Očkovanie v USA ide pomaly, trvalo by roky, kritizuje Biden

V USA doteraz zaočkovali viac ako dva milióny ľudí, vláda Donalda Trumpa však pôvodne chcela stihnúť do konca roka 20 miliónov ľudí. České ministerstvo zdravotníctva schválilo, aby sa z jednej ampulky vakcíny proti koronavírusu mohlo použiť šesť dávok namiesto doterajších piatich.

30.12.2020 06:15 , aktualizované: 21:55
debata (64)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:50 Pre technické problémy nie je verejnosť informovaná o naplánovaných vyšetreniach a výsledkoch PCR i antigénových testov SMS správami. Funguje len informovanie prostredníctvom mailov. TASR o tom informovala hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Veronika Beňadiková. „Ak sa občania budú na vyšetrenie registrovať v najbližších hodinách, je preto potrebné uviesť aj mailový kontakt,“ uviedla. Doplnila, že NCZI na odstránení problému, ktorý nevznikol na jeho strane, spoločne s partnermi intenzívne pracuje.

19:32 Vo Švajčiarsku zomrela osoba zaočkovaná vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od konzorcia Pfizer-BioNTech. Oznámil to v stredu švajčiarsky kantón Luzern, ktorý citovala agentúra Reuters. Nebolo bezprostredne známe, či smrť tejto osoby súvisí s očkovaním. Predstavitelia kantónu uviedli, že o prípade už informovali švajčiarsky zdravotnícky regulačný úrad Swissmedic. Koľko času ubehlo medzi očkovaním a smrťou ani žiadne ďalšie informácie však nezverejnili.

Úrad neskôr uviedol, že je „silne nepravdepodobné“, že by existovala spojitosť medzi úmrtím seniora a podaním vakcíny Pfizer/BioNTech. „Vyšetrovanie kantonálnych lekárskych úradov a ústavu Swissmedic dospelo k záveru, že vzhľadom naochorenia, ktorými osoba trpela, a priebehu jej choroby neexistovala s najväčšou pravdepodobnosťou žiadna súvislosť medzi úmrtím a očkovaním,“ uviedol ústav v tlačovej správe. Dostupné komplexné informácie podľa správy ukazujú, že prirodzenou príčinou smrti boli choroby, ktorými dotyčný 91-ročný senior trpel.

Švajčiarsko začalo svojich obyvateľov, prevažne seniorov, očkovať 23. decembra práve v kantóne Luzern. Krajina doteraz dostala 107 000 dávok vakcíny, pričom v roku 2021 ich plánuje každý mesiac doviezť 250 000.

17:15 Francúzska vláda v stredu čelila kritike za pomalý postup v očkovaní ľudí proti ochoreniu COVID-19. Tento problém zhoršuje aj vysoký stupeň nedôvery verejnosti voči tomuto očkovaniu, píše tlačová agentúra AFP. Francúzsko sa v nedeľu pridalo k niekoľkým ďalším členským krajinám Európskej únie, ktoré spustili očkovanie vakcínou od spoločností Pfizer a BioNTech, a najprv sa zameralo na seniorov v opatrovateľských domovoch. Za prvé tri dni však vakcínu dostalo menej než 100 ľudí – v porovnaní so zatiaľ 42 000 ľuďmi v Nemecku. To vyvolalo otázky a pochybnosti okolo opatrného prístupu francúzskej vlády k očkovaniu obyvateľstva, ktoré je do veľkej miery nedôverčivé voči vakcinácii.

16:50 Proti ochoreniu COVID-19 sa nechal zaočkovať policajný prezident Peter Kovařík aj prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Pavol Mikulášek. Informuje o tom Ministerstvo vnútra (MV) SR na sociálnej sieti. „Absolútne to nebolelo. Som rád, že som mal šancu to absolvovať. Teším sa, že je vakcína na Slovensku a že nám pomôže,“ povedal Kovařík.

Mikulášek je tiež rád, že sa mohol na očkovaní zúčastniť. Predpokladá, že tak urobia aj jeho kolegovia. Zároveň vyzval ostatných ľudí, ktorí nemajú osobné prekážky, aby sa zaočkovať dali a prispeli tak k zvládnutiu pandémie na Slovensku.

16:14 Koaličná strana OĽANO podporuje všetky kroky smerujúce k potlačeniu pandémie. Naše hnutie si vždy ctilo stanoviská odborníkov a na rozdiel od iných subjektov sme nikdy populisticky nespochybňovali opodstatnenosť prijímaných opatrení. O ďalšom postupe bude včas informovať ministerstvo zdravotníctva," vyhlásil pre TASR Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia v reakcii na utorkové stanovisko konzília odborníkov.

Konzílium odborníkov vo vyjadrení uviedlo, že považuje za nevyhnutné okamžite prijať ďalšie opatrenia, ktoré ešte viac obmedzia mobilitu obyvateľov. Ide najmä o výrazné obmedzenie výnimiek zo zákazu vychádzania. Upozorňuje, že epidemiologická situácia na Slovensku je mimoriadne vážna a pri súčasnom trende môže byť k 11. januáru v nemocniciach až 4500 pacientov s ochorením COVID-19, čo ďaleko prevyšuje kapacitu slovenských nemocníc.

15:35 Taiwan nahlásil prvý potvrdený prípad nového variantu koronavírusu, ktorý sa objavil vo Veľkej Británii. Pacientom je tínedžer, ktorý sa v nedeľu vrátil zo Spojeného kráľovstva a teraz mu poskytujú liečbu. Informovalo o tom v stredu taiwanské ústredné protiepidemické riadiace centrum. Taiwan ešte viac sprísňuje cestové obmedzenia a ľudia na služobných cestách, ktorí doteraz mohli požiadať o skrátenie karantény, musia absolvovať celú 14-dňovú izoláciu. Okrem toho v krajine od 1. januára pozastavia možnosť prestupov pri medzinárodných letoch.

Ostrovná krajina už doteraz uplatňovala prísne opatrenia pri hraničných kontrolách a vstup na svoje územie povoľuje iba ľuďom s taiwanskými pasmi alebo cestujúcim so špeciálnymi vízami a tým, ktorí majú na Taiwane povolenie na pobyt.

14:12 Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v súčasnej epidemiologickej situácii odporúča prehodnotiť nutnosť osobných kontrol a odpočtov energií v bytových jednotkách. Využiť by sa podľa hygienikov mohli buď diaľkové odpočty, alebo nahlasovanie a zasielanie odpočtov jednotlivými majiteľmi bytov, ak to okolnosti dovoľujú.

„V prípade osobných návštev technických pracovníkov im umožnite vstup do interiéru iba s prekrytými hornými dýchacími cestami (nos aj ústa),“ uviedla hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. Hygienici odporúčajú zabezpečiť prekrytie tváre technikov takými pomôckami, ktoré umožnia dlhodobejšie použitie bez nutnosti výmeny rúška alebo inej formy ochrany tváre po kontrole každého jedného bytu, napríklad FFP2 respirátor bez výdychového ventilu. Horné dýchacie cesty by mal mať prekryté aj majiteľ bytu, pričom by mal byť pri výkone práce prítomný len jeden člen rodiny a dodržiavať by mal dvojmetrový odstup od technikov. ÚVZ tiež odporúča, aby si technici pred vstupom do každého bytu umyli alebo vydezinfikova­li ruky.

13:44 Koaličná SaS by rada videla konkrétne opatrenia, ktorých sprísnenie by mohla podporiť. Napríklad je podľa nej najvyšší čas zatvoriť kostoly či zrušiť vlaky zadarmo pre seniorov, ktorých chceme najviac chrániť. Hovorca strany Ondrej Šprlák to uviedol v reakcii na utorkové stanovisko konzília odborníkov. Konzílium odborníkov vo vyjadrení uviedlo, že považuje za nevyhnutné okamžite prijať ďalšie opatrenia, ktoré ešte viac obmedzia mobilitu obyvateľov. Ide najmä o výrazné obmedzenie výnimiek zo zákazu vychádzania. Upozorňuje, že epidemiologická situácia na Slovensku je mimoriadne vážna a pri súčasnom trende môže byť k 11. januáru v nemocniciach až 4500 pacientov s ochorením COVID-19, čo ďaleko prevyšuje kapacitu slovenských nemocníc.

12:50 Vo veku 41 rokov zomrel novozvolený americký kongresman Luke Letlow krátko na to, ako bol pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19, uviedla agentúra DPA. „Novozvolený kongresman Luke Letlow večer zomrel vo fakultnej nemocnici v Shreveporte z dôvodu komplikácií spôsobených (ochorením) COVID-19,“ uviedli v stredu na facebookovom profile tohto republikánskeho politika.

Letlowa 19. decembra hospitalizovali po tom, čo bol pozitívne testovaný na koronavírus. Tri dni nato ho previezli na jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS). Guvernér štátu Louisiana John Bel Edwards nariadil, aby sa v deň Letlowovho pohrebu, ktorého dátum ešte nespresnili, stiahli štátne vlajky na pol žrde.

11:29 Do Turecka dorazila s dvojtýždňovým oneskorením prvá zásielka vakcín vyvinutých čínskou biofarmaceutickou spoločnosťou Sinovac. Lietadlo prepravujúce tri milióny dávok vakcíny CoronaVac pristálo v stredu skoro ráno v hlavnom meste Ankara.Prvá dodávka mala pôvodne prísť 11. decembra. Tureckí úradníci však uviedli, že oneskorenie spôsobili problémy týkajúce sa povolení a prípady ochorenia COVID-19 na colniciach v Pekingu. Turci podpísali s Číňanmi dohodu o dodaní 50 miliónov dávok očkovacej látky. Vakcínu budú v najbližšom období skúmať turecké orgány verejného zdravia, a až následne bude môcť vláda formálne schváliť národný vakcinačný program.

10:35 České laboratóriá v utorok odhalili ďalších 16 329 prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyššie číslo od začiatku pandémie. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz. V krajine v súčasnosti evidujú 105 710 aktívnych prípadov, v nemocniciach leží 5 712 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19 a 826 z nich je vo vážnom stave. Oproti nedeli, keď bolo hospitalizovaných 4 626 ľudí, je to pritom značný nárast. Rizikové skóre, od ktorého závisí zmena protiepidemických opatrení, je na hodnote 80, čo zodpovedá piatemu stupňu.

9:40 Latinská Amerika spolu s Karibikom sa v utorok stali druhým regiónom na svete, kde počet úmrtí súvisiacich s koronavírusom prekonal polmiliónovú hranicu. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pri vlastnom výpočte vychádzala z oficiálnych údajov zdravotníckych úradov jednotlivých krajín. Z údajov agentúry AFP vyplýva, že v 29 krajinách v Latinskej Amerike a Karibiku zaznamenali doteraz najmenej 500 800 úmrtí na ochorenie COVID-19, z čoho viac ako polovicu zaregistrovali v Brazílii (192 000) a Mexiku (120 000).

Aj keď Latinská Amerika bola prvým regiónom, ktorý prekročil hranicu 400.000 úmrtí, tú polmiliónovú nakoniec ako prvá prekonala v strede decembra Európa. Tretí a štvrtý najvyšší počet úmrtí v súčasnosti evidujú úrady v USA a Kanade (viac ako 350.000) a Ázii (viac ako 217.000). Celosvetový počet obetí ochorenia prekonal 1,78 milióna. Očkovaciu kampaň v Latinskej Amerike zatiaľ spustili iba štyri krajiny, konkrétne Mexiko, Čile, Kostarika a Argentína.

8:55 Počet nových úmrtí súvisiacich s koronavírusom v Nemecku po prvý raz prekročil 1000 za deň, oznámili v stredu zdravotnícke úrady. Za posledných 24 hodín v krajine zomrelo 1129 ľudí, vyplýva z údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Doterajšie maximum 962 úmrtí zaznamenalo Nemecko minulú stredu, informovala ďalej agentúra AFP. Počas posledného dňa hlásili v krajine tiež 22.459 nových prípadov nákazy. Zjavný pokles počtu nových prípadov a úmrtí v uplynulých dňoch bol však dôsledkom toho, že miestne úrady počas obdobia vianočných sviatkov neposielali svoje údaje, priblížil RKI. V Nemecku zomrelo dosiaľ v súvislosti s ochorením COVID-19 viac ako 32.000 ľudí; od začiatku epidémie v krajine potvrdili 1.687.185 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu.

7:05 Dánska vláda ohlásila predĺženie epidemiologických reštrikcií, ktoré sa týkajú zatvorených obchodov a nákupných stredísk. Pôvodne sa mali obchody opätovne otvoriť 3. januára, po novom však budú musieť počkať až do 17. januára. Informovala o tom podľa TASR agentúra DPA. Vláda takisto ľuďom odporučila, aby obmedzili kontakty a oslavy príchodu nového roka. Dánska premiérka Mette Frederiksenová varovala, že „situácia ohľadom miery nákazy a počtu hospitalizovaných ľudí je vážnejšia, ako bola na jar“. Nákupné strediská sú v krajine zatvorené od 17. decembra. Ostatné obchody, s výnimkou predajní potravín, lekární a supermarketov, sa zatvorili 25. decembra. Reštaurácie, bary a kaviarne smú ponúkať iba jedlo a nápoje so sebou, zatiaľ čo kiná, divadlá, múzeá, posilňovne a športoviská musia ostať zatvorené. Školy a niektoré služby sa budú môcť opätovne otvoriť tiež najskôr 17. januára. Krajina s populáciou 5,8 milióna ľudí doteraz zaznamenala približne 158,000 prípadov nákazy novým koronavírusom a 1226 súvisiacich úm­rtí.

6:29 České ministerstvo zdravotníctva schválilo, aby sa z jednej ampulky vakcíny proti novému koronavírusu mohlo použiť šesť dávok namiesto doterajších piatich. Oznámil to podľa TASR český premiér Andrej Babiš, podľa ktorého toto rozhodnutie, týkajúce sa vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech umožní zaočkovať omnoho viac ľudí. Premiér sa na Twitteri poďakoval rezortu zdravotníctva za rýchle schválenie danej zmeny. Zároveň vyzval Európsku komisiu, aby takýto krok, ktorý podniklo už viacero krajín, podporila. Dočasné opatrenie českého ministerstva zdravotníctva by podľa Babiša malo platiť do konca marca 2021, „než to vyrieši Európa“.

Doposiaľ bolo možné z jednej ampulky zaočkovať len päť ľudí. Český premiér už v pondelok upozornil, že v každej ampulke vakcíny Pfizer/BioNTech je ešte jedna dávka navyše, ktorá sa vyhadzuje. Ide o rezervu, ktorá má garantovať, že každej ampulke bude päť dávok s minimálnym obsahom 0,3 mililitra. K takémuto kroku aj bez stanoviska EMA pristúpilo Taliansko, ako členský štát EÚ, a tiež USA, Švajčiarsko, Británia a Izrael.

6:15 Nadchádzajúci prezident Spojených štátov Joe Biden pri prejave venovanom koronavírusovej kríze uviedol, že Američania majú zrejme najťažšie fáze pandémie stále ešte pred sebou. Vláde dosluhujúceho prezidenta Donalda Trumpa vytkol, že vakcinácia obyvateľstva postupuje príliš pomaly, uviedli agentúry Reuters a DPA.

„Nasledujúcich niekoľko týždňov a mesiacov bude veľmi ťažkých, bude to ťažká fáza pre našu krajinu. Možno najťažšia v celej pandémiu,“ povedal Biden v prejave zo svojho domovského Wilmingtonu v štáte Delaware. „Viem, že sa to ťažko počúva, ale je to pravda,“ dodal. Zároveň sľúbil Američanom, že po svojom nástupe do úradu prezidenta 20. januára využije svoje právomoci, aby urýchlil výrobu vakcíny a ochranných pomôcok potrebných k boju proti pandémii COVIDU-19. Začiatkom decembra si Biden verejne predsavzal, že za prvých 100 dní v úrade dostane vakcínu ku 100 miliónom Američanov.

Súčasnej vláde Biden vyčítal, že je pozadu s plnením plánu imunizácie obyvateľstva. Podľa Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) do pondelka dostalo vakcínu vyše 2,1 milióna ľudí, Trumpova vláda pritom podľa televízie CNN uvádzala ako cieľ naočkovaní 20 miliónov ľudí do konca roka. Týmto tempom „potrvá vakcinácia amerického obyvateľstva roky, nie mesiace“, povedal Biden. „Ako som sa už dlho obával a varoval, úsilie o distribúciu a aplikáciu vakcíny nepostupuje tak, ako by malo,“ dodal.

Demokratický politik opäť požiadal Američanov, aby dodržiavali opatrenia proti šíreniu koronavírusu, ako je nosenie rúška či udržiavanie bezpečného fyzického odstupu medzi ľuďmi. Vyzval ich tiež, aby sa nechali čo najskôr očkovať. Sám si nechal dať vakcínu už začiatkom minulého týždňa. Nákaza koronavírusom sa za dobu jeho šírenie v Spojených štátoch potvrdila u takmer 19,5 miliónov ľudí, čo je v absolútnom meradle zďaleka najviac na svete. Viac ako 337 000 ľudí s COVIDOM-19 v USA zomrelo, vyplýva zo štatistiky Univerzity Johnsa Hopkinsa (jk). Kým počty hlásených prípadov aj súvisiacich úmrtí po začiatku vianočných sviatkov znateľne klesli, nápor na americké nemocnice nepoľavuje. V pondelok počet pacientov s COVIDOM-19 v amerických nemocniciach dosiahol najvyššie hodnoty za obdobie pandémie.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus