Kočnerovi a Ruskovi potvrdil súd 19 rokov za zmenky

Podnikateľ Marian Kočner a bývalý minister hospodárstva Pavol Rusko sú definitívne vinní. Za falšovanie miliónových zmeniek majú obaja stráviť za mrežami 19 rokov. S definitívnou platnosťou o tom rozhodol Najvyšší súd.

12.01.2021 14:56 , aktualizované: 13.01.2021 06:00
debata (599)

Reakcie právnikov a advokátov po rozhodnutí Najvyššieho súdu SR

Video

Podľa dozorového prokurátora Jána Šantu sú tieto exemplárne tresty nádejou a odkazom aj do budúcnosti. Obhajca obžalovaných, naopak, vníma celý proces ako nespravodlivý a avizoval podanie mimoriadneho opravného prostriedku.

Najvyšší súd na verejnom zasadnutí odmietol odvolania obžalovaných a prokurátora proti predchádzajúcemu rozsudku Špecializovaného trestného súdu. Ten pred necelým rokom 27. februára po 25 pojednávacích dňoch a vypočutí takmer dvoch desiatok svedkov a znalcov rozhodol o vine oboch obžalovaných. Vymeral im 19-ročné tresty a Kočnerovi navyše aj pokutu 10-tisíc eur.

Obhajca Marek Para so svojím klientom Marianom...
Obhajca Marek Para so svojím klientom Marianom...
+4Prokurátor Ján Šanta na pojednávaní v kauze...

Senát Najvyššieho súd pod vedením Aleny Šiškovej tento rozsudok v utorok potvrdil. „Senát dospel k záveru, že bolo jednoznačne a bez pochybností preukázané, že skutky sa stali, a že ich spáchali práve obžalovaní. Proti tomuto rozhodnutiu Najvyššieho súdu žiadny ďalší riadny opravný prostriedok nie je prípustný,“ informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová.

Obaja obžalovaní si rozsudok vypočuli osobne. Čakali však naň vo väzbe. Kočner už od júna 2018, Ruska do nej súd poslal až v polovici minulého decembra, pretože sa s odvolaním na zvláštne zranenie očí na ostatné zasadnutie súdu nedostavil.

„Ide o najväčšiu ekonomickú kauzu v dejinách slovenskej justície a kriminalistiky, pretože rozsah činu predstavuje takmer 70 miliónov eur a tresty po 19 rokov nepodmienečne sú skutočne exemplárne, hoci zákonné a spravodlivé. Vyhrali sme nielen bitku, ale aj jednu závažnú vojnu,“ vyhlásil po rozhodnutí súdu dozorový prokurátor Ján Šanta.

Neúspešný kandidát na generálneho prokurátora a čerstvý kandidát na funkciu špeciálneho prokurátora tento prípad z hľadiska spoločenského dosahu, výšky trestov a rozsahu škody označil za svoj najvýznamnejší. „Ukázali sme, že prokuratúra s políciou sú schopné nielen odhaliť a obviniť, ale aj obžalovať akúkoľvek kauzu a tiež, že slovenské súdy sú schopné vyniesť rýchle, zákonné a spravodlivé rozhodnutie. To je veľká nádej a odkaz do budúcnosti aj v ďalších kauzách obdobného spoločenského charakteru,“ dodal Šanta.

Veľký deň pre spravodlivosť

Výsledok prípadu potešil aj jeho protikandidáta na funkciu špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, ktorý zastupoval poškodených – televíziu Markíza. Dôkazná situácia bola podľa neho mimoriadne silná. „Vinu obžalovaných preukazovali svedecké výpovede, znalecké posudky, listinné dôkazy aj samotná komunikácia obžalovaných. Možno pred pár rokmi sme si nevedeli predstaviť, že ľudia v postavení Kočnera a Ruska boli odsúdení na 19 rokov. Dnes je naozaj veľký deň pre spravodlivosť,“ vyhlásil.

Obžalovaní svoju vinu po celý čas popierali a rozsudok preto považujú za nespravodlivý. „Musíme počkať na písomné znenie rozhodnutia, ale jednoznačne môžem povedať, že sa prejavila nerovnosť strán. Toto nemôžem považovať za spravodlivý proces,“ reagoval na rozhodnutie súdu obhajca obžalovaných Marek Para. „S niektorými závermi súdu nesúhlasíme, ale musíme ich rešpektovať. Podáme však mimoriadny opravný prostriedok, teda dovolanie,“ dodal Para.

Zmenky, o ktorých nikto nevedel

Kočner s Ruskom čelili obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti. Podľa súdu Kočner s Ruskom sfalšovali zmenky v hodnote takmer 70 miliónov eur s cieľom vymáhať ich od televízie Markíza, za ktorú Rusko ako bývalý riaditeľ televízie kedysi konal.

Trestnému procesu predchádzala séria občianskoprávnych pojednávaní, v ktorých Kočner požadoval od televízie Markíza vyplatenie zmeniek údajne vystavených v roku 2000, keď bol ešte Rusko spolumajiteľom televízie. V prípade jednej zo zmeniek v hodnote viac ako osem miliónov eur sudkyňa petržalského okresného súdu Zuzana Maruniaková 26. apríl 2018 dokonca uznala Kočnerov nárok, proti čomu sa televízia odvolala. Kvôli neskoršiemu trestnému stíhaniu však boli ostatné občianskoprávne konania zastavené.

Majitelia televízie však pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v roku 2000, dlhodobo spochybňovali. Argumentovali tiež, že Rusko pri predaji svojho vlastníckeho podielu v spoločnosti kupujúcim zatajil podpis údajných zmeniek a tie neboli registrované ani v účtovných dokladoch.

Rusko a Kočner tvrdia, že zmenky boli v roku 2000 vystavené v snahe urovnať spor medzi televíziou Markíza a Kočnerovou firmou Gamatex po tom, čo sa Kočner dostal k staršej a ťažko vymožiteľnej pohľadávke Siloša Pohanku v hodnote 80 miliónov korún. Gamatex následne exekúciou získal rozhodujúci vplyv nad spoločnosťou, ktorá vlastnila vysielaciu licenciu Markízy a televízne vysielanie bolo podľa Ruska ohrozené.

Po známom obsadení televízie v roku 1998 ochrankármi z ukrajinského a bratislavského podsvetia sa spor presunul na súdy. Gamatex aj Markíza sa ešte pred rozhodnutím vysielacej rady o držiteľovi licencie podľa obžalovaných dohodli na vystavení dvoch zmeniek po 250 miliónov korún (8,3 milióna eur) a dvoch dalších bianko zmeniek, ktoré by bolo možné uplatniť, ak Rusko podpísaných 500 miliónov nezaplatí. Aj viacerí svedkovia, vrátane bývalých predstaviteľov Markízy, však pred súdom popreli, že by o existencii zmeniek vedeli. Znalci poukazovali tiež na oveľa neskorší vznik zmeniek, ktoré datovali skôr do obdobia okolo roku 2015.

Šeliga považuje odsúdenie za dobrú správu

Právoplatné rozhodnutie v kauze falšovania zmeniek televízie Markíza považuje podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí) za dobrú správu pre Slovensko.

„Snaha o obrovský podvod, arogancia a bohorovnosť Mariana Kočnera a Pavla Ruska, ktoré odhalilo vyšetrovanie a dokazovanie, ukázala dve tváre Slovenska. Mafiu, ktorá sa cítila nedotknuteľne, a vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí sa neboja a robia si svoju prácu poctivo,“ doplnil Šeliga.

Vicepremiérka a šéfka koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová poznamenala, že rozhodnutie ukazuje, ako môžu fungovať štátne orgány, ak nie sú zneužívané a korumpované systémom „našich ľudí“. „Časy, keď sa Marian Kočner mohol spoľahnúť na svojich politických ochrancov a kamarátov, ktorí mu roky kryli chrbát, sú preč,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

599 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Pavol Rusko #zmenky TV Markíza