Rezort zdravotníctva Cibulkovej: Choď pomáhať do nemocníc

O neúcte voči zdravotníkom, ktorí už mesiace bojujú v prvej línii hovorí rezort zdravotníctva. V reakcii na prednostné očkovanie Dominiky Cibulkovej a jej manžela Michala Navaru víta, že chcú pomôcť v osvetovej kampani, ale za najlepšiu formu v tejto chvíli považuje dobrovoľnú prácu v nemocniciach.

10.01.2021 18:53
debata (192)

Ministerstvo vyzvalo všetky nemocnice, ktorým boli zabezpečené vakcíny proti COVID-19, aby dodržiavali určené postupy a pravidlá očkovania. Tie stanovujú aj okruh osôb, ktoré majú byť v tejto fáze očkované ako prvé. „S nemocnicami budeme preverovať, či nedošlo alebo nedochádza k ďalším porušeniam postupov a pravidiel očkovania, ak zistíme pochybenia, budeme žiadať vyvodenie zodpovednosti, vrátane finančných sankcií pre manažment nemocnice,“ píše sa v stanovisku, ktoré zverejnil aj minister Marek Krajčí (OĽaNO) na sociálnej sieti.

Rezort ďalej hovorí, že ho teší záujem o očkovanie a chápe, že na vakcinačné centrá môže byť vyvíjaný tlak, aby obchádzali pravidlá. „Slovensko je však vo vážnej epidemickej situácii, máme vysoké čísla pozitívnych, chorých, hospitalizovaných, sú medzi nimi zdravotnícki pracovníci, ako aj hasiči, zamestnanci sieťových odvetví a podobne, ktorých výpadok by mohol vážne ohroziť chod štátu,“ pokračuje.

Ministerstvo vysvetľuje, že aj známe osobnosti, športovci či umelci, ktorí chcú pomôcť pri komunikačnej kampani a dať sa verejne zaočkovať, požiadali o trpezlivosť. Prednosť majú zdravotnícki pracovník a pre chod štátu dôležité profesie, či následne rizikové skupiny obyvateľstve. „Vyzývame nemocnice, aby rovnako pristupovali k požiadavkám o očkovanie mimo stanovenej postupnosti,“ opakuje ministerstvo.

Aj preto víta rozhodnutie Univerzitnej nemocnice Bratislava, podľa ktorého „pracovník, ktorý do oficiálnych zoznamov zdravotníkov, doplnil osoby mimo poradia už nebude pracovať vo vakcinačnom centre, ani sa nijakým spôsobom nebude podieľať na vakcinácii“.

„Rovnako tak vítame, že sa pani Cibulková dodatočne vyjadrila, že chce pomôcť v osvetovej kampani. V tejto chvíli je však najlepšou formou kampane dobrovoľná práca v nemocniciach, alebo informácie o vážnosti ochorenia COVID-19 a dôležitosti očkovania,“ dodalo ministerstvo zdravotníctva.

© Autorské práva vyhradené

192 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #očkovanie #Ministerstvo zdravotníctva SR #koronavírus #Covid-19