Po Lučanského pokuse o samovraždu šéf ZVJS podal demisiu

Bývalý policajný prezident Milan Lučanský sa vo väzbe v Prešove pokúsil o samovraždu. Jeho stav je kritický. K incidentu sa na mimoriadnej tlačovej besede vyjadrilo aj ministerstvo spravodlivosti.

29.12.2020 19:09 , aktualizované: 30.12.2020 09:58
Mária Kolíková, Milan Ivan Foto: ,
Ministerka Mária Kolíková (vpravo) a šéf ZVJS Milan Ivan na tlačovovej besede o prípade generála Milana Lučanského po jeho pokuse o samovraždu.
debata (5418)

VIDEO: Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a generálny riaditeľ ZVJS Milan Ivan informujú o pokuse o samovraždu bývalého policajného prezidenta Lučanského.

Video

Generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan sa rozhodol po Lučanského pokuse o samovraždu odstúpiť z funkcie. Informoval o tom v stredu na tlačovom brífingu.

Milan Ivan informoval, že príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) nepochybili v prípade pokusu o samovraždu policajného exprezidenta vo väzbe. Vykonávali si svoje povinnosti. Po nájdení mu poskytli prvú pomoc.

Ivan uviedol, že stav Lučanského je ďalej kritický, od utorka sa stav nezmenil a leží na intenzívnom oddelení. Na margo toho, že Lučanský je momentálne v stave mozgovej smrti, Ivan povedal, že „takáto informácia tu bola, zatiaľ nevie nič nové“.

Kolíková zriadi komisiu

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) zriadi komisiu, ktorej úlohou je vyšetriť incident v prešovskej väznici. Informovala o tom na stredajšej tlačovej konferencii. Súčasťou komisie by mali byť podľa Kolíkovej predstavitelia opozície, prezidentka, verejná ochrankyňa práv, Slovenská advokátska komora či zástupcovia európskych organizácií.

Ministerka priznala, že Lučanský bol hospitalizovaný na psychiatrickom oddelení. Podľa nej nevedeli zabrániť smutnej udalosti, ale nemali informácie, že mal Lučanský sklon k samovražde. Kolíková potvrdila, že Lučanský pri pokuse o samovraždu použil teplákovú bundu.

Odchádzajúci generálny riaditeľ Milan Ivan uviedol, že Lučanský bol v utorok na pohovore so psychológom. Okolo poludnia bol na kontrole v súvislosti so zranením z 9. decembra. Potom bol okolo 13.hodiny u psychológa. Záver vyšetrenia u psychológa nenaznačoval, že by si chcel siahnuť na život.

Lučanského našli v cele 16.40, predtým bol kontrolovaný o 16.30 h. Išlo o vizuálnu kontrolu, cez priezor na dverách cely. O 16.39 si zrejme odsúdený, ktorý podával večeru, všimol, že Lučanský si neprevzal jedlo.

O 16.40 bola otvorená cela a príslušníci ZVJS zistili, že obvinený si siahol na život. Ihneď mu poskytli prvú pomoc a snažili sa ho oživiť. Najskôr dýchaním z úst do úst, potom aj defibrilátorom. Privolaným záchranárom sa ho podarilo oživiť a previezli ho do prešovskej nemocnice.

Na Špecializovaný trestný súd privážajú...
Na Špecializovaný trestný súd privážajú...
+2Na Špecializovaný trestný súd privážajú...

Ministerstvo spravodlivosti v utorok krátko pred siedmou večer oznámilo, že bývalý policajný prezident Milan Lučanský sa pokúsil v ústave na výkon väzby v Prešove o samovraždu.

„Stalo sa tak napriek tomu, že bol pravidelne monitorovaný a bolo mu poskytované aj psychologické poradenstvo,“ informoval hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla. Podľa neho je Lučanského stav kritický.

Generálny prokurátor Maroša Žilinka odcestoval v utorok večer do Prešova.

Čo sa teda stalo?

Pred troma týždňami v stredu 9. decembra prenikli na verejnosť informácie o Lučanského zranení. Po vyšetreniach absolvoval operačný zákrok vo vojenskej nemocnici v Ružomberku a potom ho previezli do Trenčína, kde sa aj zotavoval. Vzápätí sa však objavilo niekoľko neoverených informácií. Hovorilo sa o zranení pri cvičení, jedenásťhodinovej operácii a následnej resuscitácii, ale aj o pokuse o samovraždu či o bitke a dokopaní väzňami.

Podľa informácií Pravdy si mal pri prvom zranení Lučanský rozbiť oko. Podľa niektorých zdrojov v noci zakopol o kovovú posteľ a tvárou narazil na ostrú hranu.

Lekár v prešovskej nemocnici odporučil operáciu, pri ktorej mal byť odstránený výron krvi. Tento zákrok mal byť vykonaný vo vojenskej nemocnici v Ružomberku.

Niektoré zdroje však tvrdia, že Lučanský sa už vtedy pokúšal o samovraždu a mal na to použiť tepláky, ktoré dostal v ústave. Keď však pri dusení stratil vedomie, nešťastne spadol a zranil sa na tvári. Tentoraz malo ísť opäť o obesenie, použil však teplákovú bundu.

Matovič: Opoziční politici sú bezcitní

Ak niekto zlyhal pri pokuse policajného exprezidenta Milana Lučanského o samovraždu, nebude chránený a musí byť postavený mimo službu. Uviedol to premiér SR Igor Matovič (OĽANO) na sociálnej sieti. „Robiť z tejto osobnej tragédie politickú tému, o čo sa pokúšajú niektorí opoziční politici, je prejavom absolútnej bezcitnosti voči rodine a prekročením všetkých hraníc politickej komunikácie,“ doplnil Matovič. Ďalej uviedol, že pokus o samovraždu bývalého policajného prezidenta je ľudskou tragédiou. „Jeho blízki si zaslúžia náš súcit a od zodpovedných bleskurýchle a poctivé odpovede na všetky otázky,“ dodal.

Lučanský nebol vo väzbe z vôle vlády, ale na základe riadneho rozhodnutia súdu a na návrh vyšetrovateľov. Vicepremiérka a líderka koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová to uviedla na sociálnej sieti. „Hovorila som o tom s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí) a celá situácia bude riadne vyšetrená. Je dôležité, aby verejnosť dostala odpovede na všetky relevantné otázky,“ dodala. Z tejto udalosti môžu mať podľa nej osoh ľudia, ktorí sa mohli báť Lučanského svedectva. „Niektorí politici sa však neštítia ťahať do tejto smutnej udalosti politiku a zneužívať takto ľudské nešťastie,“ poznamenala s tým, že policajný exprezident šiel do väzby na návrh vyšetrovateľov, ktorým od roku 2019 šéfuje jeho nominant.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová očakáva, že sa prípad policajného exprezidenta Milana Lučanského vyšetrí. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. „Prezidentke je to úprimne ľúto a súcití s rodinou pána Lučanského. Očakáva, že sa celá vec vyšetrí a objasní,“ povedal Strižinec.

Smer viní Matoviča

Premiér Igor Matovič (OĽANO) nesie plnú zodpovednosť za tragédiu policajného exprezidenta Milana Lučanského, konštatuje opozičná strana Smer-SD. Tvrdí, že Matovič spolu s politicky angažovanými dozorovými prokurátormi organizuje zneužívanie trestného práva na boj s opozíciou. Strana tak reagovala na informáciu o pokuse samovraždy Lučanského vo väzbe.

Prípad Lučanského je podľa strany „zavŕšením tragickej etapy slovenských dejín, kde prezumpcia neviny bola považovaná za prežitok a väzobné stíhanie rozšíreným a vládou legitimizovaným nástrojom mučenia“.

Strana Hlas-SD je šokovaná prípadom generála Lučanského. „Tragický krok generála Lúčanského vnímame ako jeden z dôsledkov atmosféry na Slovensku, kde sa preteky v zatýkaní stali predmetom politického boja. Prezumpcia neviny sa úplne stratila, obvinené osoby sú automaticky označované na zločincov a väzba sa namiesto preventívneho stala trestným opatrením. V takejto atmosfére porušovania práva oveľa ťažšie nesú svoj údel obvinení, ktorí sú presvedčení o svojej nevine,“ píše sa v statuse na sociálnej sieti.

V prípade pokusu samovraždy policajného exprezidenta Milana Lučanského si treba počkať na oficiálne informácie a prešetrenie celej situácie. Uviedol to predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

„Táto informácia ma ľudsky veľmi mrzí a je mi ľúto, že k niečomu takému vôbec došlo. Zároveň však musíme počkať na oficiálne informácie a prešetrenie celej situácie,“ povedal Kollár. Vyjadril tiež podporu Lučanského rodine a verí, že sa ho podarí zachrániť.

Žilinka chcel dať bodku za prípadom

V utorok pritom nový generálny prokurátor Maroš Žilinka informoval, že prešetroval okolnosti Lučanského zranenia z 9. decembra. Komisia prokurátorov však nezistila žiadne pochybenia. Už vtedy sa však objavili informácie, že Lučanský sa pokúsil spáchať samovraždu.

Žilinka na svojom prvom brífingu na pôde Generálnej prokuratúry prezentoval výsledky mimoriadneho vyšetrovania. K rovnakému záveru dospela už skôr aj komisia ministerstva spravodlivosti.

„Po medializovanom zranení som ihneď vydal pokyn na preskúmanie zákonnosti výkonu väzby obvineného. Na základe dôsledného preskúmania dospeli dozorujúci prokurátori k celkom jasnému záveru, že pri výkone väzby nedošlo k porušeniu žiadnych predpisov. Chcel by som urobiť bodku za prípadom, z ktorého bola urobená kauza,“ vyhlásil Žilinka.

Všetko preverovali prokurátori

Mimoriadnu previerku dodržiavania zákonnosti výkonu väzby vykonali podľa Žilinku prokurátori Okresnej prokuratúry Prešov v súčinnosti s krajským prokurátorom v Prešove. Vykonaná bola v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove a v nemocnici pre odsúdených a obvinených v Trenčíne.

Prokurátori preverili osobné spisy Lučanského, internú dokumentáciu ústavu, vyjadrenia príslušníkov ústavu, tiež tamojšieho lekára. Hovorili aj s Lučanským priamo v nemocnici. Preskúmané boli aj kamerové záznamy, ktoré snímali okolie Lučanského cely, a výpis z bezpečnostných systémov, ktoré zaznamenávajú otváranie ciel.

Žilinka potvrdil, že Lučanský bol v cele sám, nebol v kontakte s inými obvinenými a odsúdenými. Podľa generálneho prokurátora bola navyše akákoľvek komunikácia s obvineným možná iba v prítomnosti príslušníka ústavu.

Lučanský mal aj osobne potvrdiť, že zranenie si spôsobil sám – pádom. „Od prvého momentu zistenia zranenia až po pohovor vypovedal vždy rovnako,“ uviedol Žilinka. Jeho slová mali potvrdiť aj vyšetrenia. „Mechanizmus vzniku zranení korešponduje s tvrdením obvineného,“ zdôraznil nový generálny prokurátor.

Vo vzťahu k informáciám o samovražde či útoku spoluväzňa Žilinka upozornil na dodržiavanie dôstojnosti obvineného a zároveň vyzval aj na dôsledné rešpektovanie prezumpcie neviny. „Ide o osobu, ktorá pre túto spoločnosť urobila aj veľa dobrého,” pripomenul.

Komisia: Všetko je v poriadku

Lučanského zranenie, ako aj postup členov Zboru väzenskej a justičnej stráže preverovala aj špeciálna komisia ministerstva spravodlivosti. Jej štyria členovia prijali jednomyseľný záver, že Lučanského zranenie nebolo spôsobené inou osobou a postup Zboru väzenskej a justičnej stráže bol v tejto súvislosti „adekvátny a zákonný“.

Takúto verziu udalostí potvrdzuje aj Lučanského advokát Matúš Beresecký. „K zraneniu nedošlo úmyselným a ani cudzím zavinením. Jeho zdravotný stav je uspokojivý bez predpokladu dlhodobej liečby a trvalých následkov,“ povedal Beresecký niekoľko dní po zranení 12. decembra.

Na svojich slovách trvá aj naďalej. „Na vyjadrení, ktoré som pred pár týždňami poskytol, sa pre mňa nič nezmenilo,“ povedal pre Pravdu Beresecký. „Zdravotný stav môjho klienta komentovať nebudem,“ dodal.

Lučanského zadržali v rámci akcie Judáš, po ktorej ho obvinili z korupčnej trestnej činnosti. Špecializovaný trestný súd následne v nedeľu 6. decembra rozhodol o jeho väzobnom stíhaní.

5k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Lučanský