Najvyšší súd dnes v kauze zmenky vypočuje znalkyňu

Najvyšší súd SR (NS SR) bude v rámci dnešného verejného zasadnutia v kauze miliónových zmeniek vypočúvať znalkyňu z oblasti písmoznalectva a oboznámi sa aj s listinnými dôkazmi. Pre médiá to uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta.

12.01.2021 08:59
najvyšší súd, zmenky, markíza, Kočner, Foto: ,
Obhajca Marek Para so svojím klientom Marianom Kočnerom (vpravo) na Najvyššom súde na pojednávaní v kauze zmenky. Archívne foto.
debata (22)

Dnešné zasadnutie sa pre aktuálnu epidemickú situáciu zároveň uskutoční s vylúčením verejnosti.

Šanta zároveň uviedol, že NS SR neavizoval žiadne prekážky v konaní, preto dnes očakáva „hladký priebeh“ zasadnutia. Protistrana pritom podľa jeho názoru so svojím odvolaním neuspeje. „Ja osobne som presvedčený o dôvodnosti svojho odvolania,“ dodal.

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v kauze miliónových zmeniek vo februári 2020 uznal za vinných podnikateľa Mariana Kočnera a exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska. Obom vymeral tresty vo výške 19 rokov väzenia, pričom Kočner má tiež zaplatiť finančný trest vo výške desaťtisíc eur. Súd tak uznal argumenty obžaloby, že zmenky v hodnote 69 miliónov eur, ktorých vyplatenia sa na súde domáhal Kočner voči Ruskovi a spoločnosti Markíza Slovakia, nepochádzajú z roku 2000 a boli teda sfalšované.

Obaja odsúdení sa voči verdiktu o vine odvolali. Odvolanie podal aj prokurátor ÚŠP Šanta, ktorý konkrétne pre Mariana Kočnera požaduje trest 20 rokov väzenia a tiež prepadnutie majetku. Pôvodne sa zasadnutie v tejto veci malo uskutočniť 10. a 11. novembra 2020, zrušili ho však pre epidemickú situáciu. Ďalší termín NS SR určil na 15. a 16. decembra minulého roka. Na verejné zasadnutie sa však vtedy nedostavil Pavol Rusko. Tvrdil totiž, že má pre útok kyselinou poškodený zrak. Polícia ho však na návrh prokurátora zadržala a NS SR následne rozhodol o jeho väzobnom stíhaní pre hrozbu úteku.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Pavol Rusko #kauza zmeniek TV Markíza