V okrese Nitra sprísnia od pondelka zákaz vychádzania

V okrese Nitra sprísnia od 11. januára od 5.00 h zákaz vychádzania, ktorý momentálne platí na celom území Slovenska. Dôvodom je kritická pandemická situácia. Sprísnenie zákazu sa bude vzťahovať aj na cestu do zamestnania, prírody či sprevádzanie dieťaťa do školského zariadenia. Výnimku zo zákazu budú mať osoby s potvrdením o negatívnom antigénovom či PCR teste na ochorenie COVID-19.

06.01.2021 15:51 , aktualizované: 20:08
Krajniak, Krajči, Hattas, Gröhling, Foto: ,
Zľava: Minister školstva Branislav Gröhling, minister zdravotníctva Marek Krajčí, minister práce Milan Krajniak a primátor Nitry Marek Hattas, 6.1.2021.
debata (184)

Na stredajšom mimoriadnom rokovaní sa na tom uzniesla vláda SR, ktorá odporučila v okrese Nitra celoplošné testovanie v troch fázach. Oznámil to minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Krajčí prosí ľudí, ktorí budú mať negatívny výsledok testu, aby aj napriek tomu dodržiavali platné opatrenia aj zákaz vychádzania. Testovať sa bude aj vo firme Jaguar Land Rover. Šéf rezortu práce Milan Krajniak (Sme rodina) uviedol, že tieto testy budú platiť rovnako ako z iných odberných miest.

Deti v okrese Nitra vo veku do desiatich rokov budú mať podľa ministra Krajčího výnimku na pobyt v prírode. Sprísnený zákaz sa nebude týkať cesty do najbližšieho obchodu, lekárne či drogérie. „Polícia bude dôsledne monitorovať dodržiavanie tohto zákazu,“ uviedol Krajčí. Polícia bude dohliadať i na pokojný priebeh celoplošného testovania. Pomáhať pri testovaní budú aj Ozbrojené sily SR.

Pandemická situácia v Nitre a jej okolí je podľa ministra aktuálne ešte horšia, ako bola na jeseň na Orave. Efekt celoplošného testovania bol na Orave podľa Krajčího veľmi úspešný, preto vyzval obyvateľov okresu Nitra, aby sa prišli otestovať. „Je dôležité, aby pozitívne testovaní dodržiavali striktné karanténne opatrenia a so svojimi rodinami ostali doma. Zároveň tí, ktorí budú mať negatívny test, musia naďalej dodržiavať prísne epidemické opatrenia. Pri antigénovom testovaní totiž zachytávame len akútne ochorenie,“ upozornil minister.

Primátor Nitry Marek Hattas oznámil, že celoplošné testovanie v okrese bude najbližšie tri víkendy. Testovať sa začne vo veľkých fabrikách vo štvrtok (7. 1.) a pokračovať sa bude v piatok (8. 1.). „V Nitre budeme testovať v piatok popoludní, v sobotu (9. 1.) a v nedeľu (10. 1.), a potom ďalšie víkendy. V ďalších obciach by sa malo testovať počas víkendu. Aktuálne zasadá krízový štáb Nitry, kde sa dohadujú ďalšie detaily,“ priblížil. Výsledkom testovania by podľa Hattasa má byť zníženie krivky pozitívne testovaných.

Gröhling: Vo štvrtok príde 2,6 milióna testov

Vo štvrtok príde na Slovensko 2,6 milióna antigénových testov na ochorenie COVID-19. V stredu to oznámil minister školstva Branislav Gröhling (SaS) s tým, že je aj opcia na ďalších 2,6 milióna testov. V priebehu najbližších týždňov tak má byť na Slovensku podľa ministra viac ako päť miliónov testov. Šéf rezortu školstva preto vyzval primátorov a starostov, aby oslovili vládu SR a pristúpili k lokálnym celoplošným testovaniam ľudí na ochorenie COVID-19.

Mapa šírenia koronavírusu na Slovensku

Na mape môžete vidieť celkový počet prípadov na konkrétny okres.

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Milión dávok vakcín od Moderny

Slovensko má zakontrahovaných milión dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Moderna. Po schválení vakcíny Európskou komisiou príde prvých 12.000 dávok, uviedol ďalej na tlačovej konferencii minister Krajčí.

Zdravotníctvo je podľa neho na používanie tejto vakcíny pripravené. Čo sa týka jej prepravy a manipulácie, ide o jednoduchšie logistické spracovanie. Mrazový reťazec je potrebný do –20 stupňov, zdôraznil.

Od štvrtka by sa malo očkovať proti ochoreniu COVID-19 v už v 51 slovenských nemocniciach. Po vakcinácii zdravotníckych pracovníkov by chcel minister do konca januára zaočkovať aj seniorov v zariadeniach sociálnej starostlivosti a chronicky chorých vo vysokom veku.

Pokiaľ by začali fungovať vakcinačné centrá naplno v každom okrese, sme schopní prvou dávkou preočkovať viac ako 3,5 milióna obyvateľov do troch mesiacov, zdôraznil s tým, že je potrebné očkovať takým tempom, aby nechýbali vakcíny pri preočkovaní.

Vakcínu od spoločnosti Moderna v stredu odporučila Európska lieková agentúra. Jej používanie v členských krajinách EÚ musí ešte odobriť Európska komisia. Aj vakcína od Moderny podobne ako očkovacia látka od spoločnosti Pfizer/BioNTech, ktorá sa už na Slovensku používa, sa bude podávať osobám vo veku nad 18 rokov v dvoch časovo oddelených dávkach.

Krajniak: Pellegriniho výzvy na zrušenie núdzového stavu za nezodpovedné

Minister práce Milan Krajniak považuje výzvy lídra mimoparlamentnej strany Hlas-SD Petra Pellegriniho na nepredĺženie núdzového stavu a postupné otváranie prevádzok za nezodpovedné a život ohrozujúce. Uviedol to v stredu na tlačovom brífingu. V tejto súvislosti odporučil ľuďom, aby sa pozreli na vyjadrenie Pellegriniho z jari 2020, keď boli na Slovensku len desiatky nakazených. Vtedy považoval za oprávnené, aby sme uzavreli ekonomiku a aby platil na Slovensku núdzový stav, zdôraznil.

Verejnosť si to musí podľa Krajniaka vyhodnotiť sama, keď niekto vyzýva aby sme zvoľňovali opatrenia alebo dokonca dáva trestné oznámenia za to, že chránime životy ľudí na Slovensku.

V rámci boja s pandémiou koronavírusu vyzval na spoluprácu naprieč politickým a názorovým spektrom. Buď budeme všetci držať spolu a dodržiavať to, na čom sa dohodneme – my sme už na Orave videli, že to malo veľký zmysel -, alebo sa z toho nedostaneme, poznamenal.

Pellegrini avizoval, že strana Hlas-SD podá v najbližších dňoch trestné oznámenie na premiéra Igora Matoviča (OĽANO) a členov vlády pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa i trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej choroby.

184 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #koronavírus #lockdown #antigénové testy