Covidu podľahlo ďalších 204 ľudí. Počet hospitalizácii prekročil hranicu 3-tisíc

Na Slovensku pribudlo za nedeľu 636 prípadov koronavírusu, laboratóriá urobili 3 111 PCR testov, pozitivita dosiahla 20,4 percenta. Celkový počet pozitívne testovaných osôb stúpol na 188 099. Pribudlo 204 úmrtí na pľúcnu formu Covid-19, ide však o súhrn za posledné štyri dni. Celkovo už ochoreniu podľahlo 2 521 osôb.

04.01.2021 10:07 , aktualizované: 22:18
debata (244)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Najviac pozitívne PCR testovaných bolo v Banskobystrickom kraji (199), nasleduje kraj Košický (118), Prešovský (89), Bratislavský (77), Trnavský (60), Nitriansky (42), Trenčiansky (38) a Žilinský (13). Je medzi nimi 324 žien a 312 mužov.

Antigénové testovanie odhalilo ďalších 727 pozitívne testovaných osôb. Za nedeľu otestovali 6 600 osôb, pozitivita tak dosiahla 11,02 percenta.

Počet hospitalizovaných pacientov s potvrdeným koronavírusom, resp. podozrením naň stúpol na 3038 (rozdiel oproti sobote + 133), ide tak o najvyššie denné maximum od začiatku epidémie. V nemocniciach je s potvrdeným koronavírusom 2 771 ľudí. Na Jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) sa nachádza 205 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 247 osôb.

Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 903 osôb, celkovo sa uzdravilo už vyše 130-tisíc nakazených.

Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid19.nczis­k.sk, a ministerstvo zdravotníctva na stránke korona.gov.sk.

Nová mutácia vírusu v okrese Michalovce

Na Slovensku potvrdili nový variant kmeňa koronavírusu, ktorý sa šíri z južných oblastí Anglicka. Na sociálnej sieti to oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) s tým, že tento takzvaný anglický kmeň sa podarilo identifikovať už v prvých skúmaných vzorkách z okresu Michalovce.

Medzi sviatkami intervenčné tímy Ministerstva zdravotníctva SR v spolupráci so Zdravými regiónmi poskytli Biomedicínskemu centru Slovenskej akadémie vied prvé vzorky na sekvenovanie vírusu SARS-CoV-2 na nový variant koronavírusu.

„Už v prvých vzorkách z okresu Michalovce sa podarilo tímu Borisa Klempu v spolupráci s Prírodovedeckou fakultou a Fakultou matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského identifikovať tzv. anglický kmeň,“ priblížil minister.

Nový kmeň má podľa zistení o 70 percent vyššiu schopnosť šírenia, vyššie reprodukčné číslo Rt o približne 0,4 ako pôvodný vírus, u pacientov je potenciálne vyššia virálna nálož. „Jeho šírenie je častejšie u ľudí do 60 rokov a intenzívne medzi deťmi. Klinické príznaky a smrtnosť ochorenia nového variantu je v porovnaní s pôvodným vírusom nezmenená,“ poznamenal Krajčí.

Minister ešte pred vianočnými sviatkami predpokladal, že nová mutácia koronavírusu je už pravdepodobne aj na Slovensku, a to vzhľadom na nemalú časť obyvateľov, ktorí pendlujú medzi Veľkou Britániou a Slovenskom.

Na Slovensku od 21. decembra platí povinná karanténa pre všetkých občanov, ktorí prichádzajú na Slovensko z Veľkej Británie.

Na Slovensko dorazia ďalšie vakcíny

Počas pondelka a utorka spoločnosť Pfizer dodá na Slovensko ďalších 76-tisíc dávok vakcíny proti koronavírusu. Stanovisko za spoločnosť poskytol Miroslav Lednár. Ide o ďalšiu várku dávok. Prvé dve termo-prepravky s množstvom 9 750 dávok vakcíny prišli na Slovensko ešte 26. decembra minulého roka.

„Celkové množstvo dávok alokované pre Slovensko v rámci zmluvy s Európskou komisiou bude v týždenných dodávkach dovezené do SR počas nasledujúcich mesiacov a kvartálov,“ priblížil.

Ministerstvo zdravotníctva sa už v minulosti vyjadrilo, že v krajine by malo byť zaočkovaných približne 3,3 milióna obyvateľov. Tento počet by mal byť rozložený v čase. Očkovacie látky, ktoré krajina nevyužije, môže vložiť do tzv. bazára, odkiaľ si ich v prípade potreby môže prevziať iná krajina.

Ďalšie dávky vakcín mali byť podľa rezortu zdravotníctva navezené do 25 vakcinačných centier. Počet vakcinačných centier by mal postupne dosiahnuť 79.

Vyše 10-tisíc požiadaviek o očkovanie

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR registruje 10 561 požiadaviek o očkovanie proti ochoreniu Covid-19. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. „Doteraz sme zaznamenali vysoký záujem, do všetkých šiestich vakcinačných centier sa na očkovanie prihlásilo spolu 10 561 zdravotníkov a ďalších osôb,“ uviedla Eliášová.

Priblížila, že najväčší záujem je o očkovanie v Univerzitnej nemocnici Bratislava, kde tri vakcinačné centrá evidujú 4812 požiadaviek. V nitrianskej nemocnici evidujú 2358, v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice 1796 a vo fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici 1595 požiadaviek.

„Zatiaľ sa používa vakcína od spoločnosti Pfizer, ktorá na Slovensko prišla 26. decembra 2020. Pri ďalších druhoch vakcín čakáme na ich schválenie Európskou liekovou agentúrou,“ dodala hovorkyňa.

Ministerstvo zdravotníctva podľa Eliášovej oslovilo všetky nemocnice na Slovensku, ktoré sú subjektmi hospodárskej mobilizácie, a ponúklo im možnosť aj mimo vakcinačných centier zaočkovať svojich zamestnancov. „Nemocnice postupne nahlasujú svoje očkovacie kapacity a ministerstvo im doručí počty vakcín tento týždeň. Tak budú mimo už registrovaných záujemcov zaočkované ďalšie stovky zdravotníkov na Slovensku,“ doplnila.

Eliášová zároveň dodala, že od spustenia pilotnej fázy bolo na Slovensku zaočkovaných 5397 ľudí. Najviac v Univerzitnej nemocnici Bratislava, ktoré má v súčasnosti tri vakcinačné centrá (2135), v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice (1347), Fakultnej nemocnici Nitra (1065) a fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici (850).

© Autorské práva vyhradené

244 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19