Poradovník na vakcínu nikto nekontroluje, očkovali aj úradníkov

Po škandále s prednostným zaočkovaním vakcínou proti koronavírusu bývalej tenistky Dominiky Cibulkovej a jej manžela Michala Navaru rastie tlak na kontrolu poradovníka. Zrejme však nie je zložité dopísať mená do poradovníka a preskočiť zdravotníkov, ktorí sa starajú o kritických pacientov.

12.01.2021 06:00
debata (187)

Podľa poradovníka by mali byť očkovaní v prvom rade výhradne zdravotníci a ľudia, ktorí sa starajú o seniorov, teda najrizikovejšiu skupinu populácie. Následne bude na rade kritická infraštruktúra, teda zamestnanci podnikov, ktorí sú nevyhnutne potrební pre zabezpečenie nepretržitého chodu štátu.

Podľa informácií denníka Pravda bol generálny tajomník služobného úradu ministerstva zdravotníctva David Hlubocký, ako aj jeho manželka a dlhoročná asistentka ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO), Helena Hlubocká zaočkovaní vakcínou proti COVID-19 na bratislavských Kramároch v posledný deň minulého roka. Sprevádzať ich mal ich priateľ Alexander Mayer, námestník pre zdravotnú starostlivosť. Na otázky denníka Pravda, či boli koncom roka zaočkovaní, však nereagovali.

Odpovedalo len ministerstvo zdravotníctva s tým, že očkovanie sa realizuje v zmysle Národnej vakcinačnej stratégie. „Údaj o tom, kto bol kedy zaočkovaný, je osobným údajom," skonštatovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

V pondelok pritom Krajčí tvrdil, že riaditelia nemocníc musia odovzdať zoznamy všetkých, ktorých už stihli zaočkovať. Dodal, že vakcinovať by sa mali výhradne zdravotníci. Podľa neho až po digitalizácii doterajších údajov rezort zistí, koľko ľudí a kto je vlastne už zaočkovaný. Aké postihy budú čakať pracovníkov vakcinačných centier, ktorí do zoznamu ľudí čakajúcich na očkovanie niekoho dopísali, nie je zatiaľ jasné. „Nechať sa zaočkovať potajme je hlúpe," skonštatoval premiér Igor Matovič (OĽaNO).

187 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #očkovanie #koronavírus