Pochovali generála Milana Lučanského

Krátko po pol štvrtej v piatok 8. januára 2021 pochovali zosnulého generála Milana Lučanského. Premiér Igor Matovič a predseda parlamentu Boris Kollár posiali do Štrby vence. Prezidentka Zuzana Čaputová napísala rodine kondolenčný list a poslala kyticu. Minister vnútra Roman Mikulec nechal vyvesiť čierne zástavy.

08.01.2021 04:00 , aktualizované: 17:51
Milan Lučanský, hrob
Hrob generála Milana Lučanského.
debata (1813)

VIDEO: Pohreb generála Lučanského: Pohrebný sprievod a posledná rozlúčka.

Video

Posledná rozlúčka sa konala v rímskokatolíckom kostole sv. Ondreja za dodržania protiepidemických opatrení. Na poriadok v uliciach dohliadali hliadky obecnej polície aj dobrovoľní hasiči. Pohrebu sa zúčastnilo približne 600 ľudí, medzi nimi aj veteráni.

Video

Exšéf polície Milan Lučanský zomrel v stredu 30. decembra po tom, ako deň predtým v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil o samovraždu. Vo väzbe bol pre obvinenie v kauze Judáš.

Video
Video

Starosta Štrby Michal Sýkora pred obradom uviedol, že v obci boli na pohreb Milana Lučanského pripravení. Pripravujeme sa na veľký nápor, keď príde menej ľudí o to to bude jednoduchšie, uviedol. Predovšetkým to podľa starostu musí zvládnuť polícia. Prianie rodiny bolo, aby pohreb prebehol dôstojne.

“Dedina smúti za dobrým človekom, ktorý je súčasťou tejto dediny, ktorý neodišiel z nej, ale vracal sa," uviedol.

Pohreb generála Milana Lučanského v Štrbe....
Pohreb generála Milana Lučanského v Štrbe....
+5Pohreb generála Milana Lučanského v Štrbe....

VIDEO: Anketa o Lučanskom: Žitný, Kaliňák, obyvatelia Štrby.

Video

VIDEO: Veteráni: Hodnosť generála dostávajú len ľudia, ktorí niečo v živote dokázali.

Video
Pohreb generála Milana Lučanského v Štrbe.
Hrob generála Milana Lučanského
+4Pohreb generála Milana Lučanského v Štrbe.

V Bratislave pred policajným prezídiom na Račianskej ulici sa zhromaždilo množstvo ľudí, aby si uctili pamiatku generála Lučanského. S Lučanským sa lúčili potleskom.

Do Štrby prišiel aj exminister vnútra Robert Kaliňák, aby si podľa svojich slov uctil veľkého človeka, ktorý zásadný spôsobom prispel k bezpečnosti Slovenska. Milan Žitný, Lučanského priateľ, ktorý bol tiež prítomný na pohrebe povedal, že ľudia by si mali zapamätať tri dátumy – 9. december, 29. december a dnešok, deň pohrebu (8. 1. 2021), „aby vedeli, keď budú nabudúce voliť, na koho majú pamätať, že kto má toto na svedomí“.

VIDEO: Ľudia sa lúčia s generálom Lučanským v Bratislave.

Video

VIDEO: Posledná rozlúčka s Milanom Lučanským v Štrbe.

Video

VIDEO: Starosta Štrby Michal Sýkora o pohrebe Milana Lučanského.

Video

Počas pohrebu polícia kontrolovala testy

Polícia mala obavu, že sa z piatkového pohrebu Milana Lučanského v Štrbe stane masová akcia.

Dočasne poverený policajný prezident Peter Kovařík vo štvrtok vyslovil požiadavku dodržiavania pravidiel. „Chceme zamedziť zneužitiu jeho pamiatky,“ povedal Kovařík a vyzval, aby na pohreb nešli ľudia, ktorí na to nie sú oprávnení. „Som presvedčený, že ani on sám by nesúhlasil, aby jeho pamiatka bola uctená spôsobom, ktorý nie je v súlade so zákonom,“ poznamenal.

Podľa neho polícia preveruje aj konkrétnych ľudí, ktorí tak robia alebo šíria nenávistné prejavy aj v súvislosti s bývalým policajným prezidentom.

VIDEO: Pozrite si, ako vyzval dočasný policajný prezident Peter Kovařík občanov na dodržiavanie opatrení v súvislosti s pohrebom Milana Lučanského
Video

Podľa platných nariadení sa môže na pohrebe zúčastniť maximálne šesť ľudí, do tohto počtu sa nerátajú zamestnanci pohrebnej služby či ten, kto vedie rozlúčku.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva sa do počtu 6 pri obrade pohrebu, krstu či sobášneho obradu nezapočítavajú osoby, pre ktoré je táto účasť výkonom povolania. Ide napríklad o osoby vykonávajúce obrad, prenos truhly, pochovávanie a podobne. Obmedzenie počtu osôb platí pre exteriér rovnako ako pre interiér.

Sviečky na pamiatku generála Milana Lučanského...
Sviečky na pamiatku generála Milana Lučanského...
+5Sviečky na pamiatku generála Milana Lučanského...

Aj ten, kto príde na pohreb, krst či sobáš, musí dodržiavať odstup dva metre. Výnimkou je napríklad prenos truhly a sobášiaci sa pár.

Za porušenie podmienok je zodpovedný organizátor hromadného podujatia, tzn. organizátor obradu. Hoci jeho pracovníci sa z povahy výkonu obradu podľa prvej odrážky do počtu 6 nemusia započítavať, podotýka úrad.

Úrad verejného zdravotníctva ďalej pripomína, že v prípade nevyhnutnej potreby presiahnuť počet 6 osôb, je nutné splniť podmienku, že v dobe začiatku výkonu obradu budú mať všetci účastníci negatívny výsledok RT-PCR alebo antigénového testu na ochorenie COVID-19, nie starší ako 12 hodín, a zároveň musí byť obrad ohlásený na miestne príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva, a to najneskôr 48 hodín pred jeho začiatkom, s presným určením času a miesta jeho konania.

„Polícia sa neuspokojí s nejakou SMS správou v mobile, pretože sa kopírujú.“ upozornil Kovařík s tým, že o výnimku požiadala smútiaca rodina.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Lučanský #koronavírus