Rok v znamení Búrky, Víchrice, Očistca či Judáša

Najmä v dlhodobo kritizovanej oblasti boja proti korupcii sa minulý rok javí ako obzvlášť mimoriadny. Množstvo spoločensky významných prípadov sa pred súd ešte nedostalo a sú zatiaľ len v prípravnej fáze, ako napríklad viaceré prípady korupcie verejných činiteľov najmä z prostredia polície a súdov či odhalených možných zločineckých skupín.

06.01.2021 08:30
debata (685)
Takzvané pexeso Veroniky Remišovej (Za ľudí).... Foto: FB Veroniky Remišovej
pexeso, Veronika Remišová Takzvané pexeso Veroniky Remišovej (Za ľudí). To vľavo, ktoré naznačuje, koho treba "odstrániť" z verejného života, zverejnila na sociálnej sieti v máji 2020, vtedy bol napríklad Milan Lučanský ešte policajným prezidentom. Ďalšie (vpravo) prišlo na sklonku roka.

Za mrežami však skončili aj ostatní dvaja policajní prezidenti, špeciálny prokurátor Dušan Kováčik či známi oligarchovia Norbert Bödör, Zoroslav Kollár a spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák. Vyšetrovanie rozsiahlych korupčných prípadov ale sprevádzajú aj pochybnosti o dodržiavaní zásad právneho štátu.

VIDEO: Sviečky za zosnulého generála Milana Lučanského. (5. 1. 2020)

Video

Z Kočnerovej knižnice

Najmä v súvislosti s vyšetrovaním podnikateľa Mariana Kočnera v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na verejnosť prenikli viaceré dokumenty, ktoré môžu byť využité ako dôkazy ďalších trestných činov. Z Kočnerovej knižnice sa vynorila pre mnohých dávno stratená nahrávka politicky citlivej kauzy Gorila či ďalšie zvukové i obrazové nahrávky, ktoré Kočner vyhotovoval.

Hneď na začiatku roka polícia zadržala bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku v súvislosti zo zneužitím právomoci verejného činiteľa a starou kauzou Lemikon. Tak sa volala cyperská spoločnosť, s ktorou sa sporil štát. Videozáznam z Kočnerových archívov posilňuje podozrenie, že štát mohol kvôli pochybnej iniciatíve vtedajšieho ministra financií za Smer Jána Počiatka aj s Trnkovou pomocou prísť o 16 miliónov eur.

Trnku o niekoľko hodín vyšetrovatelia prepustili. Na krku mu však zostalo obvinenie za niekoľkoročné ukrývanie zvukovej nahrávky zo spravodajskej operácie SIS pod krycím názvom Gorila, z ktorej vyplývalo podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov mnohými vplyvnými ľuďmi.

VIDEO: Dobroslav Trnka odchádza po výsluchu na NAKA. (17. 1. 2020)

Video

Vplyvní ľudia a sudcovia

Práve v súvislosti s pravdepodobne autentickými nahrávkami Gorily, nájdenými u Kočnera, bol na konci roka obvinený aj oligarcha a známy finančník Jaroslav Haščák. Jeden z najbohatších Slovákov bol 1. decembra po plánovanom výsluchu na policajnom prezídiu zadržaný a v jednej z najväčších korupčných káuz v histórii Slovenska obvinený z kupčenia s materiálom Slovenskej informačnej služby týkajúcim sa kauzy Gorila a následnej legalizácie tohto úplatku. Spolu s Haščákom sú obvinení a väzobne stíhaný aj bývalí príslušníci SIS Lubomír Arpáš s manželkou Danou. Arpášovci mali podľa obvinenia spis Gorila Hačšákovi v roku 2006 predať v prepočte za takmer 200-tisíc eur a následne tieto peniaze legalizovať cez platby za predstierané analýzy a poradenstvo v oblasti zdravotníctva.

Arpáš už je vo väzbe od 26. novembra po tom, čo bol spolu s ďalšími štyrmi ľuďmi zadržaný pri akcii Babylon a obvinený pre pokračovací obzvlášť závažný zločin vydierania v súbehu s obzvlášť závažným zločinom legalizácie príjmu z trestnej činnosti a v prípade jednej osoby aj pre trestný čin podplácania. Spolu s Arpášom bol vtedy zadržaný a obvinený aj advokát František Polák, ktorý obhajoval napríklad mafiána Mikuláša Černáka.

VIDEO: Zásah kukláčov v Pente po zadržaní jej spolumajiteľa Jaroslava Haščáka. (1. 12. 2020)

Video

V súvislosti s Kočnerovými známosťami odhalenými pri vyšetrovaní vraždy sa už skôr otvorili prípady, v ktorých sa objavujú veľké korupčné schémy verejných funkcionárov. Ako prví prišli na raz sudcovia, na ktorých korupciu sa zameral špeciálny vyšetrovací tím Hmla. Jeho najväčším zásahom bola akcia s krycím názvom Búrka, rámci ktorej bolo 11. marca zatknutých takmer 20 podnikateľov, právnikov a sudcov, vrátane bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti za Smer Moniky Jankovskej, ktorej neskôr pribudli aj ďalšie obvinenia. Búrka v októbri pokračovala akciou Víchrica, pri ktorej zasa Národná kriminálna agentúra 28. októbra zadržala a obvinila ďalších päť bývalých či súčasných sudcov ako aj vplyvného právnika Zoroslava Kollára, ktorého schopnosti ovplyvňovať súdy obdivoval aj Marian Kočner. Obvinená bola okrem ďalších aj podpredsedníčka Najvyššieho súdu Jarmila Urbancová.

Monika Jankovká, Špecializačný trestný súd...
Monika Jankovská ako štátna tajomníčka
+5Ústavný súd SR, Košice, 12. 03. 2020. Pred...

Už na jar sa polícii podarilo zadokumentovať trestnú činnosť aj v oblasti korupcie pri dotáciách. Po akcii Dobytkár, ktorá sa týka pochybného vyplácania poľnohospodárskych dotácií Pôdohospodárskou platobnou agentúrou, bol obvinený a za pranie špinavých peňazí stíhaný aj Norbert Bödör, syn vplyvného nitrianskeho podnikateľa a priateľ Mariana Kočnera. Je podozrivý, že pral úplatky z prostredia Pôdohospodárskej platobnej agentúry vo výške viac ako 10 miliónov eur.

V rámci akcie Dobytkár bolo od 4. marca dokopy obvinených 19 fyzických osôb a päť právnických osôb s tým, že celková suma úplatkov má byť vo výške 1,5 milióna eur. Súd do väzby poslal okrem viacerých štátnych funkcionárov aj bývalého riaditeľa agentúry Juraja Kožucha či bývalého finančníka skupiny Slavia Capital Martina Kvietika.

VIDEO: Kajetán Kičura na súde. (30. 6. 2020)

Video

Policajní funkcionári

Po sudcoch, advokátoch, prokurátoroch a rôznych vybavovačoch prišlo vo veľkom aj na políciu. Národná kriminálna agentúra 5. novembra zadržala okrem svojho bývalého šéfa Petra Hraška aj niekdajšieho riaditeľa jej protikorupčnej jednotky Roberta Krajmera, riaditeľa finančnej jednotky Bernarda Slobodníka aj Tibora Gašpara, ktorý bol v rokoch 2012 až 2018 policajným prezidentom. Zadržali tiež niekdajšieho šéfa odpočúvaní SIS Mariána Zetochu, bývalého zástupcu šéfa finančnej jednotky NAKA Milana Mihálika a exriaditeľa ekonomického odboru ministerstva vnútra Martina Fleischera.

Spolu s viac ako 13 osobami boli obvinení zo založenia zločineckej skupiny, korupcie a zneužívania právomocí verejného činiteľa. Polícia túto akciu nazvala Očistec. Spolu s nimi bol obvinený aj Norbert Bödör či nepopulárny špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

Táto zločinecká a hierarchicky usporiadaná skupina vznikla podľa policajného obvinenia okolo Bödöra a jeho príbuzného – Tibora Gašpara. Tí údajne od roku 2012 spoločne podosadzovali do najvyšších funkcií v Policajnom zbore svojich blízkych a spriaznených ľudí a spoločne zarábali na korupcii, zneužívaní svojich verejných právomocí, marení spravodlivosti, vyhrážaní a vydieraní.

VIDEO: Norbert Bödör odchádza zo súdu v Pezinku v putách. (9. 7. 2020)

Video

Zásah polície vyplynul práve z výpovedí bývalého šéfa kriminálky Finančnej správy Ľudovíta Makóa, ktorý bol za spoluprácu s políciou 13. novembra prepustený z väzby. Zadržaný a obvinený bol zo spolupráce so zločineckou skupinou „takáčovcov“, prijímania úplatku a zneužitia právomoci verejného činiteľa ešte 17. septembra v rámci akcie Božie mlyny. Spolu s ním bolo obvinenie vznesené ďalšiemu bývalému príslušníkovi SIS Františkovi Böhmovi a 22. októbra NAKA zadržala aj Kováčika a zastupujúceho riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Norberta Paksiho.

Posledným veľkým zásahom voči najmä bývalým policajným funkcionárom bola 2. decembra akcia Judáš. Do rúk Národnej kriminálnej agentúry vtedy padli ďalší vysokí funkcionári polície, SIS a Kriminálneho úradu Finančnej správy. V skupine ôsmich obvinených bol tragicky zosnulý bývalý policajný prezident Milan Lučanský. Ich trestná činnosť sa mala podľa polície týkať korupcie, jedna osoba je obvinená aj z ohrozovania dôvernej a vyhradenej skutočnosti, vydierania a jedna osoba je obvinená aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

VIDEO: Milana Lučanského privážajú na súd v Pezinku. (6. 12. 2020)

Video

Nakoniec aj minister

Bývalého ministra životného prostredia a hospodárstva za stranu Smer Petra Žigu, dnes nezaradeného poslanca Národnej rady v strane Hlas expremiéra Petra Pellegriniho, obvinili 17. decembra, za prečin podplácania verejného činiteľa mu hrozí trest na dva až päť rokov. On svoju vinu popiera a obvinenia označil za vyfabulované. Polícia ale stále nespresnila ani skutok, ktorého sa mal Žiga dopustiť.

Okrem informácií, že mal cez Bödöra vybaviť zastavenie trestného stíhania svojho vzdialenejšieho príbuzného za karuselové podvody, boli medializované aj správy vychádzajúce z výpovede bývalej štátnej tajomníčky za Smer Moniky Jankovskej. Tá údajne vypovedala, že od Žigu vzala 100-tisíc eur na to, aby u sudkyne Najvyššieho súdu Kataríny Pramukovej vybavila rozsudok v súdnom spore medzi štátom a Slovenskými elektrárňami o vodné dielo Gabčíkovo. Pramuková rozhodla v súlade s požiadavkou, podľa Jankovskej ale úplatok neprijala. Pramuková však poprela aj údajnú ponuku úplatku.

685 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #súdnictvo