Internetom sa šíria falošné fotografie mŕtveho policajného exprezidenta Lučanského

Polícia upozorňuje na fotografie, ktoré sú niektorými užívateľmi sociálnej siete označované ako snímky, na ktorých sa má nachádzať bývalý prezident Policajného zboru Milan Lučanský. Fotografie zobrazujú inú osobu, ktorá sa v októbri 2020 stala terčom fyzického útoku.

04.01.2021 11:04 , aktualizované: 12:00
debata (227)

V súvislosti so šírením tejto dezinformácie polícia posudzuje trestnoprávnu zodpovednosť osôb, ktoré ju publikovali. Vo svojom profile Hoaxy a podvody – Polícia SR o tom informoval Policajný zbor.

Bývalý prezident Policajného zboru Milan Lučanský zomrel v stredu 30. decembra po tom, ako sa deň predtým v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil o samovraždu.

Klub generálov vyzýva na prešetrenie udalostí

Občianske združenie Klub generálov SR vyzýva generálneho prokurátora SR a znalcov z odboru súdneho lekárstva na dôsledné vyšetrenie udalostí, ku ktorým došlo krátko po uväznení zosnulého policajného exprezidenta Milana Lučanského 9. decembra a po jeho návrate do prešovskej väznice 29. decembra 2020. S výsledkami majú oboznámiť verejnosť. Informoval o tom tajomník klubu Tibor Gaplovský.

Udalosti, ku ktorým došlo vo väznici v Prešove a viedli k smrti Lučanského, podľa generálov vyvolali množstvo otáznikov a vyžadujú si dôsledne vyšetrenie. A to bez ohľadu na to, či sú podozrenia voči Lučanskému dôvodné. „Vec nemožno považovať za uzavretú tým, že politickú zodpovednosť prevzal generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže, náš kolega generál Milan Ivan,“ dodali.

Klub pripomenul, že mnohí z jeho členov, ale aj viacerí prokurátori a policajti, koaliční aj opoziční politici hodnotili jeho úsilie v boji s organizovaným zločinom vysoko pozitívne. Prispel podľa nich k odhaleniu a usvedčeniu nemalého počtu páchateľov závažných zločinov. „Poznali sme ho ako priameho človeka a odhodlaného bojovníka proti zločinu. Veľmi nás preto prekvapilo jeho stíhanie, zatknutie a vzatie do väzby,“ dodali.

227 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Lučanský