Zlyhanie Sulíka stálo život dvetisíc ľudí, tvrdí Matovič

Keby sme v decembri mali tri kolá plošného testovania, tak by sme tu mali život báseň, tvrdí premiér Igor Matovič. Podľa neho to pokazil minister Richard Sulík a má na svedomí dvetisíc ľudských životov.

09.01.2021 13:48 , aktualizované: 14:45
debata (331)

Za aktuálnu zlú pandemickú situáciu na Slovensku nesie zodpovednosť vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) a jeho ministerstvo. V relácii Sobotné dialógy na RTVS to vyhlásil premiér Igor Matovič (OĽANO).

Sulíkovi vyčíta, že sa sedem týždňov len vyhováral a nezabezpečil včasné dodanie antigénnych testov, i to, že si nedávno užíval dovolenku v Dubaji, kým zdravotníci kolabovali a zomierali. Ministra však odvolať nechce, ako tvrdí, nemieni mu dať totiž zámienku na povalenie vlády.

Matovič: Obávam sa, že výsledky tvrdšieho lockdownu nie je vidieť

Premiér Matovič sa obáva, že na Slovensku nie je po ôsmich dňoch vidieť výsledky zavedenia prísnejšieho zákazu vychádzania. Povedal to v relácii Sobotné dialógy na RTVS a avizoval, že zrejme ešte tento víkend zvolá neoficiálne alebo oficiálne rokovanie vlády, aby spolu s ministrami diskutoval, ako postupovať na Slovensku v boji s pandémiou ďalej.

Od ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) dostal predseda vlády v sobotu informáciu, že to v Nitre vyzerá na výrazné zastúpenie britského variantu nového koronavírusu. „Čakajú nás ťažké rozhodnutia. Musíme sa zomknúť,“ vyhlásil premiér v relácii. Na Slovensku je podľa neho dostatok nemocničných lôžok, ktoré sa dajú reprofilizovať, v nemocniciach však nie je dostatok zdravotníkov. „Bol by som rád, keby tí, ktorí opatrenia sabotovali a spôsobili túto situáciu, išli brigádovať do nemocníc,“ povedal Matovič.

Samosprávy a aj tí, ktorí kritizovali celoplošné testovanie ľudí na ochorenie COVID-19, sa podľa premiéra teraz ozývajú a volajú po ňom. „Uvedomujú si, že je to riešenie,“ podotkol. Na plošnom testovaní sa podľa neho musí zhodnúť vláda. Problém však vidí v nedostatku testov. Dodávku antigénnych testov, ktorá prišla v januári na Slovensko, označil za zlomok, ktorý sa ihneď minie v nemocniciach.

Podľa Matoviča nezostáva nič iné, než plošné testovanie. Dobrovoľné ale nefunguje, tvrdí. Predpokladá, že zlé epidemiologické čísla tu budú aj na konci januára. Na otváranie škôl to nevidí. Problém podľa neho je, že ľudia nedodržiavajú zásadu ROR (rúško – odstup – ruky/dezinfekcia), ktoré by mali dodržiavať aj v rámci rodiny, potom by podľa neho nebol problém. Rizikom sú vnútorné priestory. Otvorenie lyžiarskych stredísk bola len jedna tisícina rizika oproti tomu, čo sa dialo vnútri, kde sa ľudia stretávali, tvrdí Matovič.

Chodbová tlačovka Igora Matoviča
Chodbová tlačovka Igora Matoviča
+2Chodbová tlačovka Igora Matoviča

Matovič priznal, že nebolo pekné označiť Sulíka v decembri 2020 v diskusnej relácii na Rádiu Expres za idiota.

„Nepatrilo sa to, ale povedal som to, lebo som vedel, aké dôsledky bude mať jeho konanie,“ skonštatoval premiér. Tým, že Sulík nenakúpil včas testy, sa podľa Matoviča nedokázalo zabrániť „peklu“, ktoré momentálne v krajine zažívame. „Na základe tohto zlyhania u mňa absolútne stratil dôveru,“ poznamenal predseda vlády s tým, že vicepremiérovi chce zobrať kompetenciu nakupovať testy.

Všetky aktuálne dôsledky sú podľa premiéra na pleciach ministerstva hospodárstva. Kriticky vníma aj to, že Sulík bol počas sviatkov na dovolenke v Dubaji. Zomierali ľudia aj zdravotníci a Sulik si užíval luxusnú dovolenku, povedal Matovič.

Odvolať ho z postu ministra hospodárstva však neplánuje. Tvrdí, že by tým zo Sulíka urobil len martýra a dal mu zámienku, aby položil vládu. Matovič sa odvoláva aj na sprostredkovaný odkaz, ktorý dostal. „Ten znel, že ak budem na to tlačiť, do pár mesiacov rozbije túto koalíciu,“ skonštatoval premiér.

Koaličná SaS podľa jeho slov od začiatku spochybňuje väčšinu opatrení, s ktorými prišiel vládny kabinet. Myslí si, že to podkopáva dôveru vo vládu, keď jej v nej partner, ktorý nehrá tímovo, úmyselne strieľa vlastné góly a podráža vlastným kolegom nohy. „Mnohí ľudia nedôverujú opatreniam, pretože vlastní kolegovia z koalície to spochybňujú,“ uviedol Matovič.

Vyjadril sa aj k ceste do Británie svojho vicepremiéra. Podpredseda vlády Štefan Holý (Sme rodina) si pri svojej ceste do Británie uplatnil výnimku, že nemusí ísť do karantény a dať sa testovať a podľa Matoviča má takú 500 ďalších ľudí. Výnimku má od hlavného hygienika, premiér nepredpokladá, že by si ju vybavil dodatočne. To, že sa neodpovedal novinárom, či má test, to ich trochu naťahoval, myslí si premiér a nepovažuje to za šťastné (viac v článku **Matovič o Holého testovaní: Mal výnimku, má ju aj 500 ďalších ľudí).

Richard Sulík sa ohradil, že premiérovi žiaden odkaz neposlal.

331 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič