Kurilovská: Pánom sporu je prokurátor, policajt je mu pri vyšetrovaní podriadený

Akonáhle začne polícia v nejakom prípade trestné stíhanie, musí byť vo veci ustanovený dozorujúci prokurátor, uviedla rektorka Akadémie Policajného zboru v Bratislave a odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská. Policajt vykonávajúci vyšetrovanie je prokurátorovi podriadený, ale nemusí od neho žiadať súhlas na všetky úkony.

01.01.2021 16:55
debata (13)

„Prokurátor dáva súhlas alebo príkaz na niektoré presne stanovené zaisťovacie úkony alebo úkony na zabezpečovanie informácií prostredníctvom operatívno-pátracej činnosti,“ uviedla v rozhovore pre agentúru SITA a portál Webnoviny.sk.

Naopak niektoré úkony môže policajt uskutočniť sám, napríklad predvolávať svedkov alebo priberať znalcov, pričom v niektorých situáciách stačí iba dodatočný súhlas prokurátora. „Keby prokurátor dodatočne nedal ten súhlas, všetky dôkazy získané tým úkonom sa považujú za neplatné,“ zdôraznila Kurilovská. Zároveň podľa nej môže prokurátor úkony policajtovi aj nariadiť.

Prokurátor má ako „pán sporu“ podľa Kurilovskej takisto, v prípade, že bolo vznesené obvinenie, právomoc trestné konanie postúpiť, prerušiť, zastaviť, prípadne navrhnúť uzavretie dohody o vine a treste. Dodala, že prokurátor má tiež právo rozhodnúť o prepustení väzobne stíhanej osoby, keď pominú dôvody väzby.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #prokurátor