Kollár: Budem zvažovať, či som ešte tam, kde som, vôbec správne

Bude sa koalícia lámať na novele zákona o verejnom obstarávaní? Približne pred mesiacom vicepremiér pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina) predstavil tlačovou správou nové pravidlá verejného obstarávania.

05.01.2021 14:43
debata (109)

Ešte v októbri premiér Igor Matovič (OĽaNO) verejnosť pripravoval na revolúciu – Holého novela mala zlepšiť transparentnosť a zrýchliť verejné obstarávania.

Podľa návrhu by verejné obstarávanie v hodnote nad 20 miliónov eur malo trvať 275 dní, po starom 695 dní.

Podľa nej by napríklad stavebné zákazky do výšky 5,35 milióna eur nemuseli ísť do verejnej súťaže. V súčasnosti je limitom suma 180-tisíc eur. Inými slovami, zákazky, do 5,354 milióna eur by sa mohli prideľovať priamo vybraným zhotoviteľom.

Holého novelu kritizoval nielen Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý by mal prísť po novom o kompetencie, ale aj samospráva a podnikatelia. ÚVO dokonca pripravil vlastnú novelu. Zhoda na jej prijatí nie je ani v samotnej vládnej koalícii.

„Úprimne, celej tejto legislatívnej iniciatíve nerozumiem. Na stole je podľa môjho názoru dobrý legislatívny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní z dielne samotného ÚVO, ktorý reaguje aj na ľuďmi z praxe roky požadovanú potrebu zjednodušenia obstarávania a zároveň zachováva dostatočnú mieru transparentnosti vo vzťahu k efektívnosti verejného obstarávania a je odladený aj s Európskou komisiou,“ ozval sa na sociálnej sieti Miroslav Kollár.

V parlamente sedí za stranu Za ľudí, no známy je vlastnými názormi, ktoré nie vždy „ladia“ s myšlienkami nielen koaličných partnerov, ale aj jeho kolegov v strane. Kollár je vyše šesť rokov primátorom Hlohovca.

"Návrh „našej“ novely zákona o verejnom obstarávaní v podobe, v akej bol predložený, ide podľa mňa proti zámerom uvedeným v Programovom vyhlásení vlády, ale najmä proti princípom, ktoré žijem v celom mojom profesionálnom živote.

Neviem si predstaviť, že po rokoch primátorovania, počas ktorých sme otvorili vládnutie na úrovni mesta ako sa len dalo, zaviedli sme do verejného obstarávania princípy (napríklad elektronické aukcie), ktoré nám umožnili ušetriť rádovo milióny eur a dostali sme mesto Hlohovec na 4. miesto v rebríčku najtransparen­tnejších miest, budem mať v roku 2022 odovzdať mesto niekomu, kto bude môcť zadávať v podstate všetky zákazky v takom meste, ako je naše, takmer podľa ľubovôle. Osem rokov práce celého nášho tímu vyletí do roka a do dňa hore komínom," upozorňuje na slabé miesta Holého novely.

Tá má 475 pripomienok, z nich 315 zásadných. Novela sa nepozdáva mestám, obciam, mimovládnych organizáciám, výhrady má nielen strana Za ľudí, ale aj SaS.

Strieľanie do vlastného kolena

Kollár dúfa, že finálna podoba novely bude „úplne iná, ako pôvodný návrh“. Ak nie, tak si vládna štvorka podľa neho „strelí do vlastného kolena a pôjde proti vlastnému vládnemu programu“ a on sám novelu nepodporí. „Budem veľmi zvažovať, či som ešte tam, kde som, vôbec správne,“ upozorňuje poslanec Kollár.

Na sneme v auguste minulého roku sa Kollár uchádzal o post predsedu, nakoniec ho však získala – aj na príhovor zakladateľa exprezidenta Andreja Kisku – Veronika Remišová. Tá Kollára odmietla ako podpredsedu, nakoniec sa po vzbure spolustranníkov dostal do predsedníctva strany.

O Kollárovi sa spolu s poslancom a primátorom Nitry Marekom Hattasom už dlhšie špekuluje, že by mohli stranu Za ľudí opustiť. Tým by najslabšia a najmenšia koaličná strana prišla o dve výrazné tváre nielen v Národnej rade, najmä však o uznávané autority v regiónoch.

Na stiahnutie novely vyzval Holého i predseda ÚVO

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák listom požiadal vicepremiéra Štefana Holého o stiahnutie novely zákona o verejnom obstarávaní z legislatívneho procesu.

Urobil tak na základe zásadnej pripomienky Generálnej prokuratúry. Podľa nej úrad vicepremiéra Holého nemá kompetenciu predkladať legislatívne zmeny zákona o verejnom obstarávaní. Informovala o tom hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková.

Hlivák priblížil, že na základe interpretácie citovaných ustanovení GP konštatuje primárnu a výlučnú legislatívnu pôsobnosť ÚVO na eventuálne zmeny a doplnenia zákona o verejnom obstarávaní.

„Zároveň generálna prokuratúra prezentuje názor, že úrad podpredsedu vlády, ktorý neriadi ministerstvo, má v oblasti legislatívnej pôsobnosti koordinačnú a podpornú (zabezpečovaciu) právomoc, a to ad hoc vo vzťahu k Úradu pre verejné obstarávanie, ktorý je ústredným orgánom štátnej správy pre verejné obstarávanie,“ tvrdí Hlivák.

ÚVO zdôrazňuje, že v zmysle tejto zásadnej pripomienky je zrejmé, že samotná GP konštatuje, že v súvislosti s prípravou a predložením návrhu zákona do legislatívneho procesu nebol dodržaný kompetenčný zákon. Vzhľadom na stanovisko GP je tiež podľa ÚVO zrejmé, že v dôsledku porušenia kompetenčného rámca bola porušená aj zásada legality, ktorá je upravená v Ústave SR.

„Listom som preto pána vicepremiéra Štefana Holého ako predkladateľa návrhu zákona požiadal o jeho stiahnutie z legislatívneho procesu. Zároveň som ho požiadal, aby prehodnotil svoj nesúhlas s tým, aby náš úrad mohol predložiť do legislatívneho procesu zásadnú novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorú sme vypracovali v širokej odbornej diskusii, a ktorú som pánovi Holému predložil ešte v októbri. Svoj list som na vedomie zaslal aj pánovi premiérovi,“ dodal Hlivák.

Predseda ÚVO opakovane kritizuje, že v novele zákona z dielne vicepremiéra Holého je pre spoločnosť viacero škodlivých návrhov. Úrad svoje odborné stanovisko k tejto novele vyjadril aj v medzirezortnom pripomienkovom konaní, v rámci ktorého uplatnil zásadné pripomienky.

(tasr)

© Autorské práva vyhradené

109 debata chyba
Viac na túto tému: #verejné obstarávanie #Boris Kollár #štvorkoalícia