Agresívnejší britský vírus je na Slovensku, u Čekana už pripravujú testy

Rýchlejšie sa šíri, nakazení majú vyššiu virálnu nálož. Predpokladalo sa, že koronavírus z Anglicka na Slovensku už dávno je, teraz sa to potvrdilo aj oficiálne.

04.01.2021 22:10
Pavol Čekan, laboratórium, Foto: ,
Biochemik Pavol Čekan potvrdil, že v laboratóriu už robia na teste, ktorý dokáže identifikovať variant vírusu, ktorý šarapatí v južnom Anglicku.
debata (128)

Minister zdravotníctva Marek Krajčí informoval, že koronavírus, ktorý sa šíri z južného Anglicka, oficiálne potvrdilo slovenské laboratórium.

„Ešte medzi sviatkami Intervenčné tímy Ministerstva zdravotníctva v spolupráci so Zdravými regiónmi poskytli Biomedicínskemu centru SAV prvé vzorky na sekvenovanie vírusu SARS-CoV-2 na nový variant koronavírusu B.1.1.7. Už v prvých vzorkách z okresu Michalovce sa podarilo tímu Borisa Klempu (Kristína Boršová, Viktória Čabanová) v spolupráci s Prirodovedeckou fakultou (Jozef Nosek) a Fakultou matematiky, fyziky a informatiky UK (Broňa Brejová a Tomáš Vinař) identifikovať tzv. anglický kmeň,“ uviedol Krajčí na sociálnej sieti.

Odborníci už skôr predpokladali, že je na Slovensku. Profesor Vladimír Krčméry nedávno s nadsádzkou konštatoval, že je tam, kde zastavuje autobus zo Sheffieldu.

V Rakúsku, kde nový kmeň vírusu tiež zaznamenali, ho potvrdili u dvoch slovenských detí. Podľa rakúskej agentúry APA, ktorú citovala TASR, nový variant koronavírusu našli u piatich osôb, pričom dvaja infikovaní sú zo Slovenska – dvaja chlapci vo veku deväť a desať rokov.

„Nová mutácia koronavírusu urýchľuje podľa britských vedcov jeho šírenie o 70%. Každý si vie predstaviť, čo sa stane, ak budú denné prírastky pozitívnych testov rásť ešte o 70% viac (a následne aj hospitalizácie),“ varoval ešte v decembri matematik Richard Kollár a apeloval na každého, aby vlastnou disciplinovanosťou a dodržiavanám pravidiel uľahčil situáciu zdravotníkom.

Biochemik Pavol Čekan informoval, že už počas sviatkov začali pracovať na testoch pre nový variant koronavírusu.

„Už validujeme na izolovaných vírusových RNA. Ide to zatiaľ dobre. Dúfam, že to dokončíme v nasledujúcich dňoch, aby sme rýchlo dokázali identifikovať a zastaviť jeho šírenie na Slovensku,“ uviedol Čekan a dodal, že našťastie smrtnosť nového variantu nie je vyššia, ale ľahšie sa šíri medzi deťmi a ľuďmi pod 60 rokov," uviedol Čekan na sociálnej sieti.

128 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus