Lučanský nebol vo väzbe z vôle vlády, tvrdí Remišová. Hlas chce rezignáciu Kolíkovej

Bývalý policajný prezident Milan Lučanský nebol vo väzbe z vôle vlády, ale na základe riadneho rozhodnutia súdu a na návrh vyšetrovateľov, ktorým od roku 2019 šéfuje jeho nominant. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedla ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a zároveň predsedníčka koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová. Na incident reagovali aj ďalší politici.

30.12.2020 10:43 , aktualizované: 15:30
debata (242)

Remišová dodala, že z tejto udalosti môžu mať osoh akurát tí, ktorí sa mohli báť svedectva bývalého šéfa polície. Podľa nej je dôležité, aby verejnosť dostala odpovede na všetky relevantné otázky.

Ak niekto zlyhal, nebude chránený, tvrdí premiér

Blízki bývalého policajného prezidenta Lučanského si zaslúžia súcit a od zodpovedných bleskurýchle poctivé odpovede na všetky otázky. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedol predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). Ako ďalej uviedol, ihneď v tejto súvislosti kontaktoval ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí), ktorá mu prisľúbila dôkladné vyšetrenie celej udalosti.

„Ak niekto zlyhal, nebude chránený. Ak sú pochybnosti, musí byť postavený mimo službu, kým nebudeme poznať pravdu,“ napísal Matovič. Zároveň podotkol, že najväčší prospech z nešťastia Lučanského by mala mafia, proti ktorej by svedčil. Predseda vlády vo svojom statuse odsúdil aj opozičných politikov, ktorí si podľa neho z udalosti urobili politickú tému.

VIDEO: Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a generálny riaditeľ ZVJS Milan Ivan informujú o pokuse o samovraždu bývalého policajného prezidenta Lučanského.

Video

Prezidentka očakáva, že sa prípad vyšetrí

Čin Milana Lučanského nesmie slúžiť politickému nátlaku na ukončenie vyšetrovania káuz, ktoré súvisia s ohýbaním spravodlivosti z minulosti. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová. Zároveň zopakovala, že pokus o samovraždu bývalého policajného prezidenta je ľudskou tragédiou a všetky okolnosti tohto skutku treba rýchlo a do dôsledkov vyšetriť.

„Žiadny politik neurčuje vinu a nevinu obvinených a nie je ani tým, ktorý by mal hodnotiť dôkaznú situáciu a vyvolávať vášne,“ dodala v stanovisku, ktoré TASR poskytol jej hovorca Martin Strižinec. „O vine a nevine obvinených rozhodne na základe dôkazov súd v spravodlivom procese a s plným rešpektom k právam obvinených osôb,“ zdôraznila hlava štátu.

Prezidentka doplnila, že je dobré, keď vyšetrovatelia a prokurátori v súčasnosti cítia slobodu konať a vyšetrujú aj kauzy, ktoré boli roky zakrývané a prehliadané, „pretože to je nevyhnutný krok k obnoveniu dôvery v spravodlivosť“.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) vo svojom profile na sociálnej sieti napísal, že si uvedomuje vážnosť situácie a myšlienkami je s rodinou a najbližšími Milana Lučanského. „Verím, že udalosť, ku ktorej v ústave došlo, sa dôkladne vyšetrí a objasní. Dovtedy, prosím, nerobme predčasné závery,“ požiadal.

Kaliňák: Lučanský bol nezákonne obvinený výpoveďami kajúcnikov

Bývalý policajný prezident Lučanský bol nezákonne obvinený výpoveďami kajúcnikov, ktorým ide len o vlastnú záchranu. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal člen predsedníctva strany Smer a bývalý minister vnútra Robert Kaliňák. Dôvody jeho väzby považuje za „absolútne smiešne”.

VIDEO: Robert Kaliňák o incidente Milana Lučanského.

„Slovensko je svedkom tragédie, ktorá nemá v jeho novodobej histórii obdobu. Milan L. bol policajtom telom a dušou, s nesmiernou dávkou odvahy. Bol jeden z mála bojovníkov proti organizovanému zločinu, ktorý tu kedysi reálne existoval. A za odmenu sa mu od orgánov činných v trestnom konaní dostalo väzby,” uviedol Kaliňák. Najviac ho mrzí, že napriek incidentu z utorka 29. decembra nie je Lučanskému doteraz ukončená väzba a nemôže ho tak ani navštíviť rodina. Dodal, že v strane Smer budú iniciovať zriadenie nezávislej komisie, ktorá zákonným spôsobom prešetrí väzby zadržaných osôb v posledných mesiacoch. Členom komisie by mala byť podľa Kaliňákových slov aj rodina Milana L.

Exminister vnútra tiež na tlačovej konferencii priblížil, že strana Smer bude pravdepodobne v parlamente iniciovať odvolávanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) z funkcie, keďže podľa jeho slov nesie za celý prípad plnú zodpovednosť.

Hlas považuje odstúpenie šéfa ZVJS sa nedostačujúce

Strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) očakáva, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) rezignuje na svoju funkciu. Informovala o tom hovorkyňa Hlasu Patrícia Medveď Macíková. Vládna koalícia pokračuje podľa strany expremiéra Petra Pellegriniho v deštrukcii dôvery v právny štát a jej zotrvanie na poste len potvrdí jeho ďalší morálny rozvrat. Hlas je pripravený podporiť zriadenie parlamentnej vyšetrovacej komisie, ktorá za účasti opozície dôkladne vyšetrí okolnosti tragického prípadu Lučanského. Odstúpenie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Milana Ivana považuje strana za nedostačujúce a vníma to ako snahu prekryť politickú zodpovednosť ministerky spravodlivosti za celú sériu okolností, ktoré viedli k tragickej udalosti.

Sloboda a Solidarita (SaS) je šokovaná, čo sa bývalému policajnému prezidentovi Lučanskému udialo „Je pochopiteľné, že jeho pokus o samovraždu vyvoláva viacero otázok. Ako extrémne dôležitý svedok mal určite čo povedať aj o vládnutí Smeru. Oceňujeme, že generálny riaditeľ ZVJS Milan Ivan vyvodil osobnú zodpovednosť. Veríme však, že zriadiť širokú komisiu na prešetrenie celej udalosti, ktorú navrhuje zriadiť ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, je správny krok, ktorý môže prinavrátiť dôveru v právny štát,” uviedol hovorca liberálov Ondrej Šprlák.

Podporu rodine Lučanského vyjadril aj predseda opozičnej strany Smer a poslanec Národnej rady SR (NR SR) Robert Fico. Ten vo svojom videu na sociálnej sieti uviedol, že zodpovednosť za to nesie vláda Igora Matoviča (OĽaNO). „Nestaviam si žiadne zvláštne politické ciele, ale na vyhnaní Matoviča a jeho poskokov budem tvrdo pracovať,“ povedal. Doplnil, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a poslanec Juraj Šeliga (obaja Za ľudí) by mali na Úrade vlády SR vyvesiť transparent s textom „Tu sedia kati generála Milana L.“.

Kollár: Musíme počkať na prešetrenie celej situácie

V prípade pokusu samovraždy policajného exprezidenta Lučanského si treba počkať na oficiálne informácie a prešetrenie celej situácie. Uviedol to predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). „Táto informácia ma ľudsky veľmi mrzí a je mi ľúto, že k niečomu takému vôbec došlo. Zároveň však musíme počkať na oficiálne informácie a prešetrenie celej situácie,“ povedal Kollár. Vyjadril tiež podporu Lučanského rodine a verí, že sa ho podarí zachrániť.

Predsedníčka mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko Irena Bihariová hovorí, že situácia si vyžaduje poctivé objasnenie a vyvodenie zodpovednosti. Ocenila zriadenie vyšetrovacej komisie s cieľom zapojiť dozorujúci medzinárodný článok, prezidentku či verejnú ochrankyňu práv. Odstúpenie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) zhodnotila Bihariová ako čestné a chvályhodné gesto. Zvyčajne tento krok prislúcha politikom a političkám v príslušnom rezorte, pretože viac ako o zodpovednosť organizačne nadriadených článkov ide o zodpovednosť politickú. Verím však, že pani ministerka to spravodlivosti oplatí inak, dodala.

Líder mimoparlamentnej Dobrej voľby Tomáš Drucker je presvedčený, že k celému incidentu vôbec nemalo prísť. Ja sa pýtam, ako je toto vo vyšetrovacej kolúznej väzbe vôbec možné, uviedol na sociálnej sieti. Poukazuje na to, že Lučanského pokus o samovraždu vyvolá mnohé otázky a pochybnosti.

Podľa predsedu mimoparlamentného hnutia KDH Milana Majerského je pokus o samovraždu bývalého policajného prezidenta vážnym mementom pre akýkoľvek ďalší boj za spravodlivosť na Slovensku. KDH žiada z tejto situácie bezodkladne vyvodiť zodpovednosť a rozptýliť akékoľvek pochybnosti o tom, či je štát schopný ustrážiť všetky demokratické procesy vrátane prezumpcie neviny a ochrániť každého jedného občana. V hre je základná dôvera občana v štát a jeho právny charakter, uviedol na sociálnej sieti.

Bývalý policajný prezident Milan Lučanský sa vo väzbe v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove v utorok pokúsil o samovraždu. Jeho stav je kritický. Generálny riaditeľ ZVJS Milan Ivan po udalosti odstupuje zo svojej funkcie. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) tiež oznámila, že zriadi širokú komisiu na prešetrenie prípadu pokusu o samovraždu bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Potvrdila, že zvažovala aj vyvodenie politickej zodpovednosti.

242 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Lučanský #Milan Lučanský pokus o samovraždu