Vláda zverejnila rokovanie o testovaní, Sulík hovorí o nedorozumení

Vláda na návrh ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) zverejnila zvukovú nahrávku zo 65. rokovania vlády. Ide o pondelkové rokovanie, kde sa rokovalo o celoplošnom testovaní od budúceho týždňa a ktoré si inak interpretovali premiér s ministrom hospodárstva.

13.01.2021 14:09 , aktualizované: 18:57
debata (703)

Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) tvrdí, že došlo k nedorozumeniu a jeho kolegovia z vlády ho zle pochopili. Na pondelkovom rokovaní vládneho kabinetu súhlasil len s testovaním cez víkend v najzamorenejších okresoch, nie s celoplošným testovaním.

Audio: Záznam rokovania vlády, na ktorom prišlo podľa Matoviča k súhlasu Sulíka s plošným testovaním. Podľa Sulíka išlo o nedorozumenie a podporil len testovanie najzasiahnutejších okresov.

Video

Sulík priznáva, že ostatní členovia vlády sú oprávnene prekvapení, že hovorí niečo iné na rokovaní kabinetu a niečo iné na verejnosti.

„Premiér Igor Matovič sa na rokovaní opýtal, či súhlasíme s celoplošným masívnym testovaním a vzápätí pokračoval, že tento víkend by sa začalo testovať v najpostihnu­tejších okresoch. Nato som mu skočil do reči a povedal, áno, s tým súhlasíme. Mal som však na mysli najpostihnutejšie okresy,“ priblížil vicepremiér s tým, že jeho kolegovia to pochopili tak, že súhlasí aj s celoplošným testovaním. „Došlo k nedorozumeniu, kolegom som sa ospravedlnil,“ skonštatoval Sulík.

Video: Sulík hovorí o nedorozumení, tvrdí, že kolegovia ho zle pochopili a on podporil testovanie najhoršie zasiahnutých okresov.

Video

V prípade testovania odporúča minister počúvať odborníkov, poučiť sa z minulosti a vylepšiť postup. Premiér podľa neho pripustil, žeby sa celoplošné testovanie mohlo realizovať posilnením mobilných odberových miest (MOM). „S tým plne súhlasíme,“ deklaroval Sulík. Otázne však podľa jeho slov ostáva, čo nastane, ak sa niekto na testovaní nezúčastní. Podpredseda vlády vidí omnoho dôležitejší zmysel v testovaní zamorených okresov.

Sulík deklaruje, že na Slovensku bude dostatok testov. Minulý týždeň ich prišlo 2,6 milióna a tento týždeň má prísť rovnaký počet. V hre je aj možnosť nakúpiť ďalších päť miliónov testov, ktoré by mohli prísť do niekoľkých dní. „Na testoch to istotne nestroskotá,“ povedal vicepremiér.

Video: Naď: Už ma to nebaví… Sulík súhlasil s plošným testovaním.

Video

Podľa Naďa ide má ísť o časť zvukového záznamu, z ktorého sú „zrejmé postoje členov vlády k plošnému testovaniu“.

Naď tak reagoval na postoj vicepremiéra a ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), podľa ktorého je celoplošného testovanie „mrhaním zdrojov“ a nevidí v tom žiaden zmysel. Sulík to povedal v utorok.

Pred rokovaním vlády premiér Igor Matovič (OĽaNO) na margo Sulíkovho vyjadrenia povedal, že sa nedá takto fungovať a problém treba „rozseknúť“.

V stredu by vláda mala prerokovať a predstaviť plán celoplošného testovania, ktoré má každý týždeň opakovať dovtedy, kým neklesne výskyt nových prípadov pod pol percenta. To by sa malo dosiahnuť koncom februára.

Zatiaľ nie sú zrejmé podrobnosti testovania, keďže Slovensko nemá dostatočné kapacity na takúto operáciu. Chýbajú antigénové testy a rovnako aj zdravotníci.

Video: Rozčúlený Matovič napadol Sulíka aj vedcov. Klamú a tancujú na hroboch mŕtvych, tvrdí.

Video

Matovič: Ďalej sa takto ísť nedá. Stačilo

Podľa premiéra Igora Matoviča sa stalo pravidlom, že kolega na vláde hovorí niečo úplne iné, ako následne komunikuje v médiách. Preto vláda pristúpila k zverejneniu zvukovej nahrávky z rokovania. Premiér na sociálnej sieti napísal, že si sám zvedavý na presný záznam.

Na testovanie je potrebných 2000 zdravotníkov

Na celoplošné testovanie je potrebných 2000 zdravotníkov z praxe. Čo je sedemkrát menej, ako ich bolo potrebných v novembri. Uviedol to premiér Igor Matovič po rokovaní vlády v stredu s tým, že na testovanie je celkovo potrebných približne 4000 zdravotníkov, ale 2000 z toho budú študenti medicínskych odborov. Potvrdil, že celoplošné testovanie bude.

Video: Premiér Matovič po rokovaní vlády.

Video

V súvislosti s vyčerpaním zdravotníkov na testovanie Matovič tvrdí, že to sú „povrchné, emocionálne praktiky a manipulácie“. Pripomenul, že ani jeden zdravotník nebol počas prvého celoplošného testovania v odberovom mieste nasilu a nebude musieť byť ani v tom avizovanom.

„Zákon je postavený tak, že teraz môžeme to odberové miesto robiť s jedným zdravotníkom,“ poznamenal predseda vlády. Na budúcovíkendové testovanie odhaduje Matovič 4000 odberových miest, ktoré sa spravia popri už existujúcich mobilných odberových miestach.

Ľudia by na testovanie mali chodiť podľa časových slotov, aby sa netvorili zbytočné rady a ľudia nemrzli vonku, priblížil Matovič. Modrý certifikát bude zároveň podmienkou vstupu do zamestnania. Podotkol, že po prvom kole testovania nemajú ľudia „snívať“ o otvorených obchodoch.

© Autorské práva vyhradené

703 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Naď #rokovanie vlády #celoplošné testovanie