Katastrofa v nemocniciach a tisícky mŕtvych. Matovič znovu kritizoval Sulíka pre nákup testov

Premiér Igor Matovič na sociálnej sieti opäť obvinil ministra hospodárstva a vicepremiéra Richarda Sulíka (SaS) z nezvládnutia a zdržiavania nákupu antigénových testov. Dôsledkom toho je podľa neho katastrofa v nemocniciach a tisícky mŕtvych. Peter Polák z Matovičovho hnutia OĽaNO vyhlásil, že je načase odvolať Sulíka z postu ministra hospodárstva.

07.01.2021 12:28 , aktualizované: 15:03
Richard Sulík Foto:
Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík
debata (392)

Podľa Matoviča potom, čo dostal Richard Sulík „úlohu“ zaobstarať nákup antigénových testov, nasledovala zo strany vicepremiéra Sulíka údajne len „spŕška výhovoriek, ako to on urýchlene urobiť nemôže…až prebehla prečudesná a podozrivá “súťaž”…až nakoniec nakúpil testy bez akejkoľvek súťaže priamo od jednej firmy, čo od začiatku tvrdošijne tvrdil, že sa nedá“.

Ako uviedol ďalej premiér, až po 7 týždňoch dnes konečne na Slovensko dorazí (testy už medzitým na Slovensko dorazili – pozn. red.) prvých 16 percent z pôvodne objednaných testov, respektíve 32 percent z upravenej objednávky. Matovič to označil za strašnú hanbu a zlyhanie Sulíka.

Dôsledkom toho je podľa Matoviča katastrofa v nemocniciach a tisícky mŕtvych, no ako pokračuje premiér v statuse, „pán minister (Sulík – pozn. red.) to má totálne na háku a nie je prítomný už na štvrtom zasadnutí vlády od 16. decembra v rade.“ Matovič skritizoval Sulíka aj za to, že odišiel v tomto čase na dovolenku do zahraničia.

Ku kritike Richarda Sulíka sa pridal i poslanec a člen Matovičovho hnutia OĽaNO Peter Polák. Ten v statuse na sociálnej sieti dokonca vyzval na jeho odvolanie z postu ministra hospodárstva. Podľa neho je Sulík nielen bezcitný, ale aj neschopný.

„Len človek, ktorému nezáleží na živote ľudí a má pred očami iba čísla, dokáže sabotovať a zľahčovať opatrenia vlastnej vlády. Sulík tak konal od začiatku, už počas prvej vlny. V čase, keď unavení lekári bojovali o životy pacientov v nemocniciach, on zbieral percentá ľúbivými vyhláseniami, napríklad o tom, že treba otvárať reštaurácie“, uviedol okrem iného Polák v statuse.

Polák v závere svojho statusu vyzval premiéra Matoviča, aby intenzívne rozmýšľal nad odvolaním „neschopného ministra Sulíka, ktorý v žiari reflektorov a percent obetoval zdravie a životy mnohých Slovákov“.

Richard Sulík v reakcii na slová premiéra uviedol, že fyzická prítomnosť ministra hospodárstva na epidemiologickej situácii krajiny nič nezmení. „Ak by to tak bolo, nešiel by som na dovolenku. Vianoce a Nový rok som trávil s rodinou v zahraničí, plne v súlade s platnými epidemiologickými pravidlami,“ oponoval Sulík Matovičovi.

Šéf rezortu hospodárstva uviedol, že ho počas sviatkov plnohodnotne zastúpil jeho tím pod vedením Jána Oravca. „O tom je tímová práca. Týmto im ďakujem a úprimne ma mrzí, že je ich práca znevažovaná,“ dodal Sulík s tým, že antigénové testy, ktoré mal nakúpiť, sú už na Slovensku v sľúbenom termíne i počte, pričom ďalšie majú na Slovensko prísť v priebehu budúceho týždňa.

© Autorské práva vyhradené

392 debata chyba
Viac na túto tému: #testovanie #Richard Sulík #Igor Matovič #koronavírus