Vakcín pre Európanov je zatiaľ málo, výroba nestíha

Európska komisia sľubuje, že situácia so zásobovaním vakcínami proti koronavírusu sa zlepší. Tvrdí, že výrobcovia nestačia vyrábať.

03.01.2021 06:45 , aktualizované: 21:36
debata (53)
Vývoj počtu vyliečených

V grafe je znázornený počet vyliečených za deň a celkový počet

vyliečení za deň
celkový počet vyliečených

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:30 Nemecko pravdepodobne predĺži súčasné celoplošné karanténne opatrenia v snahe spomaliť šírenie nákazy koronavírusom. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters. Nemecká kancelárka Angela Merkelová a predstavitelia 16 spolkových krajín sa majú prostredníctvom videokonferencie dohodnúť na predĺžení tzv. lockdownu v utorok 5. januára. Nateraz však nie je jasné, ako dlho by malo prípadné predĺženie opatrení trvať. V krajine momentálne sprísnené karanténne opatrenia platia do 10. januára. Spolkové krajiny, ktoré sú pandémiou zasiahnuté najsilnejšie, apelovali na predĺženie o tri týždne, počas ktorých by školy zostali zatvorené. Ostatné štáty však žiadali predĺženie len o dva týždne.

Narastajúce miera prípadov nákazy „je ešte stále vysoká, takže budeme musieť obmedzenia predĺžiť,“ vyjadril sa v sobotu nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn v rozhovore pre televíziu RTL. Podľa šéfa rezortu zdravotníctva ide o lepšie riešenie ako „opatrenia uvoľniť priskoro a potom, možno už o pár týždňov, čeliť novým a ťažším otázkam,“ upozornil. V Nemecku ešte pred Vianocami zaviedli prísnejšie opatrenia, na základe ktorých museli zatvoriť všetky reštaurácie a väčšina odchodov. Aj napriek tomu však počet prípadov infekcie naďalej rástli a v niektoré dni tam hlásili dokonca viac ako 1 000 denných úmrtí. Nemecko od začiatku pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 zaznamenalo 1 781 316 prípadov nákazy a 34 546 úmrtí.

19:52 Dosluhujúci americký prezident Donald Trump označil v nedeľu počty prípadov nákazy a úmrtí na ochorenie COVID-19 v USA za „prehnané“. Zdravotní odborníci však vzápätí jeho tvrdenie vyvrátili, píše agentúra DPA. Trump sa tak vyjadril v deň, kedy Spojené štáty prekonali hranicu 350.000 obetí, ktoré zomreli na komplikácie spojené s nákazou koronavírusom. Dôvodom skreslených údajov je podľa Trumpa „absurdný“ spôsob, akým Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) sčítava denné prírastky v porovnaní s inými krajinami. Napísal tak v príspevku na Twitteri, v ktorom zároveň koronavírus označil za „čínsky vírus“. „Tie úmrtia sú skutočné úmrtia. Jediné, čo potrebujete urobiť, je vyjsť do zákopov, ísť do nemocníc… (tá situácia) je ozajstná, nie vymyslená,“ vyjadril sa na margo Trumpovho príspevku Anthony Fauci, imunológ a hlavný odborník Bieleho domu na nový druh koronavírusu, v rozhovore pre televíznu stanicu ABC News.

14:30 Liverpool žiada celoplošný lockdown v Británii s cieľom zastaviť šírenie nového variantu koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom podľa TASR stanica BBC. Úradujúca starostka Liverpoolu Wendy Simonová a mestská rada uviedli, že je potrebné konať urýchlene, pretože nárast počtu nových prípadov koronavírusu je „znepokojujúco“ vysoký. Ťažkosti podľa Simonovej spôsobuje rýchlosť šírenia nového variantu koronavírusu. Opatrenia, ktoré v Británii v súčasnosti platia, na tento variant nezaberajú. „Cítime, že tieto tri veci – hromadné očkovanie, hromadné testovanie a určite lockdown zavedený na isté obdobie – je to, čo potrebujeme,“ povedala.

Počet prípadov nákazy v Liverpoole sa za posledné dva týždne takmer strojnásobil a v meste v súčasnosti registrujú 350 nakazených na každých 100.000 obyvateľov, píše BBC. Liverpool má takmer pol milióna obyvateľov. V meste začiatkom novembra 2020 uskutočnili hromadné testovanie, na základe ktorého zmiernili opatrenia z tretieho (najvyššieho) na druhý stupeň. Od štvrtka 31. decembra však v Liverpoole opäť platia opatrenia tretieho stupňa. Trojstupňový systém zaviedla britská vláda ešte v septembri minulého roka. Britský premiér Boris Johnson v nedeľu varoval, že v Anglicku budú pravdepodobne sprísnené opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu, ktorého nový nákazlivejší variant prispel k zvýšeniu miery infekcie v krajine na dosiaľ najvyššiu úroveň.

Spojené kráľovstvo je v akútnej fáze epidémie, keď v uplynulých piatich dňoch zaznamenalo viac než 50 000 nových prípadov nákazy denne. V sobotu hlásilo denné maximum 57 725 nových pozitívne testovaných. Británia, ktorá eviduje takmer 75.000 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19, sa podľa dostupných údajov strieda s Talianskom na pozícii najviac postihnutej európskej krajiny, píše agentúra AP.

12:55 V Česku laboratóriá v sobotu odhalili 4 957 prípadov nákazy koronavírusom. Pozitívne výsledky malo približne 40 percent testovaných. Rizikový index českého protiepidemického systému PES, od ktorého závisí úroveň opatrení, zostal tretí deň po sebe na doterajšej maximálnej hodnote 90. Zodpovedá to najvyššiemu piatemu stupňu pohotovosti, ktorý znamená kritický stav. Informoval o tom v nedeľu spravodajský server TN.cz. V piatok pribudlo v ČR 3 441 prípadov nákazy zo 6 533 vykonaných testov, pozitívny tak bol takmer každý druhý testovaný. Vo štvrtok v krajine zaznamenali 13.274 prípadov a v stredu 16.939 nových infikovaných, čo bol najväčší nárast od začiatku pandémie.

Aktuálne je v českých nemocniciach 5901 pacientov s ochorením COVID-19, z nich 881 je vo vážnom stave, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva z nedeľňajšieho rána. Počet ľudí, ktorí potrebujú lekársku starostlivosť, po dlhšom čase mierne klesá, píše TN.cz. Aktívnych prípadov nákazy je v ČR momentálne 116 307. Celkovo v krajine evidujú 740 481 potvrdených prípadov infekcie vírusom SARS-CoV-2, z nich 612.214 sa vyliečilo. Počet pacientov s COVID-19, ktorí ochoreniu podľahli, dosiahol 11.960. Za posledný deň pribudlo podľa predbežných údajov 74 úmrtí, po 128 úmrtiach z predchádzajúceho dňa. Najvážnejšia situácia je aktuálne v okrese Hradec Králové, kde hlásia vyše 1 065 nakazených na 100 000 obyvateľov. Nasledujú okresy Trutnov (920,51) a Opava (903,33).

8:00 Spojené štáty zaznamenali v sobotu zatiaľ najvyšší denný počet prípadov nákazy koronavírusom – viac ako 277 000, informovala v nedeľu agentúra AFP. USA sú najviac zasiahnutou krajinou na svete a zaznamenali celkovo už 20,4 milióna prípadov nákazy koronavírusom a takmer 350.000 súvisiacich úmrtí. Prípady v posledných mesiacoch prudko stúpajú. Imunológ a hlavný odborník Bieleho domu na koronavírus SARS-CoV-2 Anthony Fauci len niekoľko dní po Vianociach varoval, že to najhoršie ešte len príde. Viac ako 4,2 milióna ľudí v USA už dostalo vakcínu, pričom bolo distribuovaných 13 miliónov dávok. Administratíva odchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa však sľubovala zaočkovať do konca roku 2020 20 miliónov ľudí, dodala AFP.

6:45 Eurokomisárka pre zdravotníctvo Stella Kyriakidisová v sobotu obhajovala postup Európskej únie pri získavaní vakcín proti COVIDU-19. Povedala, že jadrom problému nie je nedostatočný počet objednávok, ale malé výrobné kapacity firiem.

Podľa komisárky, s ktorou hovorila agentúra DPA, sa to týka aj nemeckej firmy BioNTech, ktorá vyvinula látku spoločne s americkou firmou Pfizer. Týmto prípravkom sa už v únii očkuje. Kyriakidisová sľúbila, že sa zásobovanie očkovacími látkami postupne zlepší. Reagovala na kritiku, podľa ktorej Európska komisia neobjednala od firiem BioNTech a Pfizer dostatočné množstvo dávok.

Komisárka tvrdila, že rokovania o vakcínach sa začali včas, čo pomohlo zvýšiť v BioNTechu výrobnú kapacitu. Komisia rokovala zatiaľ o dodávke 300 miliónov očkovacích dávok. „Len z toho možno naočkovať až 28 miliónov Nemcov,“ povedala Kyriakidisová. Dodala, že kontrakty už boli uzavreté aj s ďalšími výrobcami. Únijné štáty sa podľa nej dohodli, že sa nedá sústrediť len na „jedno miesto na mape“, pretože potom by niektoré štáty mohli zostať bez vakcíny.

„Situácia sa postupne zlepší,“ povedala Kyriakidisová. Podľa nej komisia rokuje s BioNTechom o ďalších vakcínach a chce podporiť rozšírenie výrobnej kapacity tejto firmy. Čaká sa tiež skoré povolenie očkovacích látok iných firiem.

„EÚ si viedla pri výbere výrobcov vakcín dobre, ak vieme, že vlani na jeseň nikto netušil, ktorá z vyvíjaných látok bude účinná. A ide predovšetkým o toto: Európa je prepojená a my riešime túto krízu najrýchlejšie zo všetkých. O to má záujem tiež Nemecko,“ dodala komisárka. V EÚ je zatiaľ schválená len vakcína firiem Pfizer/BioNTech, Európska agentúra pre lieky (EMA) ale posudzuje aj vakcínu amerického výrobcu Moderna, ktorou sa už v USA očkuje. S touto firmou komisia uzavrela kontrakt na 160 miliónov dávok. Rokuje aj s výrobcami AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson a CureVac, čo by po schválení umožnilo rozdeliť medzi členské štáty EÚ viac ako jednu miliardu dávok.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus