Čaputová vidí za násilím v Kongrese rétoriku lídrov podnecujúcu nenávisť

Násilie na chodbách amerického Kongresu je ukážkou toho, čo sa môže stať, keď rétorika lídrov dlhodobo podnecuje nenávisť, rozdeľuje spoločnosť a burcuje skupinu občanov voči inej. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti s tým, že je potrebné spoznať pravdu, ale nenávisť tomu ešte nikdy nepomohla.

07.01.2021 20:57
debata (51)

„Mnoho ľudí hľadá vinníkov, aj politici medzi sebou. Vedľajší efekt obviňovania a vášní však dopadá na celú spoločnosť. Rozdeľuje, rozpútava nenávisť a tá smeruje k jedinému – plodí násilie, či už slovné alebo fyzické. Otriasa dôverou vo fundamenty demokracie a právneho štátu. Dôsledky pocítia všetci, aj tí, ktorí sa na vlne nenávistnej rétoriky stále vezú,“ uviedla prezidentka. Podľa jej slov bude čoraz ťažšie obnoviť stratenú dôveru v demokratické inštitúcie.

Zároveň žiada ľudí, aby si uvedomili situáciu, v ktorej sa nachádza Slovensko, a čomu každodenne čelíme. Podľa nej je normálne, ak sa v spoločnosti objavujú veci, s ktorými ľudia nesúhlasia. „Žiadajme fakty, spoznajme pravdu a vyvodzujme zodpovednosť. Ale nie cez podnecovanie k nenávisti, tá k pravde ešte nikdy nepomohla,“ uviedla.

Matovič: Násilie nie je nikdy oprávnené

Predseda slovenskej vlády Igor Matovič vo štvrtok vyjadril znepokojenie nad dianím v americkej metropole Washington. „Znepokojujúce chvíle vo Washingtone D.C. Násilie nie je nikdy oprávnené. Kapitol je symbolom demokracie. Jeho zákonodarná funkcie musí byť vždy a za každých okolností rešpektovaná. O tom je právny štát,“ napísal Matovič na sociálnej sieti Twitter.

Protesty ako vyjadrenie vôle ľudí by nemali končiť násilnosťami, ohrozovaním druhých a ani smrťou ľudí. Vo svojom profile na sociálnej sieti tak ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) reagovala na aktuálne dianie v USA. Do budovy Kapitolu v americkom Washingtone totiž prenikli demonštranti podporujúci Donalda Trumpa, končiaceho prezidenta USA.

„Neustále rozdeľovanie spoločnosti a vládnutie cez konflikty prináša aj také ovocie, akého sme svedkami v Spojených štátoch. V demokratických spoločnostiach je však sila inštitúcií silnejšia ako túžba po moci jednotlivca,“ napísala. Zároveň vyjadrila podporu demokracii nielen v USA, ale aj v ostatných štátoch.

K udalostiam v USA sa vyjadril v stredu 6. januára aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS). Ten vo svojom profile na sociálnej sieti uviedol, že očakáva od amerických inštitúcií zvládnutie vzniknutej situácie v Kapitole v duchu právneho štátu. Korčok v statuse zároveň zdôraznil, že zodpovednosť za vzniknutú situáciu má v rukách práve Trump.

Protesty v USA by mali byť výstrahou, zhodli sa politici

Protesty v Kapitole vo Washingtone, hlavnom meste Spojených štátov amerických, by mali byť výstrahou. Zhodli sa na tom poslanec koaličnej strany Juraj Šeliga (Za ľudí) a politik z mimoparlamentnej strany Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) v reakcii na ne. Šimečka dodal, že toto násilie je logickým vyústením politiky populistov a autokratov, akým je Donald Trump.

Opozičný poslanec Peter Kmec (Hlas-SD) označil odovzdávanie prezidentskej moci v USA za dramatické, aké si moderné dejiny USA nepamätajú. Dodal, že po výzve Joea Bidena je na rade Trump, či moc pokojne odovzdá, alebo sa bude snažiť v čo najväčšej miere spochybniť legitimitu nového prezidenta.

Šeliga tvrdí, že takáto situácia nastane, ak občania nebudú brániť pravdu a demokraciu. „Spochybňovanie demokratických procesov a inštitúcií, faktov, podpora pre konšpirácie a hrubé zneužívanie autority, ktorú dáva volená funkcia spôsobilo to, čo sa dnes deje v USA. Nech nám je dnešný útok na Kongres USA výstrahou,“ napísal. Dodal, že demokracia je krehká a mala by sa chrániť rešpektom k inštitúciám, pravdou a faktami.

Šimečka zhodnotil, že aj keď USA ubránili svoje demokratické inštitúcie, Trump „vyhecoval“ svojich priaznivcov a presvedčil viacero senátorov republikánskej strany, aby odmietli formálne potvrdiť výsledok, čo je tradične ceremoniálna vec. „Toto je výsledok a varovanie. Politika nenávisti plodí násilie,“ uviedol.

Násilné protesty v Kapitole začali krátko po tom, ako sa svojim podporovateľom prihovoril sám Trump, ktorý tisíckam zhromaždených ľudí znovu zopakoval nepotvrdené tvrdenia o volebnom podvode. Neskôr im povedal, aby zostali pokojní, no neprikázal im rozísť sa. Na deeskaláciu napätia vyzvali Trumpa členovia jeho Republikánskej strany i demokrati. Trump neskôr vyzval svojich podporovateľov cez videosprávy, aby v pokoji odišli domov. Správu zverejnil viac ako dve hodiny po tom, čo vtrhli do budovy Kapitolu, kde mal americký Kongres počítať hlasy Zboru voliteľov a potvrdiť volebné víťazstvo Joea Bidena. Počas útoku demonštrantov na budovu Kapitolu zahynuli štyri osoby. Doposiaľ zatkli viac ako 52 ľudí, z toho 47 pre porušenie zákazu vychádzania.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #americký kongres