Tvrdenia o účelovom zvážaní pacientov do nemocnice v Nitre sú nepravdivé

Tisíce používateľov Facebooku zdieľali virálny príspevok zo začiatku januára, podľa ktorého mali byť do Fakultnej nemocnice v Nitre účelovo zvážaní pacienti s ochorením COVID-19 z okolitých okresov. Následne boli do okresov rozvážaní naspäť, aby sa údajne umelo zvýšili štatistiky hospitalizácií v Nitre.

06.01.2021 12:13
debata (22)
Tisíce používateľov Facebooku zdieľalo virálny... Foto: TASR, AFP
hoax nitra Tisíce používateľov Facebooku zdieľalo virálny príspevok zo začiatku januára, podľa ktorého mali byť do Fakultnej nemocnice v Nitre účelovo zvážaní pacienti s ochorením COVID-19 z okolitých okresov.

V súčasnosti je však nitrianska nemocnica extrémne vyťažená pod náporom chorých s koronavírusom SARS-CoV-2. Hovorkyňa nemocnice označila tvrdenia z facebookového príspevku za hoax. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Na facebookovej stránke DennikPress sa 3. januára 2021 objavil príspevok obsahujúci fotografiu s nápisom „Krajčího plán vychádza“ a text, podľa ktorého boli údajne pacienti s ochorením COVID-19 prevážaní do Fakultnej nemocnice v Nitre z iných okresov účelovo ako súčasť plánu pre „mediálnu senzáciu“. Následne mali byť prevážaní nazad do okolitých okresov, „aby mali čísla aj tam“.

V príspevku sa okrem iného písalo: „Nemocnica je preťažená, lebo vozia pacientov do Nitry zo všetkých okolitých okresov. Tým preťažili personál. Nabehli médiá a majú senzáciu a hlavne čísla. Teraz, keď je už správa von v médiách, rozvážajú sanitkami zase pacientov nazad do iných okresov. Zrejme, aby mali čísla aj tam. Vodič sanitky mi potvrdil, že nechápe, prečo sa to robí, a že majú z toho blázinec.“

Tvrdenia o tom, že by prevozy do a z nitrianskej nemocnice mali prebiehať účelovo, sú nepravdivé. Pre agentúru AFP to potvrdila hovorkyňa nemocnice Tatiana Kubincová. Pre AFP uviedla, že k 5. januáru bolo v Nitre hospitalizovaných 188 pacientov s COVID-19, z toho 22 bolo na umelej pľúcnej ventilácii. Tvrdenia z predmetného facebookového príspevku hovorkyňa odmietla a označila za hoax.

„Nitrianska nemocnica je na hrane možností a pravdepodobne nebudú stačiť ani regionálne kapacity. Ide o nadregionálny problém a celoslovenskú koordináciu situácie,“ povedal riaditeľ nemocnice Milan Dubaj pre denník SME 4. januára 2021.

Dubaj ďalej uviedol, že dochádza k prevozom pacientov do okolitých nemocníc. Nie je to však z účelových dôvodov, ale preto, že kapacita v Nitre už jednoducho nestačí. Aby sa situácia ešte zvládala, pacienti sú prevážaní do nemocníc v Komárne, Topoľčanoch, Bratislave, Nových Zámkoch či Martine.

Súkromná nemocnica v Galante, patriaca finančnej skupine Penta, bude od 7. januára poskytovať starostlivosť iba pre pacientov s ochorením COVID-19, aby tak pomohla pri nápore na nitriansku nemocnicu. Na Facebooku o tom písal aj štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura.

Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy
22 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #hoax #koronavírus