Poslanci odsúhlasili predĺženie núdzového stavu

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok odsúhlasili predĺženie núdzového stavu. Za bolo 83 poslancov zo 108 prítomných, proti bolo 25 poslancov. Vláda predĺžila núdzový stav 29. decembra 2020 o ďalších 40 dní. Súhlas s predĺžením bol jediným bodom 21. schôdze NR SR, ktorá sa večerným hlasovaním ukončila.

12.01.2021 14:42 , aktualizované: 19:36
debata (80)

Podľa nedávno schválenej legislatívy musela predĺženie núdzového stavu schváliť Národná rada SR. Urobiť tak mala najneskôr 20 dní odo dňa účinnosti jeho predĺženia. Má to byť „ústavná poistka“ v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike. Takáto poistka má byť zavedená aj pri vyhlásení opätovného núdzového stavu.

Vládny kabinet v návrhu na vyslovenie súhlasu parlamentu pripomenul, že v čase, keď sa rozhodovalo o predĺžení núdzového stavu bola epidemiologická situácia na Slovensku naďalej veľmi vážna, čo sa viditeľne prejavilo v nemocniciach a iných zdravotníckych zariadeniach.

„Bolo tak potrebné núdzový stav predĺžiť, aby okrem iného mohlo byť zabezpečené udržanie alebo nové uloženie pracovnej povinnosti na účely zabezpečenia zdravotnej starostlivosti, reprofilizácie nemocníc z dôvodu potreby iného druhu lôžok, či udržanie alebo pozmenenie rozsahu obmedzenia slobody pohybu a pobytu zákazom vychádzania či iným spôsobom, a to z dôvodu nevyhnutného obmedzenia mobility, a tak aj sociálnych kontaktov,“ píše sa v návrhu.

Núdzový stav možno vyhlásiť v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, najdlhšie na 90 dní. Ak je vyhlásený z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v súvislosti so vznikom pandémie, predĺžiť sa môže najviac o ďalších 40 dní, a to aj opakovane.

V odôvodnení chýba Dostálovi očakávanie vývoja

V odôvodnení predĺženia núdzového stavu by mali byť prognóza ďalšieho vývoja a tiež očakávania efektu opatrení. V diskusii v pléne o predĺžení núdzového stavu to povedal poslanec Národnej rady (NR) SR Ondrej Dostál (SaS). V návrhu mu takisto chýba lepšie zdôvodnenie nevyhnutnosti núdzového stavu. Predĺženie núdzového stavu bolo podľa neho oprávnené, preto s ním bude pri hlasovaní súhlasiť.

V návrhu vlády, ktorým žiada parlament o odsúhlasenie predĺženia núdzového stavu, chýba podľa Dostála informácia o opatreniach, ktoré sú realizované alebo plánované v rámci núdzového stavu. Takisto by privítal, keby obsahoval prognózu ďalšieho vývoja. Verejnosť podľa neho potrebuje vedieť, aký efekt budú mať opatrenia vyplývajúce z núdzového stavu, a tiež, či ho bude potrebné znovu predlžovať alebo by mohlo ísť o posledné predĺženie.

Dostál by tiež privítal zdôvodnenie nevyhnutnosti núdzového stavu. „Teda okrem zdravotníckeho a epidemiologického aspektu by bolo dobré, keby v návrhu zaznelo odôvodnenie, a teda ústavnoprávny aspekt. Prečo je nevyhnutné predlžovať núdzový stav, aké opatrenia sa idú robiť v rámci núdzového stavu, ktoré nie je možné robiť mimo neho,“ uviedol. Argumentácia by mala byť podľa neho podrobnejšia, aby kroku vlády lepšie rozumela aj verejnosť.

Poslanec chce, aby bola parlamentná kontrola predĺženia núdzového stavu reálna, aby nešlo len o formalitu. Očakáva preto diskusiu v pléne o dôvodoch núdzového stavu, ale aj o tom, čo od jeho predĺženia očakávame. Dostál je presvedčený o tom, že núdzový stav bolo potrebné predĺžiť. Čísla sú totiž rádovo vyššie ako v septembri, keď vláda núdzový stav vyhlásila. Upozornil, že aj Ústavný súd SR v októbri skonštatoval, že núdzový stav bol vyhlásený v súlade s ústavou.

Hlas sa nezúčastnil na schôdzi o núdzovom stave

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR pôsobiaci v strane Hlas-SD sa nezúčastnia na utorkovej schôdzi, na ktorej má parlament odobriť predĺženie núdzového stavu. Informoval o tom šéf strany Peter Pellegrini.

Video

„Sme prítomní v parlamente, ale nebudeme sa zúčastňovať na schôdzi ani hlasovaní, pretože to považujeme za trápne, obyčajné divadlo, keď sa vláda tvári, že dala kontrolu na pôdu parlamentu, hoci to tak nie je,“ vysvetlil Pellegrini na tlačovej konferencii pred parlamentom.

Pellegrini tiež kritizoval to, že Slovensko je v počte úmrtí na ochorenie COVID-19 podľa najnovších informácií na tom najhoršie. Kritizoval premiéra Igora Matoviča (OĽANO) za to, že zodpovednosť za tento stav dal na plecia ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Jeden z nich musí podľa Pellegriniho odstúpiť.

Zopakoval, že riešením sú predčasné voľby. Preto do parlamentu predložili poslanci Hlasu-SD ústavný zákon o skrátení volebného obdobia parlamentu, ktorého schválenie by viedlo k predčasným voľbám. Ich termín navrhli na 4. septembra tohto roka.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #núdzový stav