Nemocnice sa môžu zrútiť, štát obmedzil ich prevádzku

Počet pacientov v nemocniciach s diagnózou COVID-19 sa blíži k hranici tritisíc. To je hranica, ktorú už nemocnice nemusia zvládnuť.

31.12.2020 06:00
debata (95)

Rezort zdravotníctva preto nariadil fakultným, univerzitným a všeobecným okresným nemocniciam, ktoré sú v zozname subjektov hospodárskej mobilizácie, aby poskytovali len neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

„Štandardné realizovanie plánovaných zákrokov v nemocniciach bude v bežnom režime pokračovať len pri onkologických pacientoch alebo tých, ktorým sa v nemocniciach poskytuje dialyzačná alebo biologická liečba. Liečba pri týchto diagnózach pokračuje v štandardnom režime,“ vysvetlil v oficiálnom stanovisku minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Príkaz ministerstva platí do 31. januára. „Rezort preto prosí o preplánovanie plánovaných úkonov pre pacientov, ktorým sa odsunutím zákroku nezhorší zdravotný stav, po tomto termíne,“ pokračuje ministertvo v stanovisku.

Situácia v nemocniciach podľa krajov

Ministerstvo zdravotníctva, situácia k 30. 12. 2020

Fotogaléria
+8

Koordináciu nemocníc v súvislosti s ochorením COVID-19 má na starosti štátny tajomník Peter Stachura. Podľa neho požiadali nemocnice o vyčlenenie najmenej 30 percent z voľných nereprofilizovaných postelí s prívodom kyslíka na možnosť zvýšeného počtu infikovaných pacientov.

Lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti, ktoré je možné reprofilizovať na lôžka anesteziológie a intenzívnej medicíny, teda s možnosťou pravidelného monitorovania krvných plynov a možnosťou umelej pľúcnej ventilácie (JIS3 lôžka) spolu s lôžkami anesteziológie a intenzívnej medicíny (OAIM lôžka), teda postelí pre pacientov s najťažším klinickým priebehom ochorenia, je v súčasnosti obsadených 220, voľných ich je 83.

Veľmi zlá je situácia v nemocniciach Trnavského kraja, kde je obsadených vyše 82 percent reprofilizovaných lôžok určených pre covid pacientov. V Nitrianskom kraji je z celkového počtu reprofilizovaných lôžok obsadených 82 percent, OAIM lôžok až 86 percent. V Košickom kraji je obsadných takmer 84 percent OAIM lôžok. V Prešovskom takmer 83 percent.

Za utorok pribudlo 3 041 infikovaných testovaných PCR testami a 6 421 testovaných antigénovanými testami. Dosiaľ ochoreniu COVID-19 podľahlo 2 065 ľudí, vyliečilo sa 124 427 ľudí.

Podľa regionálneho covid automatu, podľa ktorého by mali platiť opatrenia pre jednotlivé okresy, je najhoršia situácia v okresoch Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Zvolen a Levoča. V týchto okresoch by teda mali platiť najprísnejšie opatrenia.

Slovensko by sa však malo covid automatom začať riadiť až po 10. januári. Dovtedy platí okrem núdzového stavu aj zákaz vychádzania. Ten má však množstvo výnimok, čo kritizujú aj členovia Konzília odborníkov. Žiadajú čo najskôr sprísniť, resp. zrušiť niektoré z výnimiek zákazu vychádzania.

Odhadujú, že k 11. januáru by mohlo byť v nemocniciach 4 500 pacientov s koronavírusom. A to je číslo, ktoré vysoko prevyšuje kapacitu nemocníc. Podľa Konzília je kľúčové zníženie mobility a teda výrazné obmedzenie výnimiek zo zákazu vychádzania.

Minister Krajčí Konzíliu vytkol, že sa pred zverejnením odhadu množstva pacientov v nemocniciach k 11. januáru, neporadili ani s ním, ani s Inštitútom zdravotníckych informácií. Vzápätí však ministerstvo prišlo s opatrením, podľa ktorého nemocnice budú až do konca januára poskytovať iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnice #koronavírus