V celoplošnom testovaní nevidí SaS žiaden zmysel, podľa Sulíka je to mrhanie zdrojov

V celoplošnom testovaní na území celého Slovenska nevidí SaS zmysel. Naopak, je to podľa predsedu strany Richarda Sulíka mrhanie personálnymi, organizačnými a materiálnymi zdrojmi. Na pondelkovom zasadnutí vlády sa podľa jeho slov nedohodlo nič konkrétne v súvislosti s celoplošným testovaním. Predbežne SaS súhlasí s plošným testovaním v najzamorenejších okresoch.

12.01.2021 12:29 , aktualizované: 20:51
debata (493)

„V prvom rade treba povedať, že sa včera na vláde nedohodlo nič konkrétne v súvislosti s celoplošným testovaním. Predbežne súhlasíme s tým, že by bolo plošné testovanie najbližší víkend v najzamorenejších okresoch, ako sme to navrhovali v novembri v našom Semafore zdravia. V celoplošnom testovaní na území celého Slovenska však nevidíme žiaden zmysel, ale, naopak, v ňom vidíme mrhanie personálnymi, organizačnými a materiálnymi zdrojmi,“ uviedol Sulík v reakcii, ktorú TASR zaslal hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Celoplošné testovanie avizoval premiér Igor Matovič (OĽANO) po pondelkovom rokovaní vlády. Opakovať sa má v okresoch až dovtedy, kým úroveň incidencie neklesne pod 0,5 percenta. Pretestovanie sa má zrealizovať o necelé dva týždne. Samosprávy v najpostihnu­tejších regiónoch premiér vyzval, aby, pokiaľ majú na to kapacity, uskutočnili testovanie už najbližší víkend. Absolvovanie testu má byť podmienkou na uplatnenie si výnimky zo zákazu vychádzania vrátane cesty do práce či pobytu v prírode.

Vedci nepovažujú celoplošné testovanie za správny krok

Epidemiologička Alexandra Bražinová, biochemik Pavol Čekan a ani virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied nepovažujú celoplošné testovanie antigénovými testami na nový koronavírus na území celého Slovenska, ktoré v pondelok (11. 1.) avizoval premiér Igor Matovič (OĽANO), za správny krok. Zhodli sa na tom počas online diskusie o očkovaní, ktorú organizoval predseda strany Spolu Juraj Hipš.

„Som stále presvedčený, že plošné testovanie antigénovými testami má svoj zmysel v tých najviac postihnutých regiónoch, ale súbežné celoplošné testovanie z môjho pohľadu je neefektívne,“ povedal Klempa s tým, že práve v postihnutých regiónoch má byť niekoľkokrát opakované. Uvažuje aj nad tým, či týždňové rozstupy nie sú priveľké.

Bražinová tak isto zdôraznila, že nie je za celoplošné celoslovenské testovanie. Odôvodňuje to tým, že negatíva spojené s takýmto testovaním prevažujú nad benefitmi jednorazového zachytenia veľkého počtu infikovaných.

„Je to veľmi náročná logistika. Bolo by na to potrebné obrovské množstvo ľudí, veľké množstvo zdravotníkov, ktorí sú teraz maximálne vyťažení. Sú potrební v nemocniciach a v ambulanciách. Ak dávať nejakú prioritu, tak očkovaniu, nie celoplošnému testovaniu,“ komentovala. Myslí si, že aktuálne je dôležité úplne zamedziť tomu, aby sa ľudia stretávali. Masovým celoplošným testovaním sa robí presný opak, tvrdí.

Čekan poukázal v tejto súvislosti na testovania, ktoré sa počas uplynulého víkendu realizovali v Košiciach, Nitre a v Púchove. Podľa jeho slov jeho výsledky ukázali na regionálne rozdiely pozitivity v rámci Slovenska. Problémom je podľa neho britský variant nového koronavírusu. Uviedol, že podľa vedcov z Veľkej Británie je tento typ infekčnejší až o 70 percent. Rozšírený je podľa neho vo viacerých častiach Slovenska.

„Myslím si, že prevalencia britského kmeňa by mala úplne zmeniť pohľad, v akej situácii sa nachádzame, pretože zrazu je tu úplne iná situácia, aká tu bola v októbri,“ doplnil s dôvetkom, že práve tento typ predstavuje veľké nebezpečenstvo.

Zmysel tak isto vidí v testovaní v niektorých regiónoch. Poukázal aj na to, že existujú štúdie, ktoré hovoria o tom, že testovanie v intervale troch či štyroch dní odhalí prípadnú falošnú negativitu testov. Keďže virálna nálož pri britskom kmeni nového koronavírusu je oveľa vyššia, antigénové testy by ich vedeli oveľa ľahšie zachytiť.

Oveľa vyššie je však podľa vedca aj riziko infekcie pri odbere a testovaní. Zmysel vidí v testovaní vo veľkých prevádzkach, kde sa dajú dodržať veľké rozstupy a kde je vyššia šanca eliminovať prípadnú infekciu. Pochybnosti v ňom vzbudilo aj to, že aktuálne je zima, testovať sa preto musí v interiéri, kde sa kúri. Poznamenal, že práve suchý vzduch môže byť prostredím vhodným pre šírenie nového koronavírusu.

Remišová: Konkrétny návrh celoplošného testovania ešte premiér nepredložil

Konkrétny návrh riešenia organizácie celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 ešte premiér Igor Matovič s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (obaja OĽANO) nepredložili. Pre TASR to uviedla vicepremiérka a predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. „Vyjadrím sa, keď riešenie uvidím,“ reagovala.

„Na tom, že testovanie je jedným z nástrojov riešenia pandémie, hoci to nie je ani všeliek, ani atómová bomba, sme sa zhodli všetci. Testovanie treba používať efektívne, účelne, tam, kde má najväčší dosah,“ uviedla Remišová pre TASR. Strana Za ľudí podporuje testovanie v najviac postihnutých okresoch, kde má najväčší význam, a tiež v podnikoch, ktorým treba pomôcť vytvoriť infraštruktúru na testovanie. „Čo sa týka konkrétneho návrhu riešenia, ten premiér s ministrom zdravotníctva ešte nepredložili. Vyjadrím sa, keď riešenie uvidím,“ reagovala na zámer celoplošného testovania.

Podľa Remišovej sa treba sústrediť na očkovaciu kampaň, pretože očkovanie sa zatiaľ ukazuje ako jediné trvalé riešenie pandémie. „Tu navrhujem zlepšiť komunikáciu a osvetu medzi ľuďmi. Pre úspech očkovania a dodržiavanie opatrení je komunikácia zo strany vlády mimoriadne dôležitá,“ dodala.

Aufrichtová: Testovanie ochromí všetky ostatné činnosti v Bratislave

Organizácia celoplošného testovania v polovici januára a následne každý týždeň, kým úroveň incidencie neklesne pod 0,5 percenta, úplne ochromí všetky ostatné činnosti a konania v Bratislave. Upozornila na to starostka bratislavského Starého Mesta Zuzana Aufrichtová s tým, že k zorganizovaniu takej náročnej úlohy v polmiliónovom meste je podpora štátu nevyhnutná a rovnako nevyhnutná je aj ochrana osôb v prvej línii, ktoré úlohu majú zabezpečiť.

Starostka poukázala, že pracovníci, ktorí túto „masovú mobilizáciu státisícov občanov“ majú zabezpečiť, nie sú zahrnutí do kritickej infraštruktúry na očkovanie. „Na základe požiadavky vlády zorganizovať celoplošné testovanie sa tak v tranzitnom hlavnom meste pracovníci vystavia veľkému riziku, hlavne v súvislosti s výskytom britského kmeňa nového koronavírusu, ktorý je podľa verejných informácií jedným z dôvodov na celoplošné testovanie,“ uviedla na sociálnej sieti.

Upozornila tiež, že budovy v Starom Meste sú prevažne historické a priestorov vhodných na zriadenie odberových miest vyhovujúcich požiadavkám hygieny je tam preto málo. „Ak je to potrebné, zvládneme to,“ deklaruje Aufrichtová s tým, že jej záleží, aby boli chránení obyvatelia, ktorí sa prídu dať otestovať, ako i tí, ktorí budú testy vykonávať. „Testovací personál bude vystavený priamemu kontaktu s desiatkami tisíckami potenciálne pozitívnych a každý jeden testovaný bude v kontakte s nimi,“ podotkla.

Samosprávy hlavného mesta sú podľa jej slov schopné a dokázali to pri celoplošnom testovaní na prelome októbra a novembra 2020. Zodpovední sú podľa nej aj obyvatelia Bratislavy. „Všetci starostovia, starostky a primátor sledujeme spoločný cieľ, ktorým je skoncovať s pandémiou a umožniť čo najrýchlejší návrat k normálnemu životu s kultúrou, školou, riadnou prácou s potrasením si rúk, spoločenskými stretnutiami a zábavou,“ uviedla starostka. Pripomenula, že autobusy boli na návrh Starého Mesta použité pri minuloročnom jesennom celoplošnom testovaní a obdobnému riešeniu sa podľa Aufrichtovej mestská časť zjavne nevyhne ani teraz. „Vzhľadom na teploty potrebné na vyhodnocovanie testov nebude možné testovanie v stanoch,“ ozrejmila.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo a bratislavskí starostovia v piatok deklarovali, že hlavné mesto je pripravené na plošné testovanie, pokiaľ sa na tom dohodne s vládou SR a bude zabezpečený dostatok testov či zdravotníkov. „Plošné testovanie má zmysel, ak sa po pár týždňoch nedostaneme do toho istého stavu ako pred ním. Na to sú preto potrebné ďalšie opatrenia smerujúce k zníženiu mobility, a tie samosprávy nemajú úplne vo svojich rukách a nemôžeme sa na ne celkom spoliehať,“ povedal Vallo.

Starosta bratislavskej Záhorskej Bystrice a šéf regionálneho združenia bratislavských mestských častí Jozef Krúpa v piatok deklaroval, že mesto i mestské časti sú pripravené spolupracovať na plošnom testovaní ľudí, ako však tvrdí, je potrebné si vyjasniť, čo bude po testovaní nasledovať. Bratislava a jej mestské časti aktuálne volajú po zriadení ďalších 20 až 25 mobilných odberových miestach v meste, kde sa ľudia môžu dať otestovať.

Košice po týždni opäť zorganizujú plošné testovanie

Mesto Košice po týždni opäť zorganizuje dobrovoľné bezplatné plošné testovanie na ochorenie COVID-19, začať by sa malo v piatok. Na utorkovej tlačovej konferencii to povedal primátor Jaroslav Polaček. Na uplynulom celomestskom štvordňovom testovaní sa zúčastnilo 56 521 ľudí, z toho malo pozitívny test na nový koronavírus 997 obyvateľov. Pozitivita tak dosiahla 1,76 percenta.

Podľa primátora je väčšina starostov košických mestských častí naklonená opätovnému celomestskému testovaniu v podobnom režime, ako sa uskutočnilo od piatka do pondelka. Sprístupniť chcú minimálne 60 odberných miest so 100 odbernými tímami. Zároveň píšeme aj starostom okolitých obcí, ktorí patria do mestského regiónu a s ktorými dlhodobo spolupracujeme. Chceme ich požiadať, aby sa v rámci dobrovoľného testovania pridali k mestu Košice. To im v rámci svojich možností a kapacít ponúka materiálnu pomoc a všetko to, čo potrebujú, povedal.

Okresný krízový štáb podľa neho zatiaľ nerozhodol o sprísnení protiepidemických opatrení a nasledujúci týždeň sa pri pohybe v meste nebude potrebné preukazovať certifikátom, respektíve negatívnym výsledkom z antigénového testovania. Ani nasledujúci týždeň nebude potrebné žiadne potvrdenie, aby niekto mohol ísť napríklad na nákup. Uvidíme, čo nám prinesie ten ďalší z pohľadu riadenia štát, povedal. Podľa neho polícia potvrdila, že v najbližšej dobe bude klásť väčší dôraz na dôvody mobility ľudí.

Nasledujúce plošné testovanie je rovnako ako to predchádzajúce určené primárne pre ľudí so zvýšenou mobilitu, tých, ktorí nemôžu vykonávať prácu z domu alebo sa starajú o svojich blízkych. Na druhej strane nechceme rozdeľovať ľudí, kto môže a kto nesmie. Otestovali sme aj ľudí mimo Košíc. Ak prídu seniori a majú pocit, že potrebujú byť otestovaní, má to zmysel. Ale chcem vyzvať ľudí, ktorí sú utlmení, doma, dodržiavajú lockdown a nikde nechodia, že to nie je potrebné, dodal.

Uplynulé plošné testovanie v Košiciach bolo podľa primátora zvládnuté nad očakávania. Zároveň mohli všetci, ktorí mali pozitívny antigénový test, absolvovať aj PCR test. Doposiaľ vyhodnotili viac ako jednu tretinu z nich, pričom výsledky antigénového testovania potvrdili aj PCR testy. V rámci celomestského testovania otestovali aj marginalizované skupiny obyvateľstva v útulkoch ľudí bez domova či osadách. Dokopy išlo o 389 ľudí, ochorenie COVID-19 sa nepotvrdilo ani u jedného z nich. Opäť budeme riešiť aj marginalizované skupiny a celú komunitu, ktorá možno nepríde osobne na testovanie, ale myslíme si, že je to našou povinnosťou, povedal.

Minimálne do konca tohto týždňa ešte pokračuje testovanie v priestoroch U. S. Steel. Od dneška sme začali testovať na verejnom mieste pri vonkajších vzťahoch od 6.30 do 11.30 h a po dvojhodinovej prestávke potom od 13.30 do 18.30 h. Vyzývame hlavne tých zamestnancov a ich rodiny, ktorí musia cestovať do prevádzky, aby využili túto možnosť a aj to, že po niekoľkých dňoch sa opakovane pretestujú znova, informoval TASR hovorca oceliarní Ján Bača s tým, že celkovo po tomto testovacom víkende stúpol počet pozitívne testovaných v podniku nad 220 zamestnancov.

Ministerstvo ďakuje školám, ktoré prejavili záujem o testovanie

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR ďakuje školám, ktoré prejavili záujem o testovanie. Ako tvrdí rezort školstva na sociálnej sieti, situácia sa však naďalej vyvíja.

„Vzhľadom na pribúdajúce množstvo otázok o plánovanom testovaní v školách a zriaďovanie mobilných odberových miest v súvislosti s medializovanými informáciami v oblasti plošného testovania je stále niekoľko vecí, ktoré je potrebné doriešiť na rokovaní vlády,“ uviedol rezort školstva. Po ňom plánuje ministerstvo školstva o ďalších krokoch informovať.

Od pondelka 11. januára začali všetky školy s dištančným spôsobom výučby. Otvorené môžu byť len materské školy pre deti zákonných zástupcov z kritickej infraštruktúry a pre deti rodičov, ktorým povaha práce nedovoľuje pracovať z domu. Pre týchto školákov môžu byť rovnako otvorené aj školské kluby detí. „Od 11. do 18. januára bude vyplácané pandemické OČR. Zriaďovateľom zároveň odporúčame pretestovať všetkých zamestnancov, pričom náklady im budú preplatené,“ spresnil minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Rezort školstva vo vojom pláne uviedol, že od 18. januára by mali byť otvorené materské školy a obnoviť by sa mal aj vyučovací proces pre prvý stupeň základných škôl a špeciálne školy. Zároveň ministerstvo odporúča pretestovať rodičov aj zamestnancov. Rodičia naďalej môžu v tomto čase ospravedlniť dieťa na päť vyučovacích dní po sebe. V prípade potreby tak môže žiak ostať doma až do konca lockdownu. Druhý stupeň základných škôl a stredné školy majú pokračovať vo vzdelávaní dištančne.

Od 25. januára by sa podľa plánu ministerstva školstva mohli vrátiť do lavíc aj žiaci druhého stupňa základných škôl a žiaci stredných škôl s negatívnym testom. Testovanie v školách sa malo podľa ministerstva uskutočniť od 22. do 24. januára. Na tento istý víkend sa plánuje aj celoplošné testovanie v celej krajine.

Šeliga: Súhlasím s plošným testovaním, ak neohrozí kolabujúce nemocnice

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) súhlasí s celoplošným testovaním ľudí na ochorenie COVID-19, iba ak sa tým neohrozia kolabujúce nemocnice a vyťažený personál. Verí, že sa nájde model, ako spraviť. Uviedol to na sociálnej sieti.

„Testovanie je dobrý krok, ale nesmieme rezignovať na poctivejšie dodržiavanie zásad R-O-R a zníženej mobility, ráznejšiu kontrolu lockdownu, prísnejšiu kontrolu hraníc, ako aj zapojenie zamestnávateľov do testovania,“ povedal Šeliga. Zdôrazňuje však aj posun od testovania k očkovaniu. Vakcinácia väčšiny obyvateľstva je podľa podpredsedu krokom, ktorý vie eliminovať pandémiu a pomôže vrátiť sa k normálnemu životu.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) v pondelok oznámil, že výsledkom dohody kabinetu je organizácia celoplošného testovania, ktoré sa bude opakovať v okresoch až dovtedy, kým úroveň incidencie neklesne pod 0,5 percenta. Pretestovanie sa má zrealizovať o necelé dva týždne.

493 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Zuzana Aufrichtová #koronavírus #Covid-19 #celoplošné testovanie