Lučanský: Nemal som dôvod od tých 'zmrdov' brať peniaze

Milan Lučanský sa chcel stretnúť s každým, kto tvrdí, že vzal od neho peniaze alebo nejakú výhodu. Vyplýva to z jeho výsluchu policajným vyšetrovateľom. Odmietal teda, že by prijímal úplatky či už od Norberta Paksiho, zástupcu šéfa Útvaru zvláštnych policajných činností, alebo od exsiskára Františka Böhma.

01.01.2021 23:00
debata (1316)

VIDEO: Žitný o tragédii Milana Lučanského: Zabili ste mi kamaráta.

Video

Podľa výpovedí týchto dvoch kajúcníkov totiž mal Lučanský brať mesačne 30-tisíc eur. Böhm, ktorý už ako podnikateľ mal podvádzať na DPH, vraj dával peniaze Paksimu a ten časť odovzdával Lučanskému. Böhm si tak mal údajne kupovať pokoj od policajtov.

„To je toľko peňazí, že by som nimi musel kúriť,“ mal podľa záznamu z výsluchu povedať Lučanský, keď si prečítal, že sa mal takto obohatiť o 510-tisíc eur.

Na internete beží petícia za vyšetrenie okolností zranení a smrti generála Milana Lučanského, podpísaná menom Občan SR. v sobotu o 16.00 mala už takmer tritisíc podpisov.

Vyšetrovateľovi pripomenul, že všetky peniaze a majetky, ktoré má, sú zdokladované. Na svojom profile na sociálnej sieti Lučanský napríklad zadokumentoval, že odpredal rezortu byt, ktorý mal splácať ešte deväť rokov.

Paksi a Böhm sa poznali z čias, keď obaja pracovali spolu v polícii. Böhm odišiel do SIS a ich kamarátstvo pretrvalo. Lučanský sa pred vyšetrovateľom zamyslel, že Paksi mohol brať od Böhma peniaze a tváriť sa, že sú pre neho. Dodal, že keď sa s ním chcel Böhm stretnúť, vždy tam bol Paksi. „Asi sa bál, že by sa ma sám Böhm spýtal, či som spokojný s financiami, ktoré mi mal poslať,“ dodal Lučanský.

Pieta za Milana Lučanského, policajná budova na...
Milan Lučanský
+7Pieta za Milana Lučanského, policajná budova na...

Bývalý policajný prezident upozornil aj na ďalšie prípady, keď sa na neho odvolávali aj iní. Brali peniaze od podnikateľov a tvrdili, že sú pre šéfa polície. Dokonca – podľa výpovede – Lučanský tlačil aj na šéfa finančnej jednotky Bernarda Slobodníka, ďalšie kajúcnika v kauzách podplácania, aby vyšetroval podobný prípad v Martine.

Neskôr o Paksim a Böhmovi povedal, že sú „zmrdi“, ktorí na neho hádžu špinu. „Nikdy som od tých ‚zmrdov‘ nemal dôvod ani motív brať peniaze,“ vyhlásil Lučanský.

Prokurátor však trval na svojom a podľa neho mal policajný šéf zobrať na úplatkoch pol milióna eur. Lučanský policajtom vysvetľoval, že v rámci mimosúdneho vyrovnania s médiami dostal 150-tisíc eur. Podporil detskú nemocnicu, umelecké školy. Aj o tom po odchode z polície písal na sociálnej sieti. Rodine Lučanskej verejne poďakovala umelecká škola v Martine.

Ako ďalej Lučanský povedal, ďalších 20-tisíc eur dal už zo svojich, poslal ich pomoc rodinám obetí v Prešove, keď tam v roku 2019 výbuch plynu zničil panelový dom.

„Nebol som odkázaný na nejaké peniaze od Böhmovcov alebo Paksiovcov, ale bol by som si tieto peniaze nechal na svojom účte,“ vyhlásil počas výsluchu.

Počas poldruha hodiného výsluchu povedal, že žiada konfrontáciu so všetkými, ktorí o ňom tvrdia, že od nich bral peniaze alebo mu poskytovali nejaké výhody. „Je smutné, že musím dokazovať svoju nevinu a nie naopak, že by mne bola dokázaná vina,“ povedal v závere.

Začiatkom decembra polícia počas akcie Judáš zadržala niekoľko policajtov, funkcionárov SIS a kriminálky Finančnej správy. Podľa polície brali úplatky a nezákonné výhody. Konkrétne Lučanský sa mal takto obohatiť o vyše pol milióna eur.

V čase akcie bol Lučanský v Chorvátsku. Vrátil sa na Slovensko a prišiel vypovedať pred vyšetrovateľa. Polícia ho ešte v ten deň zadržala a Špecializovaný trestný súd ho poslal do väzby. Previezli ho do ústavu na výkon väzby v Prešove. Tam sa mal 9. decembra zraniť, absolvoval operáciu vo vojenskej nemocnici Ružomberok. Zotavoval sa vo väzenskej nemocnici v Trenčíne a minulý týždeň v utorok podvečer sa mal Lučanský pokúsiť o samovraždu.

Ešte o pol piatej popoludní ho kontrolovali, o 16.39 ho už našli obeseného. Použiť mal pritom teplákovú bundu. Na druhý deň, v stredu 30. decembra päť minúť pred 16. hodinou lekár vyhlásil, že Milan Lučanský zomrel.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Lučanský #Milan Lučanský pokus o samovraždu