Obeťou kovidu na Slovensku je prvá sestra

Prvou obeťou spomedzi zdravotných sestier na Slovensku je podľa ich profesnej komory 55-ročná sestrička z nemocnice vo Veľkom Krtíši. Súčasná epidemická situácia na Slovensku je podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího veľmi vážna.

05.01.2021 05:55 , aktualizované: 23:22
debata (136)
Mapa šírenia koronavírusu na Slovensku

Na mape môžete vidieť celkový počet prípadov na konkrétny okres.

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:22 Čína stále nevydala potrebné povolenia pre odborníkov medzinárodnej misie pod vedením WHO, ktorí majú v krajine skúmať pôvod koronavírusu SARS-CoV-2. Niektorí jeho členovia už pritom do Číny vycestovali. V utorok to uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, ktorého citovala agentúra AFP. „Som z tejto správy veľmi sklamaný,“ povedal a dodal, že dvaja členovia misie sú už na ceste do Číny a ďalší ju museli na poslednú chvíľu zrušiť.

Riaditeľ programu WHO pre núdzové situácie Michael Ryan na utorňajšom brífingu spresnil, že problémom je nedostatočný počet vízových povolení. WHO vlani v decembri oznámila, že v januári vycestuje do Číny medzinárodný tím expertov, aby pomohol pri vyšetrovaní možného pôvodu ochorenia COVID-19 u zvierat. V tíme týchto odborníkov majú byť epidemiológovia a veterinárni špecialisti.

22:58 Luxembursko od budúceho týždňa uvoľní svoje koronavírusové obmedzenia vzhľadom na klesajúci počet prípadov infekcie. Oznámil to v utorok luxemburský premiér Xavier Bettel, ktorého citovala tlačová agentúra DPA. Od pondelka budú môcť byť za striktných podmienok opäť otvorené obchody. V školách sa začne znova vyučovať bez dištančného systému, zatiaľ čo svoju činnosť obnovia aj športové a kultúrne organizácie, dodal predseda vlády.

Reštaurácie a bary však zostanú zatvorené do konca januára. Uvoľní sa tiež zákaz nočného vychádzania, ktorý sa bude začínať o dve hodiny neskôr – o 23.00 h namiesto 21.00 h. Reštrikcie týkajúce sa zhromažďovania zostávajú v platnosti, povolené je iba stretávanie sa s maximálne dvoma osobami z jednej domácnosti. Počet nových infekcií vo veľkovojvodstve klesol v priemere z 550 na 167 infekcií za deň.

22:39 Európska únia by mohla schváliť použitie druhej vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2 už „v najbližších hodinách“. V utorok to uviedol predseda Európskej rady Charles Michel s tým, že lídri EÚ usporiadajú prostredníctvom videokonferencie koncom januára summit zameraný na zdravotnú krízu. Informovala o tom agentúra AFP. Členské krajiny EÚ vyvíjajú nátlak na Európsku agentúru pre lieky (EMA) a žiadajú ju, aby schválila vakcínu proti koronavírusu od americkej firmy Moderna. EMA by mala rozhodnutie o podmienečnom povolení vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od Moderny prijať v stredu.

22:11 Prevádzku autobusovej linky spájajúcu Bratislavu s rakúskym prihraničným mestom Hainburg an der Donau od štvrtka dočasne pozastavia. Na svojom webe to oznámil dopravca Slovak Lines. Rozhodnutie zdôvodnil rapídnym zhoršením pandemickej situácie, novými obmedzeniami a s tým súvisiacimi ekonomickými dopadmi. „Linku opätovne spustíme hneď, ako nám to okolnosti dovolia,“ deklaruje dopravca.

22:00 Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) už zaočkovala 2 838 osôb proti ochoreniu COVID-19. Od 27. decembra 2020 očkuje proti tomuto ochoreniu všetkých zdravotníkov, ktorí o očkovanie prejavili záujem. Informovala o tom v utorok riaditeľka UNB Renáta Vandriaková. Zároveň dodala, že zo strany zdravotníkov je o očkovanie veľký záujem.

Univerzitná nemocnica Bratislava je jedno zo štyroch vakcinačných centier, v ktorej bol sprístupnený registračný formulár, cez ktorý sa na každý nasledujúci deň prihlásilo podľa nemocnice 200 ľudí. „Okrem osôb, ktoré sa prihlásili cez online formulár i naďalej očkujeme zdravotníkov, ktorí boli nahlásení v rámci našich interných zoznamov ešte pred spustením online registrácie,“ uviedla Renáta Vandriaková.

21:04 Poradná skupina Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v oblasti vakcín v utorok oznámila, že druhá dávka očkovacej látky spoločností BioNTech a Pfizer môže byť vo výnimočných prípadoch podaná aj o niekoľko týždňov neskôr, ako je odporúčané obdobie 21 až 28 dní. Informovala o tom agentúra AFP.

Strategická poradná skupina expertov na očkovanie (SAGE) takéto opatrenie umožní krajinám v mimoriadnej situácii v súvislosti s obmedzeniami v dodávke vakcín a epidemickou situáciou. Predseda SAGE Alejandro Cravioto povedal, že podanie druhej dávky môže byť posunuté o niekoľko týždňov. Cieľom podľa neho je zabezpečiť prístup k prvej dávke čo najvyššiemu počtu ľudí.

20:15 Taliansko v utorok nahlásilo 649 úmrtí súvisiacich s koronavírusovou chorobou COVID-19, pričom bilancia za predošlý deň predstavuje 348 úmrtí. Denná evidencia infikovaných vzrástla z 10 800 na 15 378, oznámilo tamojšie ministerstvo zdravotníctva citované tlačovou agentúrou Reuters.

V priebehu uplynulého dňa vykonali talianske úrady približne 135 000 antigé­nových rýchlotestov, predchádzajúci deň ich bolo 77.993, dodal zmienený vládny rezort. Krajina od 21. februára 2020, keď vypuknutie koronavírusovej epidémie vyšlo na svetlo, zaznamenala 76 329 úmrtí na COVID-19. Ide o najvyššie číslo v Európe a piate najvyššie v celosvetovom meradle.

19:34 Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová a premiéri 16 nemeckých spolkových krajín sa v utorok rozhodli predĺžiť čiastočný lockdown v krajine do konca januára a prijali aj ďalšie opatrenia. Informovala o tom agentúra DPA. „Opatrenia, ktoré sme prijali v decembri, chceme predĺžiť do 31. januára a v niektorých oblastiach musíme opatrenia ešte sprísniť. Všetkých občanov vyzývame, aby obmedzili kontakty na absolútne minimum,“ vyhlásila Merkelová po skončení videokonferencie s krajinskými premiérmi.

Opatrenia zahŕňajú obmedzenie pohybu obyvateľstva v oblastiach s najvyšším počtom prípadov, píše DPA. Môžu sa vzdialiť do vzdialenosti maximálne 15 kilometrov od svojich domovov. Návrh takisto žiada nové obmedzenia v oblasti zhromažďovania, na základe ktorých by bolo povolené stretnúť sa len s jednou osobou z inej domácnosti. Na základe súčasných opatrení sa môžu stretnúť členovia dvoch domácností v skupine maximálne päť ľudí.

19:03 V Británii zaznamenali za posledných 24 hodín 60 916 nových prípadov koronavírusu SARS-CoV-2, informovala v utorok stanica BBC s odvolaním sa na údaje britskej vlády. Denný nárast počtu prípadov po prvý raz od začiatku pandémie prekročil 60 tisíc. V krajine hlásili aj úmrtia ďalších 830 osôb, ktoré mali v období posledných 28 dní pozitívny test na COVID-19.

Anglicko a Škótsko od utorka zaviedli nový lockdown a obyvateľom oznámili, aby neopúšťali svoje domovy. V krajine zaočkovali už viac ako 1,3 milióna ľudí a od budúceho týždňa by malo na území Británie fungovať takmer 1000 očkovacích mi­est.

18:23 Hlavné mesto podporuje možnosť očkovania ľudí v prvej línii a seniorov. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová. „Hlavné mesto víta sprístupnenie očkovania ľuďom v prvej línii boja s COVID-19 a podporuje vedenia a zamestnancov zariadení sociálnych služieb a terénnych sociálnych pracovníkov v tom, aby sa registrovali na očkovanie,“ uviedla hovorkyňa a dodala, že magistrát už má informácie o tom, že vedenia, ako aj zamestnanci zariadení, ktorí sa na očkovanie prihlásili, už majú termín na tento týždeň. „Veríme, že včasné a účinné očkovanie nám výrazne pomôže so zvládnutím pandémie v mestských zariadeniach, ako aj ďalších zariadeniach a službách na území mesta,“ doplnila.

17:48 Väčšiu angažovanosť všetkých zainteresovaných dnes potrebujeme aj v téme pandémie. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti. Nepriaznivé predpovede ohľadom vývoja pandémie na Slovensku sa podľa hlavy štátu napĺňajú a zdravotníci momentálne prechádzajú najťažšou skúškou pri svojich pacientoch. Zvlášť nemocnica v Nitre je podľa Čaputovej už za hranicou svojich možností.

„Dnes nie je čas na zľahčovanie, nie je čas na politické hry a nie je čas na výhovorky. Počúvajme hlasy z miestnych samospráv po prísnejších lokálnych obmedzeniach, počúvajme hlasy z nemocníc po rýchlejšej koordinácii zdravotnej pomoci a počúvajme epidemiológov a vedcov po zvýšení tempa očkovania. Situácia je nesmierne vážna a od našich činov dnes závisia životy a zdravie tisícok ľudí,“ uzavrela Čaputová.

17:30 Od pondelka 11. januára po nasledujúce tri týždne budú môcť v okrese Nitra ísť do práce len ľudia s negatívnym testom na koronavírus, ktorý nie je starší ako sedem dní. Na tlačovej konferencii v Nitre to dnes oznámil predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). Ako ďalej uviedol, situácia v nitrianskom okrese je momentálne horšia, ako bola na jeseň v troch okresoch na Orave. Riešením tejto situácie bolo vtedy podľa Matoviča plošné testovanie. Z tohto dôvodu v stredu 6. januára podľa premiéra mimoriadne zasadne vláda. Viac o téme TU.

Video: Brífing premiéra Matoviča a primátora Nitry Hattasa k riešeniu pandemickej situácie v nitrianskom okrese.

16:50 Maďarská vláda zrušila zákaz prijímania letov z Veľkej Británie a Severného Írska na maďarskom území, ktorý zaviedla 21. decembra v reakcii na tamojší výskyt variantu nového druhu koronavírusu. V utorok o tom v Budapešti informoval vládny operačný štáb zodpovedný za epidemiologickú ochranu.

Príslušné nariadenie, ktoré začne platiť od polnoci z utorka na stredu, už bolo zverejnené v štátnom vestníku. Podľa operačného štábu nie je už zákaz prijímania leteckých spojov z Veľkej Británie a zo Severného Írska opodstatnený, a Maďarsko preto prílety z nich od polnoci povolí.

Spravodajský server szmo.hu označil rozhodnutie maďarskej vlády za nečakané vzhľadom na to, že britský premiér Boris Johnson v pondelok večer oznámil nový celoplošný lockdown v Anglicku. (hetivilággazdaság, szmo.hu, tasr)

16:38 Generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Jaroslav Rezník bol v nedeľu (3.1.) pozitívne testovaný na ochorenie Covid-19. Informovala o tom hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.

Uviedla, že v rámci pravidelného testovania zamestnancov RTVS nebolo ochorenie potvrdené u žiadnych ďalších členov manažmentu. Riadenie všetkých sekcií RTVS je podľa jej slov zabezpečené, pričom sú aj naďalej dodržiavané protiepidemické opatrenia, s cieľom predísť možnému šíreniu ochorenia medzi zamestnancami. „RTVS naďalej priebežne testuje všetkých zamestnancov, ktorí sa podieľajú na výrobe a vysielaní programov,“ dodala hovorkyňa. (tasr)

16:36 Vakcína Comirnaty proti koronavírusu od firmy BioNTech-Pfizer a rovnako aj vakcína od konzorcia Astra Zeneca by mali byť účinné aj v prípade nového variantu. V utorok to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Predpokladá, že variant, ktorý sa objavil v Anglicku, sa objaví aj v ďalších častiach Slovenska. (health.gov.sk, tas­r)

16:10 V Košiciach sa od piatka (8. 1.) do pondelka (11. 1.) uskutoční dobrovoľné bezplatné celoplošné testovanie na ochorenie Covid-19. K dispozícii má byť dokopy 100-tisíc antigénových testov, aktuálne zháňajú zdravotníkov. Na utorkovej tlačovej konferencii to povedal primátor Jaroslav Polaček. (tasr)

15:51 Antigénové testy obstarané Ministerstvom hospodárstva budú na Slovensku vo štvrtok. Potvrdila to hovorkyňa rezortu Katarína Matejková. „Dátum dodania naďalej platí, 2,6 milióna antigénových testov príde na Slovensko vo štvrtok, 7. januára 2021. Testy budú prepravené leteckou a kamiónovou dopravou,“ uviedla hovorkyňa. Po doručení budú testy presunuté do skladov Správy štátnych hmotných rezerv, odkiaľ sa následne budú distribuovať.

Rezort hospodárstva kúpil antigénové testy od akciovej spoločnosti Eurolab Lambda za takmer 12,9 mil. eur s DPH. Rezort podľa kúpnej zmluvy zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv nakúpil 2,6 milióna testov po 4,95 eura. Ministerstvo si v rámci zmluvy vyhradzuje možnosť uplatniť opciu na dodanie ďalších 2,6 milióna testov. Spoločnosť Eurolab Lambda dodávala štátu skríningové testy na diagnostiku ochorenia Covid-19 aj na celoplošné testovanie obyvateľstva. (si­ta)

15:40 Súčasná situácia v súvislosti s koronavírusom je veľmi vážna, uviedol v utorok minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Zároveň opakovane apeloval, aby občania striktne dodržiavali zákaz vychádzania a navrhnuté protiepidemické opatrenia.

„Základom je nedostať sa do úzkeho kontaktu s ľuďmi mimo svojej domácnosti. Od zodpovednosti ľudí bude záležať účinnosť súčasného lockdownu, kedy bude možné uvoľniť súčasné opatrenia,“ skonštatoval, pričom podotkol, že si spoločnosť už nemôže dovoliť byť nezodpovedná, keďže situácia v nemocniciach je „veľmi vážna“. Poukázal na to, že medzi obeťami ochorenia Covid-19 sa nachádzajú už aj zdravotníci. (tasr)

15:31 Polícia vo svojom profile Hoaxy a podvody – Polícia SR upozorňuje na dezinformácie o situácii šírenia sa koronavírusu v Nitre. V tejto súvislosti zdôrazňuje, že situácia v Nitre je mimoriadne vážna. Nápor pacientov nemocnica v Nitre nezvláda a preváža ich tak aj do iných krajov. Polícia oddnes sprísnila aj kontroly dodržiavania prijatých opatrení.

Vyššie počty úmrtí vo vianočnom čase v porovnaní s rokmi predtým hlásia aj pohrebné služby. Mesto Nitra z tohto dôvodu pre nedostatok boxov pre zosnulých muselo k jednému z cintorínov pristaviť prenajatý chladiaci príves. Jedna z používateliek sociálnej siete, pani Alena, na ktorú upozorňuje polícia vo svojom statuse, chce „vidieť, ako doň vkladajú telá zosnulých“. Spochybňuje tak pravdivosť a celkovú závažnosť aktuálnej situácie.

Polícia v tejto súvislosti pripomína, že Fakultná nemocnica v Nitre súrne potrebuje dobrovoľníkov, a to aj na pomocné sanitárske práce. „Ak pani Alena neverí na koronavírus, tu je pre ňu ponuka ako stvorená,“ uviedla polícia.

15:18 Štatút ústredného krízového štábu sa má zmeniť tak, aby bolo možné viesť rokovanie a rovnako aj schvaľovať rozhodnutia a odporúčania online formou. Uviedla to Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra. Doplnila, že materiál na zmenu štatútu bude predložený na najbližšie rokovanie vlády. Zasadnutie ústredného krízového štábu bude podľa Paulenovej zvolané podľa potreby. (tasr)

15:09 Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) vylučuje dohody, že by sa akékoľvek opatrenia zavádzali s ohľadom na jeho osobu. V reakcii na tvrdenia predsedu mimoparlamentnej strany Hlas Petra Pellegriniho to uviedla Kollárova hovorkyňa Michaela Jurcová. Pripomenula, že Kollár vlastní aj reštaurácie, ktoré sú dlhodobo uzavreté. Dodala, že v prípade lyžiarskych stredísk i reštaurácií Kollár rešpektuje nariadenia a riadi sa nimi.

„Chceme znova zdôrazniť, že Boris Kollár vlastní aj sieť reštaurácií, ktoré sú pre nariadenia dlhodobo uzavreté, pričom niektoré z nich museli svoju prevádzku aj úplne ukončiť. Ako v prípade reštaurácií, tak aj pri lyžiarskych strediskách predseda Kollár plne rešpektuje a riadi sa nariadeniami hlavného hygienika,“ uviedla Jurcová.

Kollár podľa nej rešpektuje aj následné uzavretie lyžiarskych stredísk. „Predseda akceptoval každé jedno odporúčanie a žiaden zásah z jeho strany smerom k opatreniam nikdy nebol ani nebude,“ doplnila. (tasr)

15:00 Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran, ktorého rezort čelí kritike za pomalosť očkovacej kampane proti chorobe Covid-19, v utorok obhajoval vládnu stratégiu spočívajúcu v podaní vakcín najskôr obyvateľom domovov pre seniorov.

Prisľúbil však zjednodušenie byrokratických procesov, ktoré podľa neho prispeli k tomu, že vakcinácia vo Francúzsku napreduje pomalým tempom – za prvý šesť dní bolo totiž v krajine zaočkovaných len niečo cez 500 ľudí. Očkovanie vo Francúzsku napreduje pomaly aj pre to, že záujemcovia oň nateraz musia absolvovať konzultáciu u svojho lekára, aby sa zistil ich momentálny zdravotný stav. Véran sa vyslovil za to, aby sa takýto rozhovor s lekárom konal tesne pred podaním vakcíny.

Podľa Vérana teraz bude nasledovať „exponenciálna akcelerácia“ očkovacej kampane. Avizoval zvýšenie počtu očkovacích stredísk a rozšírenie okruhov ľudí, ktorým bude vakcína podaná v rámci počiatočných fáz očkovania, pričom uviedol, že ľudia sa na očkovanie budú môcť objednávať on-line, telefonicky či prostredníctvom mobilovej aplikácie. Dodal, že do konca januára budú zaočkovaní všetci seniori nad 75 rokov, ktorí nežijú v domovoch s opatrovateľskou službou. Do rovnakého termínu by mali mať možnosť dať sa zaočkovať aj opatrovateľky, hasiči a pomocníci v domácnosti starší ako 50 rokov. (tasr)

14:05 Holandsko mohlo začať očkovať ľudí proti koronavírusu oveľa skôr, ale nebolo dosť pohotové, keď sa vlani v novembri prijímali potrebná rozhodnutia. Podľa utorkovej správy portálu DutchNews.nl to v pondelok večer priznal minister zdravotníctva Hugo de Jonge pred poslancami parlamentu v rámci rozpravy o národnej stratégii očkovania.

Minister pripomenul, že Holandsko predpokladalo, že najskôr bude schválená vakcína od firmy Astra-Zeneca, ktorá nevyžaduje skladovanie očkovacích látok pri extrémne nízkych teplotách, a že vďaka tomu celonárodný očkovací program budú môcť realizovať aj rodinní lekári. Avšak na trhu EÚ ako prvá prišla vakcína od konzorcia Pfizer/BioNTech, a tá nie je vhodná na použitie v malých očkovacích centrách.

De Jonge v pondelok večer informoval poslancov, že mohol konať aj ináč a požiadať miestne zdravotné rady, aby sa aj vďaka ich znalostiam a odbornosti v rozsiahlych očkovacích kampaniach včas pripravili na vakcínu od Pfizeru/BioNTechu. Holandská vláda je terčom kritiky pre pomalé prístup k očkovaciemu programu, najmä keď ďalšie krajiny Európskej únie už s očkovaním začali koncom decembra. De Jonge v tejto súvislosti vyjadril nádej, že očkovací program v Holandsku bude dokončený do tretieho štvrťroka 2021. (dutchnews.nl, tas­r)

13:57 Do Maďarska dorazila tretia zásielka vakcíny americko-nemeckého konzorcia Pfizer-BioNTech proti koronavírusu, ktorá obsahuje očkovacie látky pre takmer 39-tisíc ľudí. Časť zásielky previezli do ústrednej lekárne Semmelweisovej univerzity v Budapešti.

Maďarsko prevezme celkom 4,4 milióna dávok očkovacej látky Pfizeru a BioNTechu. Vláda je však v kontakte aj s ďalšími výrobcami – zarezervovala dovedna vyše 17 miliónov dávok vakcín. (m1, mti, tasr)

13:35 Pri celoplošnom testovaní v Nitre budú použité testy od juhokórejského výrobcu SD-Biosensor, ktoré sa osvedčili aj pri celoplošnom testovaní minulý rok. Informovala o tom Správa štátnych hmotných rezerv SR.

Jej predseda Ján Rudolf sa ešte v pondelok stretol s primátorom Nitry Marekom Hattasom. „Chceme zabezpečiť maximálnu možnú ochranu obyvateľstva v kritickom regióne. Máme záujem, aby kvalita testov nebola spochybňovaná a testovanie prinieslo zlepšenie situácie. Správa štátnych hmotných rezerv SR preto dodá pre potreby plošného testovania v Nitre testy od juhokórejského výrobcu,“ informoval Rudolf.

Ako pripomenul, práve tieto testy sa osvedčili už pri celoštátnom testovaní v novembri. Pôvodne sa mali v Nitre použiť antigénové testy Biocredit od firmy RapiGen. Predseda Správy štátnych hmotných rezerv sa však v záujme upokojenia situácie a rozptýlenia akýchkoľvek pochybností rozhodol ich vyskladňovanie na tento účel pozastaviť. (tasr)

13:29 Európska únia v rámci svojho globálneho úsilia skoncovať s koronavírusovou pandémiou odoslala ďalšie zdravotné prostriedky na ochranu osôb do Severného Macedónska a Čiernej Hory. V utorok o tom informovala Európska komisia (EK). Ochranné prostriedky boli zaslané z lekárskych rezerv tzv. nástroja rescEU, zo skladov v Grécku a Nemecku.

Severné Macedónsko dostalo v rámci novej pomoci 107-tisíc masiek typu FFP2, 35-tisíc lekárskych plášťov a 140-tisíc ochranných kombinéz. Čierna Hora dostane 78-tisíc masiek typu FFP2 a 15-tisíc lekárskych plášťov. Komisia pripomenula, že od vypuknutia pandémie bolo prostredníctvom nástroja rescEU dodaných viac ako milión ochranných prostriedkov FFP2 a FFP3 do Talianska, Španielska, Chorvátska a Litvy, a mimo hraníc Únie aj do Severného Macedónska, Čiernej Hory a Srbska. (ec.europa.eu, tas­r)

13:23 V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) bolo na koronavírus pozitívne testovaných 238 zdravotníkov. Všetci sa nachádzajú v domácej karanténe. Uviedla to hovorkyňa najväčšej slovenskej nemocnice Eva Kliská.

Ako ďalej uviedla, poskytujú len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. V UNB je aktuálne hospitalizovaných 259 pacientov s ochorením Covid-19. Lôžka určené pre pacientov s týmto ochorení nemocnica navyšuje podľa aktuálnej situácie. „Podľa prediktívneho modelu si uvedomujeme, že bude potrebný vyšší počet lôžok, a preto robíme všetky potrebné kroky v nadväznosti na personálne kapacity a na poskytovanie neodkladnej a akútnej zdravotnej starostlivosti, čo sa nám zatiaľ darí,“ uzavrela Kliská. (tasr)

13:20 Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) chce, aby sa učitelia nad 50 rokov očkovali už v druhej vlne. Uviedol to vo videu zverejnenom na webe rezortu školstva.

„Pracujeme na tom, aby mohli byť čím najskôr zaočkovaní zamestnanci v školstve. Prioritne to budú zamestnanci a učiteľky v materských školách, na prvom stupni špeciálnych škôl a zamestnanci v špeciálnych výchovných zariadeniach,“ konkretizoval minister školstva. Ako dostať do druhej vlny očkovania učiteľov v kritickom veku nad 50 rokov, diskutuje s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím. (tasr)

12:56 Indonézia začne s hromadným očkovaním proti ochoreniu Covid-19 na budúci týždeň, oznámilo v utorok indonézske ministerstvo zdravotníctva. Ako prvý bude 13. januára zaočkovaný prezident Joko Widodo, ktorý tak chce vyslať signál o bezpečnosti vakcíny CoronaVac od čínskej spoločnosti Sinovac Biotech.

Indonézia získala 3 milióny dávok čínskej vakcíny. Sinovac má zároveň tento mesiac dodať 45 miliónov dávok vakcinačnej látky na ďalšie spracovanie pre indonézsku štátnu farmaceutickú spoločnosť BioFarma. Očkovanie má byť bezplatné pre všetkých občanov.

Indonézia taktiež podpísala zmluvy na dodávku 100 miliónov dávok vakcín proti Covidu aj s anglicko-švédskou farmaceutickou firmou AstraZeneca a americkou spoločnosťou Novavax. (dpa, tasr)

12:38 Premiér Igor Matovič v statuse na sociálnej sieti uviedol, že sa na testovanie v Nitre nepoužijú testy RapiGen, o ktorých kvalite podľa neho existujú závažné pochybnosti. Matovič ďalej priblížil, že v priebehu pondelka hovoril s primátorom Nitry o nevyhnutnosti nasadiť plošné testovanie celého okresu, tak ako na Orave.

12:24 V Česku zaznamenali za pondelok 12 860 nových prípadov koronavírusovej nákazy a podľa predbežných údajov aj 71 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených v utorok ráno na webstránke českého ministerstva zdravotníctva.

Rizikový index českého protiepidemického systému PES, od ktorého závisí úroveň opatrení, sa zvýšil z 85 na 89, a naďalej tak zodpovedá najvyššiemu piatemu stupňu pohotovosti, ktorý znamená kritický stav.

Aktuálne je v krajine nakazených 121 488 osôb, čo je najviac od konca októbra. Stúpol aj počet hospitalizovaných, ktorý je aktuálne najvyšší od polovice novembra. V pondelok bolo s nákazou v nemocniciach 6680 ľudí, čo je o takmer 550 viac než v nedeľu a o 954 viac ako predchádzajúci pondelok. Vo vážnom stave je 954 z hospita­lizovaných pacientov. V ČR od začiatku pandémie zaznamenali 759 635 prípadov nákazy a 12 257 súvisiacich úmrtí. (mzcr.cz, tasr)

12:10 Člen Výboru Národnej rady pre zdravotníctvo a poslanec parlamentu Richard Raši (Hlas) v utorok požiadal o zvolanie mimoriadneho zdravotníckeho výboru. Ako povedal na tlačovej besede, minister zdravotníctva Marek Krajčí by na ňom mal predstaviť konkrétne pripravené kroky, ktoré majú pomáhať nemocniciam.

Upozornil, že nemocnice hlásia kolaps, nemajú kam dávať pacientov a iné nemocnice pritom stále voľné kapacity majú. Raši poukázal na to, že chýba aktívne krízové riadenie. Chýba podľa neho tiež online informovanie záchranárov, kde môžu pacientov nosiť a online informovanie a príkazy pre jednotlivé nemocnice.

„Nemôžeme to nechávať na kraje, mestá, jednotlivé nemocnice alebo záchranný systém, aby si hľadali voľné miesto. Musí to byť riadené z jedného centra. Keď sa nahlási na operačné stredisko záchrannej služby, že pacient má problém, aby im bolo jasné, kde ho môžu dať, kde je voľný ventilátor, kyslík alebo kde sú volné lôžka pre pacientov, ktorí nepotrebujú intenzívnu starostlivosť,“ dodal člen zdravotníckeho výboru. (sita)

12:00 Základné umelecké školy , centrá voľného času i jazykové školy zostávajú do konca lockdownu zatvorené. Uviedol to minister školstva Branislav Gröhling zo strany SaS. (tasr)

11:49 Americká biotechnologická spoločnosť Moderna v utorok oznámila, že Izrael schválil použitie jej vakcíny proti novému koronavírusu. Moderna vo svojom vyhlásení uviedla, že vakcínu odobrilo v noci na utorok izraelské ministerstvo zdravotníctva. Rezort však dosiaľ túto správu nepotvrdil.

Izrael si podľa Moderny od objednal šesť miliónov jej vakcín, ktoré sa podávajú v dvoch dávkach a budú tak stačiť na zaočkovanie troch miliónov ľudí. Vakcíny chce Moderna začať Izraelu dodávať ešte v januári.

V Izraeli, ktorý celosvetovo vedie v miere zaočkovanosti populácie, platí už tretí celoštátny lockdown. Napriek tomu zažíva krajina nárast v počte prípadov nákazy, pritom ministerstvo zdravotníctva v utorok oznámilo 8 308 nových prípadov, čo je dosiaľ jeden z najvyšší denných prírastkov. Od začiatku pandémie v Izraeli celkovo zaznamenali už vyše 450-tisíc prípadov koronavírusovej infekcie a 3445 úmrtí.

Vakcínu od Moderny schválil Izrael ako tretia krajina na svete. Očakávalo sa pritom, že v tomto smere bude nasledovať príklad Spojených štátov, ktoré spoločne s Kanadou vakcínu schválili už skôr, píšu The Times of Israel. Vakcínu by onedlho mohli schváliť aj v Európskej únii, vo Švajčiarku, v Singapure či Británii, ktorých regulačné úrady ju momentálne posudzujú. (ap, thetimesofisra­el, tasr)

11:35 Mimoparlamentná strana Hlas podá trestné oznámenie na premiéra Igora Matoviča (OĽANO) a členov vlády. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval predseda strany Peter Pellegrini. Strana má podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa či trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej choroby. (Viac tu)

11:22 Univerzitná nemocnica – Nemocnica sv. Michala, ktorá patrí pod Ministerstvo vnútra, začala v utorok očkovať proti Covidu-19. Prvým zaočkovaným bol šéf rezortu Roman Mikulec (OĽANO). Svojím príkladom chce motivovať aj ostatných, aby sa zapojili do účinného boja s vírusom. Informovala o tom riaditeľka tlačového odboru ministerstva Barbara Túrosová.

Nemocnica najprv zaočkuje svoj zdravotnícky personál. Denne by mohlo absolvovať očkovanie 200 až 250 ľudí. Na tento účel vyčlenili 14 zdravotníkov. Aktuálne má nemocnica k dispozícii 3 900 kusov vakcíny. Ďalšia bude dodávaná v týždenných intervaloch a očkovanie bude prebiehať podľa požiadaviek počas celého roka. (tasr)

11:15 V Nitrianskom okrese platia od utorka nové pravidlá pre materské školy i obchodné prevádzky. Do platnosti už vstúpila nová vyhláška, ktorú vydal Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre.

RÚVZ v nej upravuje množstvo zákazníkov, ktorí môžu byť v jeden okamih v obchode. Kým doteraz to mohla byť jedna osoba na 15 metrov štvorcových, od dnešného dňa nesmie koncentrácia prekročiť limit jeden zákazník na 25 metrov štvorcových z predajnej plochy prevádzky. „Pokiaľ predajná plocha určená pre zákazníkov nedosahuje 25 metrov štvorcových, v prevádzke sa v jednom okamihu môže nachádzať najviac jeden zákazník,“ uvádza sa vo vyhláške.

Tá zároveň zakazuje prevádzku materských škôl a zariadení, ktoré poskytujú starostlivosť o deti vo veku do sedem rokov. Zákaz sa nevzťahuje iba na zariadenia pre deti predškolského veku, ktoré poskytujú starostlivosť o zamestnancov pracujúcich v kritickej infraštruktúre a v zdravotníctve.

V Nitre okrem toho od utorka začínajú policajti vykonávať kontroly zamerané na potrebu cestovania do mesta. V prípade, že niekto dochádza do Nitry do zamestnania alebo za podnikaním, musí si zabezpečiť potvrdenie od zamestnávateľa alebo iný dokument. „Tým potom môžu preukázať nutnosť svojej cesty,“ informovala polícia. (rúvz, tasr)

11:13 Trenčianska radnica pracuje v súvislosti s mimoriadnymi protipandemickými opatreniami v obmedzenom režime. Informovala o tom hovorkyňa mesta Erika Ságová. „Mestský úrad v Trenčíne je otvorený pre verejnosť v obmedzenom režime, a to počas pracovných dní v čase od 8.00 do 11.00 hod. Služby mestského úradu budú zabezpečované len v nevyhnutnej miere,“ uviedla hovorkyňa. Podateľňa bude podľa nej prijímať len neodkladné podania. (tasr)

10:50 Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) navrhne tento týždeň vláde pre Nitru podobný režim, ako platil pre Oravu, opakované lokálne testovanie a ešte prísnejšie opatrenia, ako platia vo zvyšku Slovenska. Urobí tak na žiadosť samosprávy a zdravotníkov z Nitry. Informovalo o tom pre agentúru tasr tlačové oddelenie strany Za ľudí. Viac o pandemickej situácii v meste Nitra sa môžete dočítať tu.

10:31 Vážna situácia v považskobys­trickej nemocnici sa v porovnaní s posledným týždňom minulého roku podstatne nezmenila. Informoval o tom riaditeľ nemocnice Igor Steiner.

Aktuálne je v Nemocnici s poliklinikou Považská Bystrica hospitalizovaných 100 pacientov s ochorením Covid-19. Päť z nich je na umelej pľúcnej ventilácii. Z dôvodu ochorenia na koronavírus, prípadne karantény je momentálne mimo práce 90 zamestnancov nemocnice, uviedol riaditeľ.

V pondelok 28. decembra bolo v nemocnici hospitalizovaných 107 pacientov s týmto vírusovým ochorením, kapacita zariadenia bola naplnená na 100 percent. Mimo práce bolo 110 zdravotníkov. Nemocnica zvládala poskytovanie zdravotnej starostlivosti len vďaka ochote zamestnancov pracovať nad rámec svojich bežných povinností. (tasr)

10:05 Prostredníctvom 12 396 RT-PCR testov odhalili na Slovensku ďalších 2 989 prípadov koronavírusu (pozitivita 24,11 percenta). Antigénové testovanie odhalilo 7223 pozitívne testovaných osôb pri 69 968 testoch, čím dosiahla pozitivita 10,32 percenta. Počet úmrtí na Covid-19 sa zvýšil o 82, celkovo tak Slovensko eviduje 2 603 obetí koronavírusu. (Viac tu)

9:53 Nákazu novým druhom koronavírusu za posledný deň v Maďarsku potvrdili 870 ľuďom. V súvislosti s ochorením Covid-19 zomrelo v tomto čase 103 pacientov, zväčša starších ľudí s chronickými ochoreniami, informoval v utorok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Doterajšou bilanciou epidémie vírusu SARS-CoV-2 v Maďarsku je 329 721 infiko­vaných a 10 080 obetí na životoch. Z ochorenia sa zotavilo 176 576 osôb.

9:08 Mexiko schválilo v pondelok na núdzové použitie vakcínu proti novému koronavírusu vyvinutú vedcami z Oxfordskej univerzity a spoločnosťou AstraZeneca. Na Twitteri to oznámil námestník mexického ministra zdravotníctva Hugo López-Gatell, informovala v utorok agentúra AFP.

Vakcínu už pred Mexikom schválili regulačné úrady v Británii, Indii a Argentíne. López-Gatell uviedol, že táto očkovacia látka by pre obyvateľov mohla byť dostupná v marci. „Závisí to od súkromných subjektov, ktoré teraz pracujú na tom, aby stanovili (jej) výrobnú kapacitu,“ povedal na tlačovej konferencii.

6:49 V Nemecku sa za posledný deň objavilo bezmála 12-tisíc novo potvrdených prípadov koronavírusu. S covid-19 tam tiež zomrelo ďalších 944 ľudí. Vyplýva to z údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI), podľa ktorého je v súčasnej chvíli ťažké odhadnúť trend šírenia nákazy v krajine, pretože cez vianočné sviatky a koniec roka úrady zaznamenávali a podávali správy o nových prípadoch a úmrtiach s oneskorením.

6:20 Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes bude rokovať s premiérmi jednotlivých spolkových krajín o predĺžení existujúcich prísnych karanténnych opatrení proti covid-19, lockdown by mal trvať najmenej do konca januára. Zatiaľ sú obmedzenia stanovené do 10. januára, ale rad premiérov vrátane vplyvného bavorského ministerského predsedu Markusa Södera otvorene hovorí o nevyhnutnom pokračovaní.

Nemecko ku karanténe pristúpilo od začiatku novembra, od 16. decembra potom jej podmienky ešte viac sprísnilo, lebo sa krajine nedarí šírenie infekcie spomaliť. Uzavreté boli obchody, ktoré nepredávajú tovar dennej potreby, a tiež školy a škôlky.

Doterajšie vyhlásenia krajinských premiérov naznačujú, že prísnejšia karanténa potrvá až do 31. januára. Väčšie spory médiá očakávajú v otázke znovuotvorenia škôl. Spolková vláda prezenčnú výučbu dlhodobo označovala za prioritu, teraz sa mnohé krajiny vrátane Bavorska či najviac postihnutého Saska zdráhajú pustiť žiakov do tried už 11. januára.

5:55 Ochoreniu COVID-19 podľahla na Slovensku prvá sestra. Išlo o 55-ročnú sestru z nemocnice vo Veľkom Krtíši. TASR o tom informoval riaditeľ kancelárie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) Lukáš Kober. „Naša kolegyňa prehrala boj s týmto ochorením 29. decembra 2020. Je to prvá, nám známa, obeť spomedzi sestier,“ uviedol Kober s tým, že išlo o držiteľku ocenenia Biele srdce na regionálnej úrovni. „Svoju starostlivosť poskytovala dlhé roky starším pacientom na oddelení dlhodobo chorých, či v zariadení sociálnych služieb vo Veľkom Krtíši. Vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou vo Veľkom Krtíši pracovala od roku 2012 na internom oddelení, od novembra 2020 na oddelení urgentného prímu. V období pandémie sa aktívne podieľala na prípravách a reprofilizácii ‚covidových‘ traktov,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

136 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19