Zima príde s plnou silou. Najskôr sneh, po ňom tuhý mráz

Počas týždňa zima ukáže niečo zo svojho repertoáru. Najskôr pekný deň, po ňom sneženie a na konci poriadne mrazy.

10.01.2021 23:30

VIDEO: Pozrite si predpoveď počasia s hydrológom Michalom Hazlingerom na nový týždeň.

Video

Prituhne. Čaká nás zatiaľ najchladnejšie počasie tejto zimy a potrvá niekoľko dní. Snehu však bude veľmi málo.

„Konečne budeme mať taký charakter počasia, aký by mal byť u nás v tomto ročnom období,“ hovorí klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave. K pravej zime však bude chýbať sneh. Drží sa len v niektorých lokalitách. Najviac snehu je vo vysokohorských polohách. Chopok sa pýši 123 centimetrami. V Oravskej Lesnej namerali deväť centimetrov. Čerstvý sneh do výšky troch centimetre napadol v Medzilaborciach.

Zasnežený španielsky Madrid
Zasnežený španielsky Madrid
+6Zasnežený španielsky Madrid

„Bude mrznúť, ale na väčšine územia ešte stále chýba snehová pokrývka,“ dodáva odborník na počasie. Mrazy však budú naberať na sile. Mráz sa nebude vyskytovať už iba v noci, na niektorých miestach sa musíme pripraviť na celodenné mrazy.

V lokalitách, kde nie je sneh, bude síce mrznúť, ale výrazné mrazy to nebudú. No aj na juhozápadnom Slovensku môže v noci a ráno dosiahnuť teplota na niektorých miestach –5 stupňov. V oblastiach so snehom budú mrazy tuhšie, najmä ak bude v noci jasno a bezvetrie. „V kotlinách a údoliach môže teplota klesnúť pod –10, dokonca až na –15 stupňov,“ spresňuje Faško.

Oberhof, biatlonový areál, Nemecko.
Ľudia odpratávajú sneh zo strechy benzínky v...
+6Northumberland, Anglicko

Počas prvých dní tohto týždňa sa bude striedať oblačnosť so slnečným svitom, na niektorých miestach môže byť hmla či inverzná oblačnosť. Hoci nebudú ideálne podmienky pre viac slnečného svitu, podľa Faška bude viac príležitostí, aby slnko zasvietilo viac ako doteraz.

Minuloročný december bol podľa klimatológa nadpriemerne teplý. Aj prvé dni nového roka patrili medzi teplejšie. Na viacerých miestach boli vyrovnané či dokonca prekonané rekordy staré aj desiatky rokov. Najviac sa to prejavilo na východnom Slovensku. „V Košiciach namerali 2. januára maximálnu dennú teplotu 7,8 stupňa, čím bol vyrovnaný rekord z roku 1973,“ objasňuje Faško. Minuloročný december bol v Košiciach rekordne teplý a zároveň ide o najteplejší december za posledných 70 rokov.

Ešte teplejší bol 3. január. Teplota sa v niektorých lokalitách vyšplhala až nad 10 stupňov. „V Dolnom Hričove a Beluši namerali 10,1 stupňa. Prekonané tak boli denné maximá z roku 1984,“ dodáva klimatológ. Zaujímavosťou podľa neho je teplotný paradox na východe a západe krajiny. „Do Troch kráľov bolo na východe relatívnej teplejšie ako na západnom Slovensku, pričom by to malo byť v tomto období naopak,“ podotýka. Teplotný rozdiel spôsobilo prúdenie teplého vzduchu od juhu, ktoré viac zasiahlo východné regióny. Aj preto tam boli veľké rozdiely v porovnaní s dlhodobými priemermi.

„Je to tiež dôvod, prečo je na východnom Slovensku nedostatok snehovej pokrývky taký výrazný v porovnaní so stredným či dokonca so západným Slovenskom. Ešte ďalej na západe, v Česku, mali dokonca snehovú kalamitu,“ zdôrazňuje Faško s tým, že na východe skôr pršalo. V uplynulých dňoch platili na niektorých úsekoch vodných tokov stupne povodňovej aktivity.

chyba
Viac na túto tému: #počasie