Naď o operácii Lučanského: Výrazne mu vylepšili zrak. Za udanie sľubuje odmenu

Ministra obrany Jaroslava Naďa rozčúlilo, že sa dostala von lekárska správa o operácii oka generála Milana Lučanského v Ružomberku a sľubuje beztrestnosť a odmenu za prezradenie informácií o tom, kto to vyniesol von. Syn Milana Lučanského na sociálnej sieti uviedol, že rodina by súhlasila so zverejnením dokumentácie.

01.01.2021 22:00 , aktualizované: 22:48
debata (1460)

Na sociálnych sieťach sa objavila lekárska správa, ktorá mala byť vyhotovená vo vojenskej nemocnici Ružomberok. Datovaná je na 10. decembra.

Podľa nej sa Lučanský podrobil operácii oka pre pomliaždenie očnej gule a tkanív očnice. Podľa správy mal zranené pravé oko, krvný výron tlačil na očnú guľu. Počas operácie mu lekári odstránili nahromadenú krv a uvoľnili tlak v pravej očnici. Zákrok bol vykonaný v celkovej anestézii.

Oslovili sme Ústrednú vojenskú nemocnicu v Ružomberku s otázkou, či lekárske záznamy, ktoré máme k dispozícii, pochádzajú odtiaľ. Nemocnica sa k tomu ale odmietla vyjadriť s tým, že nie sú oprávnení podávať informácie o zdravotnom stave pacientov.

Naď hľadá informátora

Minister Naď reagoval na vynesenie správy na sociálnej sieti. Bránil prácu ružomberských lekárov slovami, že „po cca 90-minútovej operácii sa pacientovi výrazne vylepšil zrak“. Informácie, ktoré kolovali po sociálnych sieťach, že odvolal riaditeľa nemocnice, označil za hoax. Chce si však posvietiť na človeka, ktorý informácie zo zdravotných záznamov vyniesol.

„Nie kvôli tomu, že by bolo čo skrývať, ten záznam iba potvrdil informácie, ktoré už boli predtým v médiách, ale kvôli tomu, že ide o pravdepodobnosť porušenia zákona,“ napísal Naď. Nepriamo tak potvrdil, že lekárska správa hoaxom nebola.

„Urobíme všetko preto, aby sme identifikovali človeka alebo ľudí, ktorí takýto únik zdravotných informácií umožnili a aby tento človek alebo ľudia boli za takúto činnosť aj adekvátne potrestaní, vrátane trestnoprávnych následkov. Naopak, ak ma aj priamo bude kontaktovať osoba, ktorá mi poskytne informáciu o tom, ako sa zdravotný záznam dostal na verejnosť, tejto osobe garantujem anonymitu, odmenu a beztrestnosť,“ uviedol Naď.

Spoľahlivý zdroja nám potvrdil, že dotknuté formuláre naozaj vypracovali lekári, ktorí tam pôsobia. Mená niektorých z nich sú veľmi známe a považujú ich za veľké kapacity. Do Ružomberka vraj Lučanského previezli preto, že k zranenému oku bolo potrebné dostať sa zo zadnej strany – cez dutinu lebečnú. Zákrok teda museli vykonať tamojší špecialisti z ORL oddelenia, čiže ušno-nosno-krčného.

Rodina ešte záznam nemá

Syn Milana Lučanského Adam na sociálnej sieti uviedol, že rodina by nebránila zverejneniu správy. Považuje „hon na informátora“ za zastrašovanie. Status sa objavil vo verejnej skupine Všetci za Milana/#AllFor­Milan.

„Ak toto cita niekto kompetentny v suvislosti s unikom informacii z OCTK, rodina je/bola by akceptovala verejne uverejnenie lekarskej spravy. Predpokladame ze unik lekarskej spravy nastal az po smrti. K originalu sme sa stale nedostali ani s plnou mocou od otca kym este zil, nakolko plna moc nebola overena notarom. Akykolvek hon na informatora je uz bezpredmetny a s ucelom zastrasovania,“ napísal v skupine.

Manželka muža nevidela

Podľa nášho zdroja sa o zdravotnom stave Lučanského informovala priamo v nemocnici aj jeho manželka, s ktorou sa rozprával jeden z lekárov. Dôkladne jej vraj opísal, čo s ním robili a v akom bol stave. Keď tam prišla, jej muž sa tam už ale nenachádzal, takže ho osobne nevidela. V tom čase bol už prevezený do trenčianskej väzenskej nemocnice.

Čudný pád z vozíka

Dozvedela sa však, ako jej manžel utrpel ďalší úraz. Pri prevoze na kontrolné očné vyšetrenie si vraj nechcel sadnúť na vozík, ale chcel ísť sám. Keďže personál na tom trval, akoby z trucu sa naň hodil a vzápätí sa prevrátil dozadu. Takto si udrel hlavu, kvôli čomu ho vyšetrili na neurochirurgii a urobili mu CT. V nemocnici už kvôli tomuto prípadu boli aj policajní vyšetrovatelia, ktorí vypočúvali Lučanského ošetrujúcich lekárov.

O tom hovorí aj lekárska správa. "Pri pokuse prevozu na kontrolné očné vyšetrenie sa pacientovi pošmykol vozíček, prevrátil sa a udrel si hlavu vzadu do oblasti temena. Na všetko si pamätá, nezvracal, točenie hlavy neudáva,“ píše sa v správe. Lekár vzhľadom na úraz oka a následný úraz hlavy odporučil CT vyšetrenie.

O prevrátení vozíčka a následnom zranení hlavy šéfka rezortu spravodlivosti ani generálny riaditeľ neinformovali. Naopak, nahráva to pochybnostiam okolo Lučanského smrti.

Oficiálna verzia: siahol si na život

V stredu 30. decembra ošetrujúci lekár vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove skonštatoval, že Milan Lučanský je mŕtvy. Podľa oficiálnej verzie si deň predtým siahol na život vo väzobnej cele. Len 31. augusta opustil kanceláriu prezidenta Policajného zboru a 4. decembra ho obvinili z prijímania úplatkov.

No v prešovskom ústave na výkon väzby sa zranil už 9. decembra. Až o päť dní ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) a vtedy ešte generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan informovali, že sa zranil v cele sám, napriek Lučanského odmietaniu však bol ošetrený najskôr v nemocnici v Prešove, potom vo vojenskej nemocnici v Ružomberku. Tam ho operovali. Zotavoval sa vo väzenskej nemocnici v Trenčíne.

Medzitým sa vyrojilo niekoľko verzií jeho zranenia – pri cvičení, pri pokuse o samovraždu, nešťastnom zakopnutí.

V utorok 29. decembra ho o 16.39 našli príslušníci zboru opäť v cele, podľa oficiálnych informácií si siahol na život a pokúsil sa obesiť na teplákovej bunde. Na druhý deň Lučanského rodina na sociálnej sieti oznámila, že bývalý policajný prezident zomrel.

Šéf väzníc odstúpil

Krátko po oficiálnom informovaní o Lučanského pokuse o samovraždu odstúpil z postu generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan. Ministerka Kolíková priznala, že tiež zvažovala odchod, počká si však na reakcie ľudí.

Lučanského polícia zadržala v rámci akcie Judáš. Keď príslušníci Národnej kriminálnej agentúry brali jeho bývalých kolegov, funkcionárov SIS a Kriminálneho úradu Finančnej správy, bol práve v Chorvátsku. Okamžite sa vrátil a sám prišiel na výsluch, počas ktorého ho zadržali. Špecializovaný trestný súd poslal všetkých, ktorí boli v rámci tejto akcie zadržaní, do väzby. Podľa neho vytvorili priam korupčný strom.

Bývalý policajný prezident však obvinenia odmietal. Naopak, pripomenul, že rozdal 170-tisíc eur, ktoré získal v spore s médiami. Už keď bol v policajnom dôchodku, cez sociálnu sieť napríklad oznámil, že podporil umeleckú školu v Martine.

Pri výsluchu vraj povedal, že žiada konfrontáciu s každým, kto ho obviňuje z prijatia úplatku, resp. s každým, kto tvrdí, že vzal od neho peniaze alebo nejakú výhodu.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Lučanský #Milan Lučanský pokus o samovraždu