Okrem Holého žiadali o výnimku aj premiér či prezidentka

Ak sa na mňa obráti bežný občan v podobnej situácii akú mám ja so žiadosťou o výnimku, nemám problém ju podať, tvrdí vicepremiér Holý.

14.01.2021 00:00
debata (113)

VIDEO: Výnimka z epidemiologických opatrení nie je žiadne privilégium člena vlády, ale dostupná vec pre každého, tvrdí vicepremiér Štefan Holý.

Video

Problém s výnimkami sa vynoril v minulých dňoch, keď sa prevalilo, že vicepremiér Štefan Holý (Sme rodina) výnimku využíva na cestovanie do Veľkej Británie, kde má rodinu. Jeho stranícky šéf Boris Kollár ho obhajoval, že také isté výnimky majú napríklad aj kamionisti.

Od vlaňajšieho apríla do decembra udelil Úrad verejného zdravotníctva vyše 8 800 individu­álnych výnimiek pre občanov pri príchode zo zahraničia. Jedna výnimka pritom mohla zahŕňať aj viac ľudí. Dôvody boli pracovné aj súkromné.

Rodinné dôvody boli odhadom v dvetisíc prípadoch. Starostlivosť o maloleté dieťa a príbuzných bola ako dôvod uvedená minimálne v 300 prípadoch. Vyplýva to z informácií, ktoré Pravde poskytla hovorkyňa úradu Daša Račková.

O výnimky môžu žiadať na základe rozhodnutia Ústredného krízového štábu členovia vlády.

Ministerstvo vnútra podľa hovorcu rezortu Petara Lazarova riešilo celkovo 833 žiadostí o výnimky. Hygienici súhlasili v 346 prípadoch. Podľa Lazarova mal žiadosti na starosti úrad hraničnej a cudzineckej polície. „Zhruba 98 percent výnimiek bolo udelených za účelom účasti na pohrebe blízkej osoby, najmä cesta z a do Českej republiky, výnimky sa udeľujú na nevyhnutný čas na účasť na pohrebe,“ dodal Lazarov.

Ministerstvo zahraničných vecí, ktoré vedie Ivan Korčok (nom. SaS), žiadalo o výnimky najmä v súvislosti so zahraničnými pracovnými cestami. „Ďalšie výnimky sa týkali plnení pracovných úloh zamestnancov a ďalších predstaviteľov rezortu ako aj výnimky pre zahraničné delegácie v rámci ich oficiálnych prijatí a podujatí v SR,“ hovorca rezortu Juraj Tomaga presný počet takýchto výnimiek však neuviedol.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) požiadala o 25 výnimiek. Podľa jej hovorcu Petra Bublu boli všetky schválené. Ministerstvo obrany, ktoré vedie Jaroslav Naď (OĽaNO), žiadalo 12 výnimiek, ministerstvo dopravy Andreja Doležala (nom. Sme rodina) 100 výnimiek.

„O individuálnu výnimku pre seba požiadali – najmä z pracovných dôvodov – členovia vlády: Budaj, Holý, Korčok, Mičovský a Sulík. Výnimku dostali aj prezidentka a premiér z dôvodu služobných ciest. V týchto prípadoch sa vzťahovala aj na členov delegácie vrátane viacerých novinárov,“ uviedla Račková.

Prezidentka Zuzana Čaputová a premiér žiadali o výnimky cez ministerstvo zahraničných vecí. Ministerstvo životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO) a rezort hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) na otázky Pravdy, o koľko výnimiek pri cestovaní žiadali, neodpovedali.

Podľa Račkovej o individuálne výnimky najviac žiadal rezort hospodárstva – bolo to 57,8 percenta zo všetkých. O opodstatnenosti žiadostí podľa Úradu verejného zdravotníctva rozhodujú samotné ministerstvá.

Račková však upozorňuje, že sú dva typy výnimiek. Pre posádky nákladnej dopravy, autobusovej dopravy, pilotov, posádky zdravotnej služby a podobne, platia automatické výnimky. O individuálne však musia žiadať práve členovia vlády.

Držitelia výnimky nemusia pri vstupe na Slovensko ísť do povinnej desaťdňovej karantény a na PCR test. Holý pre Pravdu potvrdil, že o výnimku žiadal celkovo päťkrát, pričom ju reálne využil v štyroch prípadoch, naposledy vlani 13. decembra. Piatu výnimku z 18. decembra nevyužil, pretože mu diagnostikovali ochorenie COVID-19. Odvtedy podľa vlastných slov nedisponuje výnimkou hlavného hygienika, keďže prekonal koronavírusové ochorenie.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #výnimky #Štefan Holý