Hlas podá trestné oznámenie na Matoviča i členov vlády

Mimoparlamentná strana Hlas podá trestné oznámenie na premiéra Igora Matoviča (OĽANO) a členov vlády. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval predseda strany Peter Pellegrini.

05.01.2021 11:35 , aktualizované: 18:12
Peter Pellegrini / Igor Matovič / Foto:
debata (596)

Strana má podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa či trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej choroby.

Premiér podľa Pellegriniho nerešpektuje a mení odporúčania iných orgánov, a preto mohol tiež porušiť paragraf Trestného zákona, ktorý hovorí o marení úlohy verejným činiteľom.

Zneužívanie právomoci verejného činiteľa spája Pellegrini s tým, že z otvorených lyžiarskych stredísk benefitoval podľa neho predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Hovoril o podozrení z účelového upravovania opatrení v prospech ľudí, ktorým ostali otvorené prevádzky.

Členovia vlády mohli podľa Hlasu spáchať aj trestný čin šírenia nebezpečnej nákazlivej choroby. Ohrozením mohol byť podľa Pellegriniho vicepremiér pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina), ktorý po návrate z Veľkej Británie nedostatočne vysvetlil, či dodržal opatrenia a či sa testoval na ochorenie Covid-19. Následne potvrdili nákazu viacerí členovia vlády.

Pellegrini sa tiež v utorok pýtal, prečo premiér a členovia vlády nereagujú na kritickú situáciu v súvislosti s rastom hospitalizácií v nemocniciach a rastúcimi úmrtiami na ochorenie Covid-19 či situáciou v Nitre.

Pellegrini kritizoval, že nezasadá ústredný krízový štáb. Očakával by okamžité reakcie kompetentných. Matovič sa podľa neho nemôže vyhovárať na vicepremiéra Richarda Sulíka (SaS) ani na žiadneho člena vlády.

Premiér v reakcii uviedol, že ho názory Pellegriniho nezaujímajú. Zopakoval, že za vlád Smeru-SD, ktorého bol Pellegrini súčasťou, sa systematicky rozkrádalo zdravotníctvo. Dodal tiež, že ľudia okolo Pellegriniho kritizovali opatrenia. „Moralizovanie“ z ich strany preto považuje Matovič za absurdné.

Skrátenie volebného obdobia

Líder Hlasu na brífingu tiež povedal, že strana predloží na najbližšiu schôdzu parlamentu návrh ústavného zákona o skrátení volebného obdobia parlamentu. Poslanci by mali o návrhu zákona hlasovať na schôdzi, ktorá sa začína 26. januára.

„Aby sme zbytočne nemuseli organizovať referendum, ale rovno v januári alebo začiatkom februára počas schôdze Národnej rady môžeme pokojne hlasovaním ukončiť toto trápenie a vyvolať predčasné voľby,“ uviedol Pellegrini.

Hovorca ĽSNS Ondrej Ďurica uviedol, že strana by podporila návrh na skrátenie volebného obdobia, ktorý chcú poslanci v strane Hlas predložiť na najbližšej parlamentnej schôdzi.

„Poznáme parlamentnú matematiku, a preto túto aktivitu strany Hlas považujeme za lacný pokus o reklamu. Keďže si však na druhej strane uvedomujeme, ako veľmi súčasná vláda Slovensku a jeho obyvateľom škodí, a skrátenie volebného obdobia z tohto dôvodu podporujeme, tak takýto návrh podporíme,“ komentoval.

Mimoriadny zdravotnícky výbor

Poslanec Richard Raši zároveň uviedol, že požiadal o zvolanie mimoriadneho zdravotníckeho výboru, kde by mal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) vysvetliť konkrétne kroky na pomoc preťaženým nemocniciam.

Podľa Rašiho chýba aktívne krízové riadenie, nemôže sa nechávať na kraje, mestá, či samotné nemocnice. „Musí to byť riadené z jedného centra,“ apeloval Raši. Situácia v Nitre je podľa neho príkladom, že plošné otestovanie ohniska má význam.

Hlas nebude bojovať proti očkovaniu proti ochoreniu Covid-19, povedal Pellegrini. „Naša strana bude odporúčať očkovanie. Bude podporovať ľudí, aby tí, ktorí chcú, sa dali zaočkovať, aby sa zvýšilo percento akceptácie v spoločnosti,“ doplnil s tým, že očkovanie musí byť na dobrovoľnom princípe. Strana však nebude nabádať ľudí, aby sa nešli očkovať.

Kauza Lučanský

Ministerstvo spravodlivosti v súvislosti so smrťou bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského zverejnilo podľa Petra Pellegriniho len útržky. Na základe zverejnených materiálov podľa neho nie je možné povedať, že je všetko jasné a občan si zatiaľ o celej veci „nemôže urobiť obraz“.

„To nie je komplet celé čo sa dialo s generálom Lučanským,“ povedal Pellegrini, pričom kritizoval, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) zaviazala členov ňou zriadenej komisie k mlčanlivosti až do uzavretia prešetrovania a pritom sama zverejnila dokumenty. Členovia danej komisie alebo parlamentného brannobezpečnos­tného výboru by však podľa Pellegriniho mohli mať prístup aj ku kamerovým záznamom z prešovského ústavu.

„Ak to bude trvať dlho, tak sa vystavujú podozreniu, že môžu s nimi manipulovať,“ uviedol na margo rezortu spravodlivosti. „To je podozrenie, ja netvrdím, že sa tak deje,“ zdôraznil. Doplnil, že ministerka Kolíková by ešte mala zvážiť svoju rezignáciu aj keď podľa neho „ťažko v sebe nájde takúto odvahu“.

Ministerstvo spravodlivosti zverejnilo dokumenty súvisiace s prvým zranením policajného exprezidenta Milana Lučanského vo väzbe z 9. decembra 2020 aj tie popisujúce pokus o samovraždu z 29. decembra. Lučanský zomrel v stredu 30. decembra po tom, ako sa 29. decembra v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil o samovraždu.

596 debata chyba
Viac na túto tému: #trestné oznámenie #Igor Matovič #Hlas-SD