Komisia, ktorá prešetrí kauzu Lučanský, má 17 členov vrátane odborníkov zo zahraničia

Nezávislá kontrolná komisia, ktorá má prešetriť úmrtie policajného exprezidenta Milana Lučanského i jeho skoršie zranenie oka, má 17 členov. Prizvaní sú tiež experti. Po prvý raz zasadla v pondelok, kde schválila svoj štatút. Členovia podpísali tiež záväzok mlčanlivosti. Verejnosť budú informovať až o záveroch prešetrovania, o ktorých budú hlasovať. Informovala o tom ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

04.01.2021 12:47 , aktualizované: 23:33
Milan Lučanský Foto:
Milan Lučanský
debata (1934)

Video: Nie sme vyšetrovacia skupina, povedala o komisii Saková.

Video

V komisii sú koaliční i opoziční poslanci Národnej rady SR okrem zástupcov strany Za ľudí, nominant prezidentky SR Zuzany Čaputovej Radovan Pala, za verejnú ochrankyňu práv Tomáš Čitbaj, zástupcovia médií či odborníci zo zahraničia, napríklad bývalá česká ombudsmanka Anna Šabatová. Ako expertka bude pôsobiť napríklad odborníčka Monika Platek z Poľska.

Komisia by mala komunikovať i s rodinou Lučanského. Rovnako jej prednostne predstavia závery komisie. O záveroch bude komisia hlasovať. Ak niekto nebude súhlasiť, bude môcť zdôvodniť prečo.

Video: Brífing ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej k zriadeniu Kontrolnej komisie v kauze Lučanský.

Kolíková potvrdila, že zvažovala aj vyvodenie politickej zodpovednosti. „Avšak napriek všetkým opatreniam nie vždy samovraždám dokážeme zabrániť,“ uviedla Kolíková. Celá udalosť ju mrzí a priznala, že ide o politickú kauzu.

Kolíková na brífingu neskôr uviedla, že momentálne nevidí dôvod uvažovať nad svojím odchodom z postu ministerky spravodlivosti pre prípad Lučanský. Táto mimoriadna udalosť je podľa nej politicky zneužívaná. Demisia v tejto chvíli by bola podľa nej prejavov zbabelosti.

Deklarovala, že urobí všetko preto, aby bol prípad riadne prešetrený. Ak sa ukáže, že v niečom pochybila, je pripravená tomu čeliť. Kolíková je na základe doterajších informácií presvedčená, že v prípade smrti Lučanského išlo o samovraždu.

Ministerka tiež priblížila, že plánujú publikovať niektoré dokumenty, pri ktorých riziko ohrozenia vyšetrovania dopredu zvážia. „Kamerové zábery nemôžeme zverejniť,“ skonštatovala. Marilo by sa tým trestné konanie.

Video: Krúpa: Ak by nás ovplyvňovali, dostalo by sa to von.
Video

Členovia komisie z radov koalície i opozície

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) nominoval do nezávislej kontrolnej komisie šiestich členov. Traja sú z radov koalície a traja z radov opozície, okrem zástupcov strany Za ľudí. Ide o Juraja Krúpu (OĽANO), Milana Laurenčíka (SaS), Petru Hajšelovú (Sme rodina), Marián Saloňa (Smer), Mariana Kotlebu (ĽSNS) a Denisu Sakovú (Hlas).

Predseda parlamentu v tejto súvislosti poďakoval všetkým parlamentným stranám, že bez prieťahov reagovali a navrhli členov komisie z ich radov. „Som pevne presvedčený, že v čo najkratšom čase predstúpia títo poslanci bez zbytočného vytĺkania politického kapitálu, čisto pragmaticky, pred verejnosť a dajú odpovede na všetky otázky, ktoré dnes traumatizujú a zaujímajú našu spoločnosť,“ skonštatoval Kollár.

Video: Predseda Národnej rady nominoval šiestich členov do komisie na prešetrenie smrti generála Lučanského.

Video

Komisia má preskúmať, či v prípade pokusu o samovraždu Lučanského nedošlo k pochybeniu zo strany Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). „Som presvedčená, že komisia dôjde k záverom, že ZVJS nezlyhal,“ zdôraznila ministerka Kolíková.

Zbor má ministerkinu plnú dôveru a nemá žiadne pochybnosti o tom, že by ZVJS zlyhal. „Musíme teraz urobiť všetko pre to, aby sme vrátili dôveru voči zboru,“ dodala Kolíková. Rozhodnutie generálneho riaditeľa ZVJS Milana Ivana vzdať sa funkcie si vysoko váži.

Ako pripomenula členka komisie, poslankyňa NR SR Denisa Saková (nezaradená), komisia nemá vyšetrovať. Zámerom je preskúmať, či dodržali príslušníci ZVJS všetky postupy. Exministerka vnútra tiež informovala, že pohreb bývalého šéfa polície sa uskutoční v piatok.

Beňová sa obrátila na európske inštitúcie

Poslankyňa Európskeho parlamentu za Smer Monika Beňová poslala vo veci smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského otvorené listy trom zástupcom európskych inštitúcií. Európske autority v nich vyzýva na zastrešenie a prešetrenie prípadu smrti Lučanského európskymi orgánmi. Informoval o tom hovorca Smeru Ján Mažgút.

„Adresátmi sú predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli, podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová, predseda Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) Juan Fernando López Aguilar a šéfka frakcie socialistov a demokratov (S&D) v EP Iratxe Garcíová Pérezová.“

Beňová v listoch uviedla, že Lučanského pobyt vo väzbe nebol v zhode s európskym právnym štátom a kritizuje tiež jeho obmedzenie slobody pre obvinenia, „ktoré sú roky staré a tým logicky nemohlo dôjsť k ovplyvňovaniu svedkov, ktorí sú rovnako vo väzbe“.

Slovensko ako členský štát EÚ je podľa nej viazané základnými zmluvami, ktoré garantujú dodržiavanie základných ľudských práv, slobôd, ochrany ľudskej dôstojnosti a používaniu primeraných prostriedkov právneho štátu pri prípadnom porušení zákona.

„Beňová konštatuje, že v prípade smrti generála Lučanského bolo porušených viacero právnych predpisov a zmlúv zo strany vládnej moci na Slovensku, ktorými je Slovenská republika viazaná,“ uviedol Mažgút.

Europoslankyňa tiež píše, že sa Lučanskému stali „veľmi zvláštne zranenia už dva týždne pred jeho smrťou a zároveň poukazuje na snahu vládnych predstaviteľov tieto skutočnosti spochybňovať a bagatelizovať, čo na celý prípad hádže tieň obrovského podozrenia zo zneužívania právomoci verejného činiteľa“.

Bývalý policajný prezident Lučanský zomrel v stredu 30. decembra 2020 po tom, ako sa deň predtým vo väzbe pokúsil o samovraždu.

Šéf NAKA si zrušil účet na sociálnej sieti pre dezinformácie

Riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislav Zurian si zrušil svoje užívateľské konto na sociálnej sieti v reakcii na množiace sa dezinformácie v súvislosti s exprezidentom policajtov Milanom Lučanským. Uviedol to vo svojom stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. V ňom zdôraznil, že ide o jeho osobné rozhodnutie.

„K vyšetrovaniu prípadu nebohého Milana Lučanského nemám žiadny zákaz sa vyjadrovať. K prípadu však nemám informácie, vzhľadom na to, že nie som orgán činný v trestnom konaní. Komunikáciu zastrešuje Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP),“ konštatoval. Zároveň vysvetlil, že pre množstvo správ a množiace sa útoky na sociálnej sieti ruší svoje konto úplne.

Lučanský zomrel v stredu 30. decembra po tom, ako sa v utorok 29. decembra v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil o samovraždu.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Milan Lučanský #Mária Kolíková #Milan Lučanský pokus o samovraždu