Pribudlo 95 úmrtí, pozitivita PCR testovania klesla pod 20 percent

V pondelok prostredníctvom PCR testov potvrdili na Slovensku ďalších 2 410 pozitívnych prípadov nákazy koronavírusom. Laboratóriá urobili 12 119 takýchto testov. Pribudlo aj 95 úmrtí na pľúcnu formu ochorenia Covid-19.

12.01.2021 10:11 , aktualizované: 10:37
testovanie / covid / koronavírus / Foto:
Mobilné odberné miesto v priestoroch vojenského útvaru Protilietadlovej raketovej brigády Nitra
debata (217)

Vyliečilo sa ďalších 3 516 osôb. Počet hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň stúpol o 91. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

Ďalších 3 484 pozitívnych v pondelok potvrdili antigénové testy. Zo 72 320 vykonaných testov to predstavuje 4,82 %, pozitivita z RT-PCR vyšetrení je na hodnote 19,89 %. Ako ďalej na svojej stránke informuje Ministerstvo zdravotníctva SR, najviac pozitívne testovaných PCR testami bolo v Nitrianskom kraji, kde odhalili 422 prípadov. Bratislavský kraj eviduje 397 nakazených, Trnavský 370, Žilinský 351, Prešovský 343. V Košickom kraji pribudlo 309 pozitívnych, Trenčianskom 142 a Banskobystrickom 76. Je medzi nimi 1 150 mužov a 1 260 žien.

Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

V nemocniciach je hospitalizovaných 3 383 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 3 108 ľudí. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) je 232 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 261 osôb.

Pozitívne výsledky PCR testov malo na Slovensku už vyše 211-tisíc osôb, antigénové testy odhalili viac ako 134-tisíc prípadov. Celkový počet úmrtí „na COVID“ je 3 102 a celkový počet úmrtí „s COVIDom“ je 668. Z ochorenia sa zotavilo už takmer 154-tisíc ľudí.

Sporné antigénové testy

O nákupe antigénových testov RapiGen v októbri 2020, o ktorých sa premiér Igor Matovič vyjadril, že „by nimi netestoval ani psa“, rozhodla komisia, v ktorej mali väčšinu zástupcovia Ministerstva zdravotníctva SR a Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (5 z 9). Ako ďalej v tlačovej správe konštatuje rezort hospodárstva, všetci zástupcovia pritom písomne súhlasili s nákupom testov RapiGen. „Za tento nákup nesú zodpovednosť ministerstvo zdravotníctva a premiér, ktorý tento nákup osobne riadil,“ myslí si minister hospodárstva Richard Sulík. (viac v článku Testy, ktoré by Matovič nedal ani psovi, komisia odklepla bez výhrad).

Rezort práce požiadal vlani o viac ako tisíc výnimiek

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR minulý rok požiadalo Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) o udelenie viac ako tisíc výnimiek z izolácie či povinnosti preukázať sa negatívnym výsledkom testov na ochorenie COVID-19. Uviedla to hovorkyňa ministra práce Eva Rovenská. Podotkla, že rezort sa na hlavného hygienika obracia so žiadosťami o výnimky iba v takých prípadoch, v ktorých občania riadne odôvodnia opodstatnenosť ich žiadosti o udelenie výnimky.

„Od apríla do konca roka 2020 sme preverili niekoľko tisíc žiadostí občanov o výnimku, pričom v mene ministra Milana Krajniaka (Sme rodina, pozn. SITA) sme požiadali hlavného hygienika SR o výnimky z izolácie, respektíve z povinnosti preukazovania sa negatívnym výsledkom testov v 1 179 prípadoch,“ priblížila Rovenská. Dodala, že všetky žiadosti boli zo strany ÚVZ SR schválené.

Žiadosti občanov súviseli najmä so zameraním rezortu na oblasť zamestnanosti, sociálnej starostlivosti a starostlivosti o rodiny. Výnimky sa týkali napríklad aj dochádzania do práce či opatery rodinných príslušníkov v prípade prepustenia z nemocnice či paliatívnych pacientov. Ako doplnila hovorkyňa, riešili aj prípady, keď sa napríklad manžel či manželka nachádzali v inom štáte a povinnosť absolvovať izoláciu by ohrozila ich zamestnanie alebo starostlivosť o maloleté dieťa.

Podľa vyhlášky ÚVZ SR vo Vestníku vlády SR môže úrad udeliť osobe výnimku iba v nevyhnutných prípadoch na základe odôvodnenej písomnej žiadosti člena vlády SR, do kompetencie ktorého prekročenie hranice patrí. Táto osoba sa musí pri vstupe na územie SR preukázať negatívnym výsledkom PCR testu nie starším ako 72 hodín. V odôvodnených prípadoch môže úrad udeliť výnimku aj bez tejto povinnosti.

217 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus