Generál Milan Lučanský zomrel. V cele si siahol na život

S hlbokým žiaľom vám oznamujeme, že dnes nás navždy opustil náš milujúci manžel, otec a syn generál Milan Lučanský, oznámila rodina zosnulého.

30.12.2020 12:33 , aktualizované: 21:03
Policajny prezident, Lučanský Foto: ,
Milan Lučanský na archívnej snímke.
debata (3852)

„Žiadne slová nedokážu vyjadriť smútok, ktorý prežívame za tak veľkým človekom, akým bol,“ informovala rodina na sociálnej sieti.

„Úprimnú sústrasť celej rodine. Ďakujem za všetko, čo pre Slovensko spravil. Česť jeho pamiatke,” napísala na sociálnej sieti exministerka vnútra Denisa Saková.

Úmrtie potvrdil aj rezort spravodlivosti. „Dnes o 15.55 h ošetrujúci lekár konštatoval smrť pána M. Lučanského hospitalizovaného vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana Prešov. Je nám to nesmierne ľúto, rodine vyjadrujeme úprimnú sústrasť,“ uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

Po utorkovom pokuse o samovraždu bol Lučanský v kritickom stave prevezený do nemocnice. Generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan po udalosti odstúpil zo svojej funkcie. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) oznámila, že zriadi širokú komisiu na prešetrenie prípadu. Potvrdila, že zvažovala aj vyvodenie politickej zodpovednosti.

Pieta za Milana Lučanského, policajná budova na...
Milan Lučanský
+7Pieta za Milana Lučanského, policajná budova na...

Matovič: Obvinenie ma prekvapilo

Obvinenie a následná väzba policajného exprezidenta Lučanského bola pre premiéra Igora Matoviča prekvapením. Uviedol to v reakcii na úmrtie Lučanského na sociálnej sieti s tým, že plne dôveruje elitným vyšetrovateľom, dozorujúcej prokuratúre a súdu. Zároveň vyjadril ľútosť a úprimnú sústrasť rodine bývalého policajného prezidenta. „Bol výraznou zmenou k lepšiemu voči policajnému prezidentovi Gašparovi,“ doplnil.

Žilinka dementoval informácie o mozgovej smrti Lučanského

V prípade samovraždy bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského sa začalo trestné stíhanie. Informoval o tom na stredajšej tlačovej konferencii generálny prokurátor Maroš Žilinka. Zároveň dementoval medializované správy, že Lučanský utrpel po pokuse o samovraždu mozgovú smrť. Podľa jeho slov bol v kóme.

Predmetom trestného stíhania bude posúdenie či neprišlo k porušeniu predpisov alebo pravidiel zo strany príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže počas služby. Druhým okruhom bude posudzovanie okolností vzniku, charakteru ujmy na zdraví obvineného a prípadnej účasti iných osôb na spôsobení zranenia Lučanského, priblížil Žilinka. „Ak sa zistí porušenie právnych predpisov alebo iných povinností zo strany kohokoľvek, bez ohľadu na jeho postavenie, bude vyvodená zodpovednosť,“ deklaroval Žilinka.

Vzhľadom na možné podozrivé osoby bude vyšetrovanie robiť vyšetrovateľ úradu inšpekčnej služby, dozor prokurátora bude vykonávať prokurátor Krajskej prokuratúry v Prešove. Dohľadovú činnosť Žilinka uložil prokurátorovi trestného odboru Generálnej prokuratúry. „Chcem garantovať, že na vyšetrovanie danej veci boli vyčlenení kvalitní vyšetrovatelia z úradu inšpekčnej služby a kvalitný prokurátor,“ povedal krajský prokurátor Pavol Matija.

VIDEO: Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a generálny riaditeľ ZVJS Milan Ivan informujú o pokuse o samovraždu bývalého policajného prezidenta Lučanského.

Video

Na obhliadke miesta činu bol prítomný námestník Krajskej prokuratúry v Prešove. Dôvodom podľa Žilinku je, aby neboli prvotné úkony spochybnené.„Vy­jadrujem plnú dôveru krajskému prokurátorovi a vytvorím všetky podmienky preto, aby sa trestná vec náležite objasnila,“ uviedol generálny prokurátor. Dodal, že sa stretol aj s manželkou Lučanského, ktorú ubezpečil, že orgány činné v trestnom konaní a prokuratúra vyvinú maximálne úsilie, aby sa vec „náležite a riadne objasnila“.

VIDEO: Robert Kaliňák o väzbe a smrti Milana Lučanského.

Video

Saková požiada o zvolanie brannobezpečnos­tného výboru

Denisa Saková požiada o zvolanie Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť. Rovnako požiada aj o poskytnutie kamerových záznamov z chodby väznice počas prvého aj druhého incidentu a kompletné zdravotné záznamy z nich. Uviedla to vo svojom profile na sociálnej sieti.

Podľa Sakovej už viac ako dva týždne počúvame neuveriteľný príbeh o tom, ako sa bývalý policajný prezident Lučanský najskôr sám zranil pri cvičení a sama od seba mu praskla cievka v oku. „Zrazu ho však museli previezť do špecializovanej nemocnice, kde mu dokonca museli robiť CT mozgu a operovať ho 12 hodín. Potom mu obratom zázračne nič nebolo a previezli ho do obyčajnej nemocnice a bol mu pridelený psychológ…lebo sa zranil pri cvičení. Už toto bolo podozrivé a nechutné,” uviedla Saková.

Krúpa: Vždy, keď bude mať niekto z opozície záujem, výbor bude zvolaný

Ak bude podaný návrh na zvolanie parlamentného branno-bezpečnostného výboru v súvislosti s prípadom Milana Lučanského, tak ho zvoláme. Pre TASR to uviedol predseda branno-bezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO) v reakcii na poslankyňu NR SR Sakovú. Krúpa zdôraznil, že vždy, keď bude mať niekto z opozície záujem, branno-bezpečnostný výbor bude zvolaný. „Na rozdiel od minulosti, keď vtedajšia vládna moc robila na výboroch bežne obštrukcie a blokovala zvolávanie takýchto výborov,“ dodal.

3k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Žilinka #Milan Lučanský #Milan Lučanský pokus o samovraždu