Koronavírusom sa v Kalifornii nakazili aj gorily

Prvýkrát sa koronavírus preukázal aj medzi gorilami v zoologickej záhrade v Kalifornii. Zrejme sa nakazili od bezpríznakového zamestnanca.

12.01.2021 06:00 , aktualizované: 23:22
Virus Outbreak-Gorillas Foto: ,
Gorily v San Diegu v Kalifornii. Niekoľko z nich malo pozitívny test na koronavírus. Sú to prvé známe prípady v USA a možno aj v celom svete, keď sa na týchto primátov preniesol koronavírus od človeka.
debata (31)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:22 Podozrenie na ďalší výskyt britskej mutácie koronavírusu v Rakúsku sa objavilo u 17 osôb, prevažne Britov, ktorí boli v decembri na lyžiarskom kurze v tirolskom Jochbergu, a tiež vo viedenskom domove seniorov. Výsledok má byť potvrdený počas týždňa. Úrady vyzvali približne 1 600 obyvateľov obce, aby podstúpili PCR test na koronavírus.

Doteraz Rakúsko hlásilo štyri potvrdené prípady mutácie na svojom území. Alpská krajina, ktorá sa nachádza uprostred tretej rozsiahlej uzávery, hlási za posledných 24 hodín viac ako 1 500 novo infikovaných osôb na koronavírus. (apa, čtk)

23:10 Panama čelí v posledných týždňoch rýchlemu rastu počtu úmrtí medzi pacientmi, u ktorých bola potvrdená nákaza koronavírusom. Úrady tejto malej stredoamerickej krajiny tak teraz uvažujú o prenájme mraziacich zariadení, kam ukladať mŕtvych. Miesta v nemocničných márniciach totiž v mnohých oblastiach krajiny rýchlo dochádzajú, napísala dnes agentúra AFP.

„Zvažujeme prenájom chladiacich kontajnerov, aby sme uvoľnili miesto v márniciach,“ uviedla riaditeľka nákupného oddelenia panamského ministerstva zdravotníctva Yelkis Gillová. Situácia je podľa nej kritická v niekoľkých oblastiach krajiny, a to vrátane hlavného mesta Panamy.

Panama, kde žijú štyri milióny obyvateľov, zažíva rýchly rast počtu úmrtí. Za posledných 39 dní zomrelo v celej krajine v súvislosti s covidom 1326 ľudí. Za celú epidémii sa nakazilo koronavírusom 281-tisíc ľudí, z ktorých zomrelo 4 500. To sú v pomere s veľkosťou obyvateľstva jedny z najhorších čísel v Strednej a Južnej Amerike. (afp, čtk)

22:17 Sasko sa v utorok dohodlo s prevádzkovateľmi zjazdoviek a vlekov na ukončení lyžiarskej sezóny, ktorá kvôli pandémii ani nezačala. Oznámila to saská ministerka turistiky Barbara Klepschová. Regionálna vláda tejto spolkovej krajiny, ktorá je koronavírusom v Nemecku najviac postihnutá, bude teraz s prevádzkovateľmi vlekov rokovať o kompenzáciách.

Súčasné karanténne opatrenia, ktoré v Sasku platia najmenej do 7. februára, znemožňujú prevádzku vlekov. „Aby na zvyšok sezóny mali zjazdovky dostatok snehu, museli by prevádzkovatelia už teraz začať s umelým zasnežovaním. Aktuálna epidemická situácia je ale naďalej veľmi vážna. Preto sme sa s ťažkým srdcom spoločne rozhodli, že zimnú turistickú sezónu ukončíme,“ povedala po rokovaní s prevádzkovateľmi Klepschová.

Vleky a lanovky v saských lyžiarskych strediskách, ako sú napríklad Oberwiesenthal, Klingenthal, Schöneck či Eibenstock, sa tak znovu rozbehnú najskôr na sklonku tohto roku. Sasi ale môžu vyraziť na bežky. Ak však ich výlet presiahne vzdialenosť 15 kilometrov od domova, hrozí im pokuta za porušenie karanténnych opatrení. Polícia kontroly v horských oblastiach vykonáva pravidelne. (čtk)

22:03 V Nemecku v utorok po prvý raz identifikovali nový variant koronavírusu B.1.351, ktorý sa objavil v Juhoafrickej republike. Oznámilo to ministerstvo sociálnych vecí spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko. Zistili ju u pacienta, ktorý sa nedávno spolu s rodinou vrátil z dlhšieho pobytu v JAR.

Do Nemecka doviezli v utorok prvé dávky vakcíny americkej farmaceutickej firmy Moderna. Do konca prvého štvrťroka má Nemecko dostať približne dva milióny dávok vakcíny od Moderny a do konca roka ich má byť podľa ministra zdravotníctva Jensa Spahna až okolo 50 miliónov.

Podobne ako vo väčšine krajín EÚ aj v Nemecku spustili už 27. decembra očkovanie vakcínou spoločností BioNTech/Pfizer. Obe doterajšie vakcíny sú podľa šéfa vakcinačnej komisie Thomasa Mertensa podobné čo sa týka účinnosti a bezpečnosti. Upozornil, že občania si nebudú môcť vybrať, ktorú vakcínu dostanú.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v tejto súvislosti uviedla, že hoci prvé dva štvrťroky budú náročné čo sa týka dostupnosti vakcín, neskôr ich bude mať Nemecko dostatok i na to, aby sa s nimi podelilo s inými krajinami. „Celkovo máme (vakcín) viac ako dosť,“ povedala Merkelová. Podľa údajov Inštitútu Roberta Kocha prvú dávku vakcíny proti koronavírusu doteraz v Nemecku dostalo už viac ako 680-tisc ľudí. (dpa, rki, tasr)

21:47 Nákazlivejšia britská mutácia koronavírusu predstavuje v súčasnosti približne jedno percento pozitívnych testov na covid vo Francúzsku. Vyplýva to podľa francúzskeho ministra zdravotníctva Oliviera Vérana z predbežných výsledkov štúdie uskutočnenej vo dvoch dňoch minulého týždňa.

Véran v utorok v prejave v Senáte povedal, že o výsledku štúdie ho informoval virológ Bruno Lina. V pondelok mu vraj povedal, že „našiel približne jedno percento varianty anglického pôvodu medzi pozitívnymi PCR testami vo Francúzsku“. Podľa ministra bolo zaznamenané rozptýlenie mutácie po celom území Francúzska bez toho, aby bola v niektorom regióne vyššia koncentrácia prípadov. Štúdia, ktorej podrobné výsledky ešte neboli zverejnené, zahŕňala všetky pozitívne prípady na základe PCR testov z minulého štvrtka a piatka.

„To, čo postihlo Anglicko, sa pravdepodobne stane aj nám. Otázkou nie je, či sa nám to stane, ale kedy,“ povedala v utorok rozhlasovej stanici RTL expertka na infekčné choroby Anne-Claude Crémieuxová s poukazom na Britániu, ktorá čelí prudkému nárastu prípadov infekcie zrejme práve kvôli nákazlivejšej mutácii vírusu. (čtk)

21:36 U portugalského prezidenta Marcela Rebela de Sousu sa zrejme nákaza koronavírusom nepotvrdila. Hlave štátu v pondelok vyšiel pozitívny test, nasledujúce dva testy ale v utorok mali negatívny výsledok. Prezident aj naďalej zostáva v izolácii a čaká na pokyny hygienikov.

Portugalsko v utorok zaregistrovalo ďalší najvyšší denný počet úmrtí v súvislosti s covidom – 155 nových úmrtí a 7259 nových prípadov nákazy. (reuters, čtk)

21:29 Rakúske ministerstvo zdravotníctva nariadilo v utorok s platnosťou od piatka povinnú online registráciu pre osoby prichádzajúce do krajiny. Povinnosť registrovať sa bude platiť v zásade pre všetky osoby vstupujúce do Rakúska. Výnimky sa budú vzťahovať na pravidelných pendlerov, osoby, ktoré cez Rakúsko len prechádzajú či tých, čo cestujú z nevyhnutných a neodkladných rodinných dôvodov, akými sú napríklad pohreby.

Ľudia, ktorí pricestujú do Rakúska, budú musieť v online formulári vyplniť svoje meno, dátum narodenia, e-mailovú adresu, miesto bydliska i pobytu, dátum príchodu, približný dátum odcestovania, a vymenovať aj krajiny, v ktorých sa zdržiavali v posledných desiatich dňoch.

Ak sa adresa, kde jednotlivec podstúpi 10-dňovú karanténu odlišuje od jeho zvyčajného miesta pobytu, je potrebné to tiež nahlásiť. Izoláciu je možné predčasne ukončiť po negatívnom výsledku testu, ktorý je možné podstúpiť najskôr v piaty deň po príchode do krajiny.

Po online registrácii sa vygeneruje na stiahnutie PDF-dokument s QR-kódom a vyplnenými údajmi, ktorý ľuďom príde aj na uvedenú e-mailovú adresu. Potrebné je ho predložiť vytlačený alebo v digitálnej forme. Osoby, ktoré nedisponujú príslušnými elektronickými možnosťami, si toto tlačivo môžu i vytlačiť a následne ho vyplniť. V prípade núdze bude formulár dostupný i na hraniciach, spresnila hovorkyňa ministerstva. Aby sa však predišlo dlhým čakacím dobám, odporúča sa ľuďom online registrácia. (apa, tasr)

21:17 Mesto Žilina začalo prípravy na celoplošné testovanie, ktoré by sa malo uskutočniť 23. a 24. januára. Po rokovaní krízového štábu mesta prostredníctvom videokonferencie o tom v utorok informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Doplnil, že krízový štáb sa venoval aj súčasnej epidemickej situácii v Žiline a regióne, platným preventívnym opatreniam a očkovaniu proti ochoreniu Covid-19.

„Hoci sa informácie menia v čase, pracujeme na príprave celoplošného testovania v Žiline. S jeho organizáciou už máme skúsenosti. Verím preto, že ak sa testovanie uskutoční, bude rovnako bezproblémové ako v minulom roku. Do prípravy testovania sa opäť zapojí veľké množstvo ľudí, ktorým vopred touto cestou ďakujem. Situácia nie je jednoduchá, ľudia sú unavení a všetci by sme boli najradšej, aby sme žili v pokojnejších časoch. Ja osobne, mesto, ale aj jeho pracovníci budeme v tomto procese maximálne nápomocní,“ podotkol primátor Žiliny Peter Fiabáne. (tasr)

21:10 Časť talianskych zdravotníkov sa odmieta zaočkovať proti Covidu-19. V autonómnej oblasti Južné Tirolsko sa tak úrady rozhodli podať preparáty, ktoré nevyužili zdravotníci, seniorom a ľuďom, ktoré sú vážne ohrození týmto ochorením.

Južné Tirolsko je talianskou oblasťou, ktorá vykazuje najnižšie využitie poskytnutých vakcín. V kraji bolo podaných len 30 percent z dodaných dávok, vo zvyšku Talianska je to viac ako 70 percent. Podľa štátneho tajomníka pre zdravotníctvo Thomasa Widmanna je za číslami nízka ochota zdravotníkov sa nechať očkovať. „U nás nie je taká ústretovosť k očkovaniu (proti covidu-19) ako vo zvyšku Talianska,“ uviedol Widmann.

Podľa oficiálnych údajov sa nechala očkovať v Južnom Tirolsku zhruba polovica zdravotníckeho personálu. Taliansko dodnes dostalo takmer milión dávok vakcín, z ktorých bolo použitých 732-tisíc dávok. Zaočkovali už 579-tisíc zdravotníkov. (ansa, čtk)

20:59 Mesto Banská Bystrica sa po porade s pandemickou komisiou, Okresným úradom Banská Bystrica a banskobystrickým Regionálnym úradom verejného zdravotníctva rozhodli už tento víkend pristúpiť v meste ku komunitnému testovaniu. Dôvodom, ako tvrdí banskobystrický magistrát, je stúpajúca incidencia šírenia koronavírusu a nepriaznivý vývoj v meste a celom okrese.

„Čas hrá proti nám a mesto Banská Bystrica má v súčasnosti pripravené odberné miesta, disponujeme dostatočnými personálnymi kapacitami potrebnými na zabezpečenie komunitného testovania, ktoré považujeme v tejto situácii za jedinú možnosť. Naším cieľom je pretestovať všetkých zamestnancov, ktorým zamestnávateľ udelil výnimku z vládou nariadeného zákazu vychádzania na cestu do a zo zamestnania. Tým chceme zabezpečiť pri súčasnom lockdowne a obmedzení mobility elimináciu pozitívnych zamestnancov, ktorí aj pri dodržiavaní opatrení môžu zvyšovať incidenciu,“ reagoval banskobystrický primátor Ján Nosko.

Otvoreným listom sa obrátil na ministra vnútra a zdôrazňuje, že v aktuálnej situácii môže akýkoľvek odklad do vládou avizovaného celoplošného testovania situáciu v okrese Banská Bystrica dramaticky zhoršiť. Nosko žiada o vydanie 50-tisíc kusov antigénových testov na zabezpečenie komunitného testovania počas najbližšieho víkendu 16. a 17. januára s tým, že ak nebudú v plnom počte použité, zostanú k dispozícii v prípade rozhodnutia vlády pre účely celoplošného testovania. (tasr)

20:52 Karikatúra 12.01.2021 (Gašparec)

Gašparec, 12.1. 2021

20:47 Epidemiologička Alexandra Bražinová, biochemik Pavol Čekan a ani virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied nepovažujú celoplošné testovanie antigénovými testami na koronavírus na území celého Slovenska, ktoré avizoval premiér Igor Matovič, za správny krok. Zhodli sa na tom počas online diskusie o očkovaní, ktorú organizoval predseda strany Spolu Juraj Hipš. (Viac tu)

19:55 Poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski v pondelok pred novinármi vyhlásil, že poľskí hygienici doposiaľ nezachytili žiadny prípad britskej mutácie koronavírusu, naopak sa podľa neho do Poľska dostala česká mutácia vírusu. Upozornil na to portál SeznamZprávy.cz, podľa ktorého ale český rezort zdravotníctva vec poprel. „Nemôžeme potvrdiť, že sa v Poľsku vyskytuje britská varianta Covidu-19. V súčasnosti máme potvrdenú informáciu o takzvanej českej variante,“ uviedol na pondelňajšej tlačovej konferencii bez ďalších podrobností Niedzielski.

Hovorkyňa českého ministerstva zdravotníctva Barbora Peterová povedala, že laboratóriá postupujú tak, aby prípadné nové mutácie koronavírusu zachytili, doteraz sa tak ale nestalo. O Niedzielskom spomínanej „českej variante koronavírusu“ nevedel podľa portálu nič ani Štátny zdravotný ústav. (seznamzpravy­.cz, čtk)

19:34 Poslanci Národnej rady v utorok odsúhlasili predĺženie núdzového stavu na Slovensku. Za bolo 83 poslancov zo 108 prítomných, proti bolo 25 poslancov. Vláda predĺžila núdzový stav 29. decembra 2020 o ďalších 40 dní. Súhlas s predĺžením bol jediným bodom 21. schôdze parlamentu, ktorá sa večerným hlasovaním ukončila. (Viac tu)

19:26 Vláda by mala do budúcna vysvetliť všetky zákutia vyhláseného núdzového stavu. Upozornil na to poslanec Národnej rady Martin Borguľa (Sme rodina) s tým, že počas núdzového stavu neplatí zákaz platby v hotovosti nad stanovený limit.

Počas diskusie v pléne o predĺžení núdzového stavu tiež povedal, že kabinet by mal využiť najbližších 40 dní trvania núdzového stavu, aby pracoval na krokoch v boji proti pandémii bez toho, aby musel znovu vyhlásiť núdzový stav. Poslanec dodal, že „s ťažkým srdcom“ podporí predĺženie núdzového stavu.

Borguľa poukázal na to, že počas núdzového stavu sa môže vrátiť „doba kešu“, a teda odovzdať veľké sumy peňazí v hotovosti. „Zákon o obmedzení platieb v hotovosti ustanovuje, že zákaz platby v hotovosti nad stanovený limit, čiže 5-tisíc eur pre právnické osoby a 15-tisíc eur pre fyzické osoby, sa nevzťahuje na platby v hotovosti odovzdané alebo prijaté v čase krízovej situácie, vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu, núdzového a mimoriadnej situácie,“ upozornil.

Poslanec preto odporučil vláde, aby do budúcna, ak bude ešte raz žiadať o vyhlásenie núdzového stavu, pozorne zvážila všetky za a proti a upozornila na všetky zákutia. (tasr)

19:00 Igor Matovič je asi jediný politik na svete, ktorý považuje plošné testovanie za jediný účinný prostriedok v boji s koronavírusom. Možno chce byť originálny. Lenže tak ako snaha zaujať za každú cenu je skôr prejavom vlastnej malosti, aj Matovičova posadnutosť testovaním je odrazom jeho neschopnosti prijať iný názor. To sa nemôže skončiť dobre, píše v komentári Marián Repa.

19:00 Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) nevyužil výnimku, ktorú mu udelil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na cestu do zahraničia. V utorok o tom informoval Odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia.

Budaj mal ešte vlani 16. decembra odcestovať do Bruselu na zasadnutie Rady ministrov pre životné prostredie Európskej únie. „ÚVZ SR mu v decembri 2020 udelil individuálnu výnimku kvôli absolvovaniu danej pracovnej cesty do zahraničia. Zasadnutia sa nezúčastnil a výnimku nevyužil,“ komentoval envirorezort. Ministra na zasadnutí Rady zastupoval štátny tajomník rezortu životného prostredia Michal Kiča, ktorý po návrate na Slovensko absolvoval povinnú karanténu. (tasr)

18:52 Americká vláda vyzvala jednotlivé štáty USA, aby uvoľnili na použitie všetky disponibilné dávky vakcín namiesto ich rezervovania pre druhé zaočkovanie ľudí, ktorí už dostali prvú dávku. V utorok to oznámil minister zdravotníctva Alex Azar, ktorého cituje agentúra AP.

„V súčasnosti sme si istí, že naša výroba (vakcín) je natoľko predvídateľná, že dokážeme pre ľudí zaistiť dostupnosť druhých dávok z našej prebiehajúcej výroby,“ uviedol Azar počas rozhovoru na americkej televíznej stanici ABC. „Takže pre naše štáty i poskytovateľov zdravotnej starostlivosti je už teraz všetko pripravené,“ dodal Azar.

18:27 Do Maďarska dorazila v utorok prvá zásielka vakcín proti novému druhu koronavírusu od spoločnosti Moderna. Očkovaciu látku v množstve 7 200 dávok určených pre 3 600 ľudí doviezli z Belgicka. Pri prevoze a skladovaní je vakcína udržiavaná pri teplote mínus 25 stupňov Celzia.

Podľa nepotvrdených informácií ňou budú očkovať obyvateľov domovov dôchodcov. Maďarsko doposiaľ prevzalo tri zásielky očkovacích látok pre 79-tisíc ľudí od konzorcia Pfizer/BioNTech. V utorok distribuovali aj štvrtú zásielku od tohto výrobcu pre zaočkovanie vyše 47-tisíc osôb. Vakcíny Pfizer/ BioNTech sa skladujú pri teplotách pod mínus 60 stupňov Celzia. Vírusom SARS-CoV-2 sa v Maďarsku doteraz preukázateľne infikovalo 344 352 ľudí a nákaze podľahlo 10 853 osôb. (mti, tasr)

18:04 Nový variant koronavírusu SARS-CoV-2 sa už objavil aj v rakúskej metropole Viedeň, kde ho zaznamenali v domove dôchodcov. V utorok to potvrdil hovorca Agentúry pre zdravie a bezpečnosť potravín (Österreichische Agentur für Ernährungssicher­heit – AGES).

V spomínanom zariadení sa po vianočných sviatkoch koronavírusom nakazilo 42 zo 101 jeho klientov, čo podľa jeho hovorcu vyvolalo znepokojenie. Väčšina z nich nemá žiadne alebo len veľmi mierne príznaky.

Zriaďovateľ centra požiadal AGES o analýzu odobraných vzoriek, aby sa zistilo, či ide o variant koronavírusu známy pod označením B.1.1.7. Tá následne potvrdila, že ide o tento nový variant. Či sa vyskytol u všetkých 42 infikovaných, zatiaľ nie je známe. V tomto zariadení však okamžite zakázali návštevy či prijímanie nových klientov. (apa, tasr)

17:37 V celoplošnom testovaní na území celého Slovenska nevidí SaS zmysel. Naopak, je to podľa predsedu strany Richarda Sulíka mrhanie personálnymi, organizačnými a materiálnymi zdrojmi. Na pondelkovom zasadnutí vlády sa podľa jeho slov nedohodlo nič konkrétne v súvislosti s celoplošným testovaním. Predbežne SaS súhlasí s plošným testovaním v najzamorenejších okresoch. (Viac tu)

17:06 Obyvatelia nemeckej spolkovej krajiny Bavorsko budú musieť od budúceho pondelka v prostriedkoch verejnej dopravy i v obchodoch povinne nosiť respirátory typu FFP2. Rozhodla o tom v utorok krajinská vláda v Mníchove, informovali agentúry DPA a AFP.

Bavorský premiér Markus Söder toto opatrenie zdôvodnil tým, že bežné rúška chránia iných ľudí, zatiaľ čo respirátory zabezpečujú vyšší stupeň ochrany aj pre ich samotného nositeľa. Cieľom je podľa neho zvýšiť bezpečnosť v hromadnej doprave i v obchodoch. Zdôraznil, že respirátorov typu FFP2 je na trhu dostatok.

Söder tiež uviedol, že opatrenia prijaté v boji proti pandémii COVID-19 začínajú v Bavorsku účinkovať a počet nakazených klesá. Za 24 hodín pribudlo 1740 novoinfi­kovaných, čo je o takmer 500 menej než pred týždňom. Zároveň však varoval pred šíriacou sa mutáciou vírusu, ktorá sa objavila najprv v Anglicku. V Bavorsku potvrdili od začiatku pandémie 357 227 prípadov nákazy a 7917 úmrtí.

16:09 Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že ukončila predbežné rokovania s francúzskou farmaceutickou spoločnosťou Valneva ohľadom možného nákupu ňou vyvíjanej očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19.

Komisia spresnila, že prípadná dohoda so spoločnosťou Valneva, by všetkým členským štátom EÚ umožnila nakúpiť celkovo 30 miliónov dávok vakcín s možnosťou dokúpenia ďalších až 30 miliónov dávok.

Ukončenie predbežných rokovaní so spoločnosťou Valneva rozširuje doterajšie zazmluvnené portfólio očkovacích látok, ktoré sa budú v Európe vyrábať. Zmluvy o dodávkach vakcín má už EÚ so spoločnosťami AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech/Pfizer, CureVac a Moderna a predbežné rokovania uzavrela v decembri so spoločnosťou Novavax.

15:29 Podpredseda parlamentu a Smeru Juraj Blanár poukázal na to, že plošné testovanie sa neukázalo ako účinné. „Od začiatku sme povedali, že má byť robené iba lokálne u príznakových ľudí a nie celoplošne,“ reagoval na utorkovej tlačovej konferencii. Opakované celoplošné testovanie označil za „trucpodnik“ premiéra Igora Matoviča (OĽANO), ktorý chce podľa neho pravdepodobne zakryť kauzy a aj to, že nemá pod kontrolou vlastnú vládu.

15:15 Maturitné skúšky, ktoré sa majú v Maďarsku konať o takmer štyri mesiace, sa uskutočnia v riadnom termíne a vláda nemieni meniť ani ich pravidlá. Vyhlásil to v utorok v Budapešti štátny tajomník rezortu ľudských zdrojov zodpovedný za verejné školstvo Zoltán Maruzsa.

Na virtuálnej tlačovej konferencii operačného štábu vlády ďalej povedal, že sa pripravujú ústne i písomné skúšky. „Vlaňajší rok potvrdil, že aj v rámci opatrení proti šíreniu nového druhu koronavírusu je možné zorganizovať bezpečné maturitné skúšky,“ dodal Maruzsa.

13:23 Ministerstvo zdravotníctva (MZ) vyzýva pacientov s transplantovanými orgánmi, aby pri ochorení COVID-19 kontaktovali lekára transplantačného centra. Pri infikovaných pacientoch po orgánových transplantáciách je nutné zvážiť úpravu liečby. Upozorňuje na to Zuzana Eliášová, hovorkyňa rezortu zdravotníctva.

Na lekára sa je potrebné obrátiť aj pri ľahšom priebehu ochorenia. S narastajúcou chorobnosťou sa v poslednom čase podľa ministerstva stáva, že infikovaní bezpríznakoví pacienti alebo pacienti s miernymi príznakmi v domácom ošetrení vyčkávajú s telefonickou konzultáciou s transplantačným špecialistom.

13:20 Po predchádzajúcom testovaní pedagógov a zamestnancov sociálnych zariadení v Maďarsku plošne otestujú nadchádzajúci víkend na prítomnosť nového druhu koronavírusu pracovníkov sociálnej sféry pracujúcich najmä v teréne. Informovala o tom v utorok webová stránka vládneho protepidemiolo­gického operačného štábu koronavirus.gov.hu.

Bezplatné a dobrovoľné antigénové testovanie v záujme ďalšieho spomalenia šírenia infekcie koronavírusu SARS-CoV-2 a v záujme ochrany zdravia obyvateľstva budú vykonávať v dňoch 16. a 17. januára na 127 miestach po celej krajine.

13:00 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 5116 na celkovo 1 124 430. Vyplýva to z údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO), o ktorých v utorok informovala agentúra UNIAN.

Medzi novoinfikovanými sa nachádza 131 detí a 309 zdravotníkov, napísal ukrajinský minister zdravotníctva Maksym Stepanov v utorok na Facebooku. Zároveň dodal, že za rovnaké časové obdobie pribudlo tiež 1092 hospitali­zovaných pacientov.

12:34 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 vzrástol v Poľsku od pondelka o 5569 a dosiahol 1 395 779, informovalo v utorok tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Chorobe COVID-19 podľahlo ďalších 326 ľudí, čím sa počet obetí epidémie zvýšil na 31 .593, uviedla agentúra PAP.

S potvrdenou koronavírusovou infekciou je v Poľsku hospitalizovaných 16 859 ľudí, ďalších 169 588 osôb je v karanténe a 5645 ľudí je pod sanitárno-epidemiologickým dohľadom. Z nákazy sa doteraz vyliečilo 1 138 126 ľudí.

12:33 Česká republika v pondelok zaznamenala 9294 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Vyplýva to z údajov zverejnených v utorok na oficiálnej webovej stránke ministerstva zdravotníctva ČR.

Minulý pondelok pribudlo 12 928 prípadov, píše server Novinky.cz. Rizikový index českého protiepidemického systému PES, od ktorého závisí úroveň opatrení, zostal na úrovni 84 bodov a naďalej tak zodpovedá najvyššiemu piatemu stupňu pohotovosti, ktorý znamená kritický stav.

10:50 Dosiahnutie globálnej kolektívnej imunity voči koronavírusu je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v tomto roku vysoko nepravdepodobné, hoci mnohé krajiny začali programy vakcinácie. „Hoci vakcíny začínajú chrániť najohrozenejších, nedosiahneme žiadne úrovne imunity populácie alebo kolektívnej imunity v roku 2021,“ varovala hlavná vedkyňa WHO Soumya Swaminathanová.

Vedci zvyčajne odhadujú, že pre kolektívnu imunitu je potrebné zaočkovanie zhruba 70 percent populácie. Niektorí sa však obávajú, že mimoriadne infekčná povaha ochorenia COVID-19 by si mohla vyžadovať výrazne vyššiu zaočkovanosť. Podľa poradcu generálneho riaditeľa WHO Brucea Aylwarda organizácia dúfa, že vakcinácia proti koronavírusu by sa mohla začať koncom tohto mesiaca alebo vo februári v niektorých chudobnejších krajinách sveta a vyzýva medzinárodné spoločenstvo na zabezpečenie prístupu k vakcínam pre všetky štáty.

9:48 Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 128 úmrtí súvisiacich s nákazou koronavírusom, čo je druhý najvyšší denný počet obetí pandémie v tomto roku. Testovaných v tomto čase bolo 8223 osôb, z nich 696 malo pozitívne výsledky, vyplýva z údajov zverejnených v utorok operačným štábom na webovej stránke koronavirus.gov­.hu.Uplynulý týždeň zomrelo v súvislosti s koronavírusom denne v priemere 110 pacientov. Priebežne klesá počet hospitalizovaných, ktorých je v súčasnosti 5005, ale aj pacientov napojených na umelú pľúcnu ventiláciu, ktorých je aktuálne 356.

8:42 Považskobystrická radnica chce spolu s okresným úradom pretestovať antigénovými testami obyvateľov celého okresu Považská Bystrica. Informoval o tom primátor mesta Karol Janas. „S prednostom okresného úradu sme sa zhodli na tom, že požiadame zodpovedné štátne orgány a krízový štáb o plošné testovanie v celom okrese. Ako najvhodnejší dátum vidíme víkend 23. a 24. januára,“ skonštatoval Janas.

Ako dodal, mesto sa snaží čo najplošnejšie testovať už dnes. „Momentálne je v Považskej Bystrici otvorených šesť testovacích miest, z toho štyri sú na antigénové a dva na PCR testy. Pripravujeme ešte otvorenie ďalšieho miesta na antigénové testovanie na najväčšom mestskom sídlisku Rozkvet,“ doplnil primátor.

6:51 Malajzijský kráľ vyhlásil v utorok celoštátny stav núdze, ktorý má pomôcť v boji proti prudkému nárastu prípadov nákazy koronavírusom, keďže hrozí preťaženie zdravotného systému krajiny. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Sultán Abdullah Sultan Ahmad Shah „zastáva názor, že výskyt ochorenia COVID-19 v krajine je vo veľmi kritickom štádiu a núdzový stav je potrebný“, uvádzalo sa v oznámení paláca. O vyhlásenie núdzového stavu v Malajzii požiadal v pondelok na stretnutí s kráľom premiér Muhyiddin Yassin, dodal palác. Bude trvať do 1. augusta, ale môže byť zrušený aj skôr, ak sa miera nákazy spomalí, napísal palác.

6:00 Gorily v zoologickej záhrade v kalifornskom meste San Diego mali pozitívny test na koronavírus a v súčasnosti ich držia spoločne v karanténe. V pondelok o tom informovala zoo, na ktorú sa odvolali tlačové agentúry vrátane DPA. Keď začali dve gorily kašľať, testovali vzorky ich výkalov a tie naznačili nákazu koronavírusom. Zoo uviedla, že sa nedá vylúčiť ani nákaza ostatných zvierat v tejto skupine.

„Okrem upchatých nozdier a kašľania sa gorilám darí dobre,“ oznámila výkonná riaditeľka zoo Lisa Petersonová. Zoologická záhrada dodala, že ide o prvý známy prenos koronavírusovej nákazy na gorily a nie je isté, či sa u nich môže rozvinúť vážna reakcia. Zvieratá sa podľa presvedčenia odborníkov infikovali od bezpríznakového zamestnanca, aj napriek preventívnym hygienickým opatreniam, ktoré zoologická záhrada urobila. Toto zariadenie je pre návštevníkov zatvorené od decembra.

Írsko je v súčasnosti krajinou s celosvetovo najhoršími ukazovateľmi pandémie koronavírusu SARS-CoV-2. Vyplýva to z najnovších dát americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), informoval v pondelok britský denník The Guardian. V Írsku, ktoré má necelých päť miliónov obyvateľov, zaznamenali za posledných sedem dní viac ako 45 700 nových prípadov nákazy koronavírusom. Je to viac ako celkový počet infikovaných od vlaňajšieho marca do októbra. Celosvetovo sa koronavírusom infikovalo doposiaľ vyše 91 miliónov ľudí po celom svete. Takmer 2 milióny osôb v dôsledku ochorenia Covid-19 zomrelo.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19