Rodina Milana Lučanského sa poďakovala za podporu a prejavy účasti

Poďakovanie za prejavy účasti zverejnila rodina Milana Lučanského na jeho profile na sociálnej sieti. Lučanský po odchode z kresla policajného prezidenta a policajného zboru pomerne aktívne komunikoval s verejnosťou cez sociálne siete. Po jeho smrti sa cez rovnaký kanál ozvala aj jeho manželka.

10.01.2021 00:00
debata (37)

VIDEO: Veteráni: Hodnosť generála dostávajú len ľudia, ktorí niečo dokázali.

Video

Po piatkovom Lučanského pohrebe v rodnej Štrbe, sa rodina poďakovala všetkým, ktorí sa s ním naposledy rozlúčili.

„Chceli by sme sa poďakovať všetkým, ktorí boli pri nás počas poslednej rozlúčky s gen. Milanom Lučanským. Vieme, že situácia v krajine nie je jednoduchá. Preto si veľmi vážime všetkých, ktorí sa zúčastnili rozlúčky osobne na cintoríne v Štrbe. Naše ĎAKUJEME patrí aj tým, ktorí si uctili jeho pamiatku pred policajnými budovami, na námestiach, ale aj doma. Veľmi si vážime každú úprimnú podporu,“ a podpis rodina Milana Lučanského.

Pohreb generála Milana Lučanského v Štrbe....
Pohreb generála Milana Lučanského v Štrbe....
+5Pohreb generála Milana Lučanského v Štrbe....

V piatok prišlo do Štrby niekoľko stoviek ľudí. Pohreb sprevádzali pomerne prísne kontroly, do kostola, kde sa rozlúčka konala, mohli vojsť len ľudia s čerstvým negatívnym testom na koronavírus. Pohrebný sprievod bol dlhý niekoľko desiatok metrov. Smútočnú kyticu poslala aj prezidenta Zuzana Čaputová, policajné prezídium, aj premiér.

Na poslednej ceste ho sprevádzali aj policajné sirény. Na budove ministerstva vnútra i policajného prezídia zaviali na znak úcty čierne vlajky. Sviečky horeli na mnohých policajnýhc staniciach po celom Slovensku.

Pohreb generála Milana Lučanského v Štrbe.
Hrob generála Milana Lučanského
+4Pohreb generála Milana Lučanského v Štrbe.

Lučanský zomrel 30. decembra v prešovskej nemocnici. O deň skôr sa pokúsil vziať si život vo väzobnej celej v prešovskej väznici. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) zriadila komisiu, ktorej členmi sú poslanci z vládnej štvorky i opozície, zástupcovia prezidentky, ombudsmanky, expertov i novinárov (je medzi nimi aj zástupca Pravdy) a zahraniční pozorovatelia. Komisia by mala osvetliť Lučanského pokus o samovraždu, ale aj incident z 9. decembra, keď sa zranil a podstúpil operáciu.

Udalosťami v Prešove sa zaoberal aj parlamentný branno-bezpečnostný výbor, pretože okolo oboch incidentov sa vynorilo niekoľko nejasností. Ministerka Kolíková zverejnila časť dokumentov a správ, ktoré sa týkajú oboch udalostí. Je medzi nimi správa o ministerskej kontrole po zranení, ale aj oficiálne hlásenie, ktoré popisuje, ako dozorcovia vstúpili do cely, kde sa Lučanský pokúsil o samovraždu.

VIDEO: Rozlúčka s generálom Lučanským v Bratislave pred policajným prezídiom.

Video
37 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Lučanský