Briti sú mimo EÚ, s úniou ich však spája čerstvá dohoda

Británia definitívne ukončila zväzok s Európskou úniou. O polnoci sa skončilo prechodné obdobie, v ktorom sa krajina nachádzala od odchodu z EÚ 31. januára minulého roka.

01.01.2021 01:00 , aktualizované: 08:30
Británia EÚ brexit trh jednotný odchod Johnson Foto: ,
Nákladné autá vstupujú na trajektový terminál v prístave v anglickom meste Dover 31. decembra 2020. Osud Británie "je teraz pevne v našich rukách", vyhlásil premiér Boris Johnson vo štvrtok, len niekoľko hodín pred definitívnym odchodom Spojeného kráľovstva z Európskej únie, z jej jednotného trhu. Ukončia sa tým takmer pol storočie trvajúce a často búrlivé vzťahy ostrovnej krajiny s jej európskymi susedmi v rámci EÚ. Zložitý odchod Veľkej Británie z Európskej únie bude naplno platiť, keď zvon Big Ben v centre Londýna odbije 23.00 h miestneho času (24.00 h SEČ) a práve vtedy bude väčšina európskej pevniny vítať nový rok 2021.
debata (9)

Zároveň začala v piatok provizórne platiť dohoda o budúcich vzťahoch, ktorú Londýn a Brusel uzavreli na Štedrý deň.

Briti schválili odchod svojej krajiny z Európskej únie v referende v júni 2016. Pre brexit sa vtedy vyslovilo 51,9 percenta hlasujúcich, proti ich bolo 48,1 percenta. Účasť dosiahla 72 percent. Po dlhých politických sporoch opustila Británie EÚ na konci minulého januára. Členom bloku a jeho predchodcov bola od roku 1973.

Jedenásť mesiacov po brexite sa Británia ešte nachádzala v takzvanom prechodnom období. Bola súčasťou colnej únie a jednotného trhu, a dodržiavať tak musela všetky ich pravidlá, na ktorých podobu ale už nemala vplyv. Vlani v marci začala rokovania o budúcich vzťahoch. Spory sa viedli predovšetkým okolo rybolovu a pravidiel hospodárskej súťaže. Dohodu nakoniec hlavní vyjednávači EÚ a Británie Michel Barnier a David Frost dosiahli na Štedrý deň.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen označila dosiahnutú dohodu za dobrú, spravodlivú a vyváženú. Podľa premiéra Borisa Johnsona vďaka nej Británia získava späť kontrolu nad svojím osudom. Dohodu označil za základ šťastného, ​​úspešného a stabilného partnerstva s EÚ. Zákon, ktorým sa dohoda stáva súčasťou britského právneho poriadku, schválili Dolná Snemovňa aj Snemovňa lordov po stredajšej debate. Európsky parlament však už dohodu do konca prechodného obdobia schváliť nestihol. Debatovať o nej chce až na niektorej z nadchádzajúcich schôdzí, pravdepodobne vo februári či marci. Členské štáty EÚ však súhlasili s tým, aby dohoda začala platiť provizórne bez schválenia europoslancami.

Okrem zásadnej dohody o voľnom obchode, vďaka ktorej nebude obchodná výmena medzi Britániou a európskou dvadsaťsedmičkou zaťažená clami a kvótami, obsahuje dokument tiež dojednania o rybolove, energetike, doprave či justičnú a policajnú spoluprácu. Obchodovať sa medzi EÚ a Britániou však nebude rovnako ako predtým. Obe strany čaká okrem iného oveľa viac byrokracie. Pre bežných občanov už nebude tak jednoduché presídliť z Británie do EÚ a naopak. Po novom sa na nich bude po určitom čase vzťahovať aj vízová povinnosť.

Sturgeonová: Škótsko bude čoskoro späť

Škótsko bude čoskoro späť, odkázala na Európe škótska premiérka Nicola Sturgeonová. „Žiadna dohoda nevyrovná to, čo nám brexit vzal. Je čas na referendum o našej vlastnej nezávislosti, ako európskeho národa,“ reagovala vtedy na dohodu Sturgeonová na twitteri. „Treba si uvedomiť, že brexit sa odohral proti vôli Škótska,“ pripomenula výsledky referenda o vystúpení Británie z EÚ z roku 2016. Voliči v Škótsku v ňom boli výrazne proti a 62 percent z nich podporilo zotrvanie Spojeného kráľovstva v únii.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Brexit