Silvestrovský ohňostroj nebude v Bratislave ani iných mestách

Príchod nového roka v Bratislave tentoraz nebude sprevádzať silvestrovský ohňostroj. Vzhľadom na epidemiologickú situáciu sme sa tento rok rozhodli ohňostroj zrušiť, potvrdila hovorkyňa hlavného mesta SR Katarína Rajčanová. Bez novoročných osláv budú aj ostatné mestá.

31.12.2020 15:36
Vianoce, bratislava Foto: ,
Sviatočná atmosféra v bratislavských uliciach.
debata (4)

Rozhodnutie bratislavského magistrátu ozrejmuje Rajčanová nielen opatrením, ktoré má zabrániť pandemickému riziku, ktoré predstavuje stretnutie veľkého množstva ľudí. Pre ľudí, ktorí v dôsledku krízy strádajú, by bol silvestrovský ohňostroj navyše aj zlý signál mrhania mestských peňazí, dodala.

Radnica odporúča privítať nový rok v Bratislave len so svojimi najbližšími ako prejav vlastnej zodpovednosti a tiež ako prejav ohľaduplnosti a solidarity voči zdravotníkom, ktorí v ťažkých podmienkach zachraňujú životy chorých.

Rajčanová pripomína aj zákaz svojvoľného používania zábavnej pyrotechniky. Počas silvestrovskej noci budú v centre mesta posilnené hliadky mestskej aj štátnej polície a k prejavom nezodpovedného správania nebudú zhovievavé, zdôraznila. Bezpečnostné sily budú monitorovať aj dodržiavanie protipandemických opatrení i nariadení vyplývajúcich zo zákazu vychádzania.

Polícia dohliadne na poriadok aj v Košiciach

Silvestrovský program v celom rozsahu zrušilo i mesto Košice. Reagovalo tak na vývoj pandemickej situácie a nariadenia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. „Ušetrené finančné prostriedky mesto využilo napríklad aj na zriadenie odberových miest na antigénové testy priamo na Magistráte mesta Košice, ktoré aj v závere roka testujú obyvateľov na prítomnosť nového koronavírusu,“ uviedol hovorca mesta Vladimír Fabian.

Počas silvestrovskej noci bude v uliciach mesta zvýšený počet policajných hliadok, ktoré budú dohliadať na dodržiavanie verejného poriadku a bezpečnosti. „Veríme, že občania nebudú v uliciach mesta organizovať a ani sa zúčastňovať na oslavách príchodu nového roka. Pri zistení o porušení platných opatrení a nariadení budú mestskí policajti informovať košický regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorý to bude ďalej riešiť,“ upozornil Fabian.

Magistrát v tejto súvislosti uviedol, že mesto nezodpovedá za dodržiavanie nariadení ÚVZ SR. „Apelujeme preto na všetkých, aby vzhľadom na súčasnú situáciu boli zodpovední nielen voči sebe, ale aj voči ľuďom v našom okolí a vyhli sa používaniu zábavnej pyrotechniky. Tým sa zníži aj riziko poranení súvisiacich s jej nesprávnym používaním. Odbremení to aj zdravotníkov, ktorí v týchto dňoch čelia veľkému náporu nových pacientov infikovaných novým koronavírusom,“ dodal hovorca mesta.

Pyrotechnika spôsobuje nebezpečenstvo pre ľudí aj zvieratá

Bratislavská Petržalka vyzýva obyvateľov, aby počas tohtoročných silvestrovských osláv nepoužívali pyrotechniku, petardy či lampióny. Predstavujú nebezpečenstvo nielen pre ľudí, ale aj pre zvieratá. Mestská časť odkazuje, že oslavy príchodu nového roka 2021 sa dajú zvládnuť aj bez tejto zábavnej pyrotechniky.

Mestská časť podotýka, že pyrotechnika predstavuje nebezpečenstvo nie len pre tých, ktorí s ňou manipulujú, ale aj pre vtáctvo a iné zvieratá. Majú mnohonásobne citlivejší sluch a hluk z výbuchov je pre nich extrémom, ktorý je ťažko zvládnuteľný. Okrem fyzického a psychického ohrozenia zvierat je pyrotechnika škodlivá aj pre kvalitu nášho ovzdušia.

Samospráva takto reaguje na fakt, že hoci platí zákaz používania zábavnej pyrotechniky na celom území hlavného mesta, opakovane sa nájdu jednotlivci, ktorí zákaz porušujú. Pre oslavy nového roka je podľa platného všeobecne záväzného nariadenia (VZN) možné použiť iba pyrotechniku kategórie F1, teda napríklad prskavky do 30 centimetrov (cm).

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Košice #Silvester #Nový rok #2021