Nový variant vírusu zachytili aj v Nitre. Krajčí: na Covid denne zomiera asi sto osôb

Minister zdravotníctva Marek Krajčí na piatkovom tlačovom brífingu potvrdil, že novú mutáciu koronavírusu z Británie zachytili po Michalovskom okrese už aj v Nitre.

08.01.2021 10:05 , aktualizované: 18:43
debata (402)

To je podľa šéfa rezortu zdravotníctva pravdepodobne jeden z dôvodov, prečo je situácia v Nitrianskom okrese taká vážna. Nová mutácia podľa Krajčího zhoršuje situáciu na celom Slovensku. Stúpajú počty infikovaných, hospitalizovaných aj obetí.

Situácia v súvislosti s týmto vírusovým ochorením je v súčasnosti podľa Krajčího „vážne alarmujúca“. V súčasnosti na Slovensku podľa neho denne podľahne Covidu asi 100 ľudí. Nízke kapacity lôžok sú v Nitre, problémom však do ďalších dní môžu byť aj Košice či Banská Bystrica.

Video: Brífing ministra zdravotníctva Krajčího, Pavla Čekana a virológa Borisa Klempu k aktuálnej pandemickej situácii na Slovensku.

Podľa šéfa rezortu zdravotníctva sa mobilita na Slovensku v posledných dňoch veľmi neznížila. Podľa jeho slov nie je ani na úrovni zo začiatku novembra. Okrem vyššej miery hospitalizácie stúpajú aj počty osôb na umelej pľúcnej ventilácii. Tých je síce podľa Krajčího dosť, ale najväčším problémom môže byť práve chýbajúci personál. Situácia v nemocniciach sa však podľa jeho slov môže ešte zhoršiť. Pripustil, že sa možno viacero nemocníc bude musieť pretransformovať výlučne na covidové nemocnice.

Doplnil, že kým minulý týždeň bolo hospitalizovaných 2896 osôb, tento týždeň ich je 3142. Na umelej pľúcnej ventilácii je 248 osôb, minulý týždeň to bolo 226 pacientov. Reprodukčné číslo na Slovensku sa pohybuje na úrovni 1 až 1,1. Kritickými sú okresy Nitra, Trenčín, Banská Bystrica, Ilava a Martin. Pozitívum však vidí v tom, že z karantény sa do nemocníc postupne vracajú zdravotnícki pracovníci. Aktuálne je ich v karanténe 2582.

Mapa šírenia koronavírusu na Slovensku

Na mape môžete vidieť celkový počet prípadov na konkrétny okres.

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Minister zdravotníctva na brífingu potvrdil, že na Slovensku bolo do dnešného dňa zaočkovaných vakcínou proti Covidu od spoločnosti Pfizer takmer 20-tisíc osôb. Zároveň potvrdil, že prvá dávka vakcín proti koronavírusu od spoločnosti Moderna v objeme 5-tisíc kusov dorazí na Slovensko na budúci týždeň. V stredu by malo na Slovensko prísť ďalších 41 925 dávok vakcíny od spoločnosti Pfizer.

Krajčí povedal, že v rámci vakcinácie môžu pomôcť aj mobilné výjazdové služby. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) k piatku evidoval 20 podozrení na nežiaduce účinky po vakcíne Comirnaty, z nich tri boli závažné. Malo ísť o anafylaktickú reakciu, pretrvávajúci zvýšený krvný tlak a prekolapsový stav. Z nezávažných nežiaducich účinkov hlásili bolesť v mieste vpichu, zimnicu, nevoľnosť, zvýšenú teplotu, slabosť či bolesť hlavy.

Zomrelo ďalších 71 ľudí

Za štvrtok sa počet prípadov koronavírusu na Slovensku zvýšil o 2 980, laboratóriá urobili 10 657 PCR testov (pozitivita 27,9 percenta). Počet pozitívne PCR testovaných osôb stúpol na celkových 201 164. Pribudlo 71 úmrtí na pľúcnu formu Covid-19, celkovo už ochoreniu podľahlo 2 788 osôb.

Najviac pozitívne testovaných bolo v Bratislavskom kraji (537), nasleduje Trnavský kraj (501), Nitriansky (438), Žilinský (438), Trenčiansky (420), Prešovský (268), Košický (251) a Banskobystrický (127). Je medzi nimi 1 434 mužov a 1 546 žien. Celkový počet nakazených mužov je 94 514 a žien 106 650.

Antigénové testovanie odhalilo ďalších 3 634 pozitívne testovaných, urobili 53 030 Ag testov (pozitivita 6,85 percenta).

Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Počet hospitalizovaných pacientov s potvrdeným koronavírusom, resp. podozrením naň stúpol na 3 142 (rozdiel oproti strede + 39 ), potvrdený Covid má 2 921 z nich. Na Jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) sa nachádza 215 pacientov, umelú pľúcnu ventiláciu potrebuje 248 osôb.

Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 3 107 osôb, celkovo sa uzdravilo už 141 490 nakazených.

Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid19.nczis­k.sk, a ministerstvo zdravotníctva na stránke korona.gov.sk.

© Autorské práva vyhradené

402 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19