Blaha má koronavírus, podozrieva poslancov za igelitom

Poslanec Národnej rady SR za stranu Smer Ľuboš Blaha má koronavírus. Oznámil to vo svojom profile na sociálnej sieti. Podľa jeho slov prvé náznaky nachladnutia pocítil na Silvestra a myslel si, že je to len nádcha. Podotkol, že tri dni pred Silvestrom bola mimoriadna schôdza parlamentu, na ktorej mohli byť prítomní aj poslanci s koronavírusom.

06.01.2021 18:42 , aktualizované: 20:03
Parlament minoriadne zasadanie Foto: , ,
Parlament sa pripravuje na mimoriadnu schôdzu 28. 12. 2020, do sály mali prísť aj infikovaní poslanci.
debata (471)

VIDEO: Ľuboš Blaha sa počas mimoriadnej schôdze zastavil v parlamente, aby prezentoval stanovisko strany Smer k vyhláške hlavného hygienika Jána Mikasa, ktorá umožnila účasť nakazených poslancov na schôdzi. Tvrdil, že poslanci s koronou šíria nákazlivú chorobu a sú trestne zodpovední.

Video

„Mám Covid. A tuším, kde som ho dostal. V parlamente. Kvôli Matovičovej mimoriadnej schôdzi, kde nahnal nakazených poslancov," doplnil Blaha. Do parlamentu však išiel len na chvíľu, urobiť tlačovku Smeru. Priamo v sále na hlasovaní nebol.

„Samozrejme, mohol som COVID-19 dostať aj inde, lenže problém je, že som v tomto období prakticky nikde inde nebol,“ argumentuje s tým, že okrem parlamentnej schôdze bol len na pohrebe svojho otca.

Podľa iného svojho status bol zapáliť 2. januára 2021 sviečku za generála Milana Lučanského, kde hovoril s niektorými ľuďmi. To však už mal mať príznaky, ktoré pocítil na Silvestra.

Zopakoval, že hlavný hygienik Ján Mikas mal na pokyn premiéra Igora Matoviča (OĽANO) účelovo uvoľniť opatrenia pre nakazených poslancov. Tým mal umožniť šírenie nákazlivej ľudskej choroby, čo považuje Blaha za trestný čin.

Mimoriadna schôdza sa konala, aby bolo možné schváliť možnosť opakovane vyhlasovať núdzový stav. Keďže koalícia nemala dostatok zdravých poslancov, Mikas zmenou vyhlášky umožnil, aby mohli v parlamente hlasovať aj poslanci, ktorí mali koronavírus alebo boli v karanténe. Vyčlenili pre nich časť sály, v ktorej natiahli igelit. Hlasovanie bolo úspešné.

VIDEO: Hlasovanie s igelitom. Ako sa predlžoval núdzový stav. (28. 12. 2020)

Video

Blaha o niečo neskôr odmietol aj následné reakcie na sociálnej sieti, ktoré spochybňovali, či v parlamente vôbec bol alebo mu pripomínali, že sa mohol nakaziť, keď bol bez rúška medzi ľuďmi počas protestov 17. novembra. Uviedol, že keď sa dostane z karantény, podá trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktorý ho mal v parlamente nakaziť.

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) poukázal na to, že Blaha bol z mimoriadnej schôdze parlamentu ospravedlnený. „Verím, že už teraz sám chápe, že situácia na Slovensku je vážna a tvrdé opatrenia na ochranu života a zdravia sú potrebné,“ podotkol na sociálnej sieti.

471 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľuboš Blaha #koronavírus