Cibulková sa pri očkovaní predbehla

Pri očkovaní majú prednosť zdravotníci, ktorí ošetrujú infikovaných koronavírusom. Potom zamestnanci domovov sociálnych služieb a kritickej infraštruktúry. Teda napríklad hasiči, policajti alebo tí, ktorí sa starajú o chod elektrární. A medzi nimi aj známe tváre, ktoré by mali byť príkladom pre širokú verejnosť, aby sa dalo zaočkovať aspoň 60 až 70 percent spoločnosti. Bývalá tenistka Dominika Cibulková sa však predbehla.

10.01.2021 15:19 , aktualizované: 18:06
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková.
debata (347)

Cibulkovú už zaočkovali prvou dávkou vakcíny, ktorá ju ochráni pred koronavírusom, na bratislavských Kramároch. Mimo poradia. „Je mi ľúto, že som sa nechala voviesť do omylu, keď som sa pri sprevádzaní blízkeho v nemocnici len informatívne opýtala, v akom období by sme mohli prísť na rad pri očkovaní,“ napísala na sociálnej sieti.

Z jej vyjadrenia vyplýva, že „len vypĺňala voľné miesto v poradovníku“. „Vzniknutá situácia ma veľmi mrzí, vo vzťahu ku všetkým ľuďom, ktorí na vakcínu čakajú,“ dodala Cibulková s tým, že rada pomôže v osvetovej kampani na podporu vakcinácie.

Verejnosť nad 18 rokov príde pri očkovaní na rad niekedy na jar, možno až máji. Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská zatiaľ nevedela povedať, či Cibulková dostane aj druhú dávku vakcíny o tri týždne. „Myslím si, že z medicínskeho hľadiska by mala byť očkovaná, inak bude celá, aj keď chybná, vakcinácia zbytočná," zhodnotila Kliská.

Ako obišli systém?

„Viete, o koľko by nám klesla úmrtnosť, ak by sme zaočkovali ľudí mladších ako 35 rokov? O menej ako pol percenta. Viete, o koľko by klesla, ak by sme zaočkovali ľudí starších ako 80 rokov? Pri rovnakej štruktúre nakazených o viac ako 40 percent,“ vysvetľuje medicínsky analytik Martin Smatana. Šéf lekárskych odborov Peter Visolajský už pri prednostnom pláne zaočkovať aj mladších poslancov Národnej rady upozornil, že „každá vakcína, ktorá sa dnes podá mladému človeku, mi príde ako zbytočne minutá“.

Smatanovi nejde do hlavy, ako mohol pracovník centra Cibulkovú zapísať do zoznamu. „Nahlasovanie na očkovanie prebieha cez on-line portál, kde sa uvádza, či je človek zdravotník, a kde musí vyplniť všetky svoje údaje. Bol som v tom, že sa tieto údaje verifikujú s databázami Národného centra zdravotníckych informácií,“ dodal, pričom je presvedčený, že ak to systém nevie, je deravý a nerozumie ani tomu, prečo paralelne existujú rôzne čakačky na vakcínu, okrem oficiálneho portálu.

Chyba jednotlivca

Nemocnica uviedla, že Cibulkovú do zoznamu neoprávnene doplnil jeden z pracovníkov z vakcinačného centra. Riaditeľka Univerzitnej nemocnice Bratislava Renáta Vandriaková rozhodla, že tento zdravotník sa už nebude podieľať na očkovaní.

Vandriaková hovorí, že nevedela o očkovaní mimo oficiálneho zoznamu. Akékoľvek uprednostňovanie považuje za neprípustné.

Cibulkovej meno sa ocitlo na zozname zdravotníkov, pracovníkov kritickej infraštruktúry a ďalších, ktorých určilo ministerstvo zdravotníctva. Vandriaková dodala, že ide o porušenie pravidiel očkovacieho procesu, a preto človek, ktorý Cibulkovú do zoznamu dopísal, už nebude pracovať vo vakcinačnom centre. Prístup k zoznamom budú mať po novom iba vedúci pracovníci vakcinačného centra.

„Toto považujem za osobné zlyhanie jednotlivca, ktoré ma osobne veľmi mrzí. Na druhej strane musím vyzdvihnúť snahu všetkých pracovníkov, ktorí sa podieľajú na očkovaní, vykonávajú skvelú prácu, pristupujú k nej veľmi zodpovedne a majú moju plnú dôveru,“ povedala Vandriaková.

Nemocnica vyvrátila, že by sa dal zaočkovať aj hráč Slovana Bratislava Vlado Weiss mladší. Ale podľa zistení Pravdy, a nemocnica to potvrdila, sa dal zaočkovať muž Dominiky Cibulkovej Michal Navara.

Nevyužitá príležitosť

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) na sociálnej sieti napísal, že na Slovensku je mimoriadne veľký pomer ľudí, ktorí sa nechystajú dať zaočkovať.

Uznal, že bude potrebná aj kampaň, v ktorej vystúpia ľudia, ktorým verejnosť dôveruje. „Dominika Cibulková bola na takú kampaň ,ako stvorená' … bohužiaľ nevydalo. Spôsob, ako k jej očkovaniu prišlo … je zbytočné zlyhanie (aj) pracovníka očkovacieho centra a hlavne zbytočne nevyužitá príležitosť,“ do­dal.

Národná očkovacia stratégia

Na Slovensku sa začalo očkovať 26. decembra večer. Prvým zaočkovaným bol profesor Vladimír Krčméry, 60-ročný infektológ a lekár. V súčasnosti sa počet zaočkovaných pohybuje okolo čísla 20-tisíc. Podľa vakcinačného plánu, ktorý schválila vláda, by mala byť vakcína podaná približne 65 percentám populácie. V prvej vlne by sa mali zaočkovať zdravotníci, pracovníci v domovoch sociálnych služieb, ale napríklad aj policajti, vojaci a pracovníci kritickej infraštruktúry. V druhej vlne ľudia nad 65 rokov a chronicky chorí. V tretej vlne budú očkované osoby z marginalizovaných rómskych komunít, bezdomovci, azylanti, ale napríklad aj učitelia. Vo štvrtej vlne by mali byť zaočkované všetky osoby nad 18 rokov, ktoré o vakcináciu budú mať záujem.

© Autorské práva vyhradené

347 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #očkovanie #vakcína #koronavírus