Laboratóriá potvrdili vyše 3500 infikovaných. Vakcína od Moderny je už na Slovensku

V utorok na Slovensku potvrdili 3 576 pozitívnych prípadov nákazy koronavírusom, laboratóriá urobili 15 440 RT-PCR testov. Pribudlo aj 61 úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19, vyliečilo sa ďalších 3 273 osôb. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

13.01.2021 10:07 , aktualizované: 11:04
debata (171)

Pribudlo tiež 3788 pozitívne testovaných antigénovými testami. „Je to 23,16 percenta z 15 440 ukončených RT-PCR vyšetrení a 4,49 percenta z 84 294 anti­génnych testov za včerajší deň,“ priblížilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR na webovej stránke i sociálnej sieti.

VIDEO: Minister obrany Naď a premiér Matovič pred rokovaním vlády.

Najviac pozitívne testovaných bolo v Nitrianskom kraji (642), nasleduje Trenčiansky (508), Košický (482), Trnavský (469), Prešovský (455), Bratislavský (450), Žilinský (376) a Banskobystrický kraj (194). Je medzi nimi 1744 mužov a 1832 žien.

Hospitalizovaných je 3322 pacientov, z nich má potvrdené ochorenie 3082 ľudí. Na JIS je 238 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 253 osôb. „Celkový počet úmrtí ‚na COVID‘ je 3163 a celkový počet úmrtí ‚s COVIDOM‘ je 676,“ uviedol rezort. Na Slovensku sa doteraz celkovo z ochorenia zotavilo 157 028 ľudí.

Celkový počet doteraz ukončených laboratórnych PCR testov na Slovensku je 1 568 070, pričom takto bolo pozitívne testovaných 215 055 osôb. Celkový počet vykonaných antigénových testov doteraz je 2 327 934, z čoho bolo pozitívne testovaných 138 264 osôb.

Krajčí: Iný spôsob boja s vysoko infekčným vírusom ako plošné testovanie nevidím

Britská mutácia nového koronavírusu sa potvrdila už aj v Banskej Bystrici či Trenčíne. Pred rokovaním vlády to potvrdil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). „Je rozšírený vo vysokom percente, o to viac má zmysel plošné testovanie,“ povedal v súvislosti s tým, že kabinet má na zasadnutí hovoriť aj o precizovaní plánu masívneho plošného testovania.

VIDEO: Minister zdravotníctva Krajčí pred rokovaním vlády. Očkovanie ide dobrým tempom.

Video

Konkrétnymi detailmi sa mala zaoberať koaličná rada, ktorej Krajčí nie je členom, nevedel preto odpovedať na to, čo sa zatiaľ dohodlo a čo nie. Odpovede by mali prísť po rokovaní vlády. Minister zdravotníctva si však myslí, že nemá význam testovať len v niektorých regiónoch vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu.

V prípade zabezpečenia dostatočného počtu zdravotníckeho personálu sa Krajčí stotožňuje s tým, že nasadení by mali byť najmä zdravotníci z ambulancií, ktorí nie sú nasadení v prvej línii v nemocniciach. „Myslím si, že ich máme dosť,“ povedal minister.

Za uprednostnenie očkovania pokuta

Krajčí sa vyjadril sa aj k očkovaciemu plánu. Myslí si, že vzhľadom na počet vakcín ide očkovanie dobrým tempom. Potvrdil, že Slovensko má mať v januári k dispozícii 208 000 vakcín. „Ak by sme ich mali k dispozícii viac, máme varianty, ako zrýchliť očkovanie,“ dodal Krajčí. V druhej polovici januára by sa mali podľa jeho slov začať očkovať pracovníci zariadení sociálnych služieb prostredníctvom mobilných výjazdových jednotiek.

Ministerstvo zdravotníctva SR by malo podľa Krajčího zverejniť počas stredy, respektíve štvrtka, spresnenú špecifikáciu prvej vlny očkovania. „Mojím názorom je, že zamestnanci kritickej infraštruktúry by nemali byť momentálne uprednostnení pred staršími ľuďmi,“ komentoval s tým, že by mali byť na poradovníku čakateľov, ktorí by tak mali byť zaočkovaní dodatočne rozbalenými šaržami vakcín, ktoré sa majú v daný deň využiť.

Usmernenia k očkovaniu by mali byť dostupné na webe rezortu zdravotníctva. Krajčí tvrdí, že budú exaktné, očakáva od toho aj lepšiu kontrolu. Avizoval tiež, že za uprednostnenie pri očkovaní by sa mala udeliť zdravotníckemu zariadeniu pokuta do 10 000 eur.

Dorazila vakcína od Moderny

Necelých 5000 kusov očkovacích látok proti novému koronavírusu od spoločnosti Moderna je už na Slovensku. TASR informáciu potvrdila hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková.

Ako priblížila, ide o 48 balení. „Každé balenie obsahuje desať liekoviek, z toho každá obsahuje desať dávok vakcíny,“ povedala pre TASR.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) počas minulotýždňovej tlačovej konferencie oznámil, že dodávku od spoločnosti Moderna očakávajú v stredu. Ministertvo zdravotníctva (MZ) SR v utorok v noci informovalo, že vakcína sa už nachádza na Slovensku. „Očkovať touto, už druhou vakcínou proti COVID-19, začneme okamžite po zaradení do systému vakcinačných centier,“ uviedlo.

Doposiaľ sa na Slovensku očkovalo vakcínou od konzorcia Pfizer – BioNTech. Podľa informácií dostupných na portáli korona.gov.sk sa do pondelka dalo na Slovensku zaočkovať 31 785 osôb.

Ďalšie antigénové testy budú dodané v piatok

Ďalšie antigénové testy obstarané Ministerstvom hospodárstva SR budú na Slovensko dodané v piatok. Uviedla to hovorkyňa rezortu Katarína Matejková. Dovezené budú na základe opcie, ktorú si ministerstvo uplatnilo po minulotýždňovej dodávke prvých 2,6 milióna testov.

„Rezort hospodárstva tak v krátkej dobe zabezpečil dodanie viac ako päť miliónov kvalitných antigénových testov, ktoré bude možné použiť na testovanie v najviac pandémiou zasiahnutých regiónoch,“ doplnila hovorkyňa. Testy sú dodané na Slovensko na základe zmluvy uzavretej po priamom rokovacom konaní 29. decembra.

Vlaňajšie testovania vyčíslili na vyše 67 mil. eur

Ministerstvo financií (MF) SR vyčíslilo zatiaľ výdavky za minuloročné plošné testovanie na 67 753 433 eur. V celkovej sume však ešte nie sú zahrnuté výdavky ministerstva zdravotníctva a Správy štátnych hmotných rezerv SR. Pre TASR to uviedol tlačový odbor MF SR. Rezort financií uvoľnil na úhradu nákladov 48 167 328 eur, ostatné výdavky si ministerstvá zabezpečili presúvaním prostriedkov v rámci vlastných zdrojov.

Ministerstvu vnútra SR uhradilo MF SR 550 800 eur za tlač medicínskych certifikátov, 4 953 160 eur za odmeny pre príslušníkov Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru a Horskej záchrannej služby, pre občianskych zamestnancov a zamestnancov aparátu ústredného orgánu. Z vlastných zdrojov zaplatilo ministerstvo vnútra v súvislosti s prípravou a realizáciou testovania 9 014 104 eur.

Rezortu obrany preplatili v súvislosti s výdavkami na testovanie 42 663 368 eur. Za odmeny pre zamestnancov zapojených do testovania zaplatilo ministerstvo obrany podľa MF SR z vlastných zdrojov 10 572 000 eur.

171 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcína #koronavírus