Druhý rok s vírusom môže byť podľa WHO horší ako prvý

Nové mutácie koronavírusu, ktoré zrýchľujú jeho šírenie, môžu urobiť druhý pandemický rok ťažším ako bol prvý, tvrdí WHO. Svetová bilancia obetí Covidu-19 sa blíži dvom miliónom a nakazilo sa vyše 91,5 milióna ľudí.

14.01.2021 05:55 , aktualizované: 23:13
Japonsko, koronavírus Foto: ,
Ľudia s ochrannými rúškami kráčajú cez priechod pre chodcov v Tokiu v stredu 13. januára 2021. Japonská vláda rozšírila núdzový stav, ktorý minulý týždeň vyhlásila pre metropolitnú oblasť Tokia. Rozšírila ho aj pre ďalších sedem prefektúr a zasahuje viac ako polovicu zo 126 miliónov obyvateľov.
debata (119)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:13 V Libanone od štvrtku začal platiť jedenásťdňový nepretržitý zákaz vychádzania. Až na výnimky, ako sú napríklad cesta k lekárovi či do obchodu, tak musia obyvatelia zostať doma. Školy sú zatvorené, zatiaľ čo reštauráciám a supermarketom bol povolený len rozvoz. Najnovšie opatrenia, ktoré sú najprísnejšie od začiatku pandémie, Libanon zaviedol kvôli strmému nárastu infikovaných.

Do augusta sa krajine s asi 6,8 miliónmi obyvateľov darilo udržať denný nárast infikovaných pod hranicou 100. Aktuálne prírastky nakazených na milión obyvateľov sú ale najvyššie z celého arabského sveta. Rekordných viac ako 5 400 nových prípadov koronavírusu Libanon zaznamenal 9. januára, dnešná bilancia pritom viac než trinásťkrát prevyšuje denné nárasty z júla. Od začiatku pandémie sa nákaza v krajine preukázala u viac ako 237-tisíc ľudí, vyše 1 800 ochoreniu podľahlo. (ap, jhu, čtk)

23:11 Dovedna 47 pacientov je aktuálne na covid lôžkach v nemocniciach Svet zdravia Rimavská Sobota a Rožňava. Informovala o tom komunikačná špecialistka siete Svet zdravia Jana Fedáková.

„Na covid lôžkach rožňavskej nemocnice je hospitalizovaných 33 pacientov, z toho zdravotný stav jedného si vyžaduje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu a 29 pacientov potrebuje kyslíkovú liečbu. Kapacita je 55 lôžok,“ konkretizovala Fedáková s tým, že v domácej karanténe je 16 zamestnancov tohto zariadenia.

V rimavskosobotskej nemocnici je podľa nej hospitalizovaných 14 pacientov na covid lôžkach. „Z toho štyria potrebujú podporu umelej pľúcnej ventilácie a ostatní kyslíkovú liečbu. Kapacita je 45 lôžok,“ povedala komunikačná špecialistka a doplnila, že v domácej karanténe je 14 zamestnancov.

Ako ďalej uviedla, v rožňavskej nemocnici bolo doposiaľ zaočkovaných vyše 250 zamestnancov a v rimavskosobotskej 245. „Tento týždeň boli dodané ďalšie vakcíny a nemocnica v očkovaní zamestnancov pokračuje,“ podotkla Fedáková. Celkový počet pacientov s ochorením Covid-19 sa v obidvoch zariadeniach v porovnaní s koncom uplynulého roka príliš nezmenil. Vtedy ich bolo podľa údajov siete dokopy 48. (tasr)

22:50 Nemecká kancelárka Angela Merkelová žiada rýchlejšie sprísnenie opatrení proti koronavírusu a s premiérmi spolkových krajín chce preto rokovať skôr než 25. januára, ako to bolo pôvodne plánované. Merkelová to podľa viacerých účastníkov zdôraznila vo štvrtok večer na online zasadnutí prezídia kresťanských demokratov.

Momentálne neexistuje žiaden priestor na otváranie krajiny, prízvukovala Merkelová. Kancelárka neuviedla konkrétny termín, keď by mali predsedovia vlád opäť spoločne rokovať. Agentúra AFP s odvolaním sa na zdroje z CDU uviedla, že by to malo byť „budúci týždeň“.

Merkelovú znepokojuje najmä omnoho rýchlejšie sa šíriaca mutácia vírusu, ktorá sa objavila najprv v Británii. Ako dodala, potrebné je okamžite konať, aby sa zabránilo rozširovaniu tohto agresívnejšieho variantu vírusu a exponenciálnemu rastu počtu infikovaných. Na zastavenie vírusu sú podľa nej potrebné „značné dodatočné opatrenia“.

Týždenník Der Spiegel napísal, že tvrdšie obmedzenia, ktoré vláda zvažuje, by mohli byť napríklad hraničné kontroly, povinnosť nosiť na určitých miestach respirátory typu FFP2 či nariadenie, aby viac ľudí pracovalo z domu. Za tvrdší lockdown sa na štvrtkovej tlačovej konferencii v Berlíne vyslovil i šéf Inštitútu Roberta Kocha Lothar Wieler. (dpa, afp, der spiegel, tasr)

22:15 Talianska vláda rozhodla o predĺžení prísnych opatrení na zamedzenie šírenia koroanvírusu. Okrem iného bude až do 15. februára zakázané cestovanie medzi regiónmi a do 5. marca obmedzené návštevy príbuzných, ako to bolo cez vianočné sviatky. V platnosti zostáva aj zákaz nočného vychádzania. Nové opatrenia budú platiť od soboty. (dpa, čtk)

21:39 Prístup k účtu ruskej vakcíny Sputnik V na sociálnej sieti Twitter bol vo štvrtok na istý čas zablokovaný. Dané konto je už opäť funkčné. O obmedzení prístupu na konto @sputnikvaccine informoval vo štvrtok Ruský fond priamych investícií (RDIF). „Prostredníctvom Twitteru sme zdieľali všetky informácie a boli sme otvorení a transparentní vo veci fungovania vakcíny,“ uviedol RDIF.

K tejto situácii sa podľa Interfaxu na sociálnej sieti Facebook vyjadrila aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, ktorá vyjadrila nádej v skoré odblokovanie konta ruskej vakcíny. V opačnom prípade „sa toto obdobie zapíše do dejín USA pod názvom Propaganda v službách diktatúry liberalizmu“.

Rusko zaregistrovalo svoju vakcínu Sputnik V – pomenovanú po družici zo sovietskej éry – v auguste roku 2020. O niekoľko mesiacov tak predbehlo západných konkurentov. Vakcínu však zaregistrovalo bez toho, aby prešla náročnými klinickými testami, čo vyvoláva obavy niektorých odborníkov. (interfax, tasr)

21:19 Poslanci rakúskeho parlamentu schválili vo štvrtok novelu zákona predloženú vládou, podľa ktorej bude vstup na kultúrne a športové podujatia, ako aj do nemocníc a hotelov možný len s negatívnym výsledkom testu na koronavírus.

Novelu s pripomienkami podporili všetky parlamentne strany s výnimkou slobodných. Koaličná vláda ju vníma ako príležitosť na preklenutie obdobia, po ktorom sa bude môcť začať s očkovaním bežného obyvateľstva. Zatiaľ zostáva otvorené, pre ktoré oblasti bude test požadovaný a ktoré testy budú uznané. Podľa ministra zdravotníctva Rudolfa Anschobera to bude závisieť od priebehu pandémie. Presnejšie ustanovenia má obsahovať príslušná vyhláška.

Legislatíva by sa mohla vzťahovať aj na návštevu reštaurácií a kaviarní. Rakúska obchodná komora už vyjadrila obavy, že dodržiavanie takéhoto nariadenia, o ktorom vláda uvažovala už začiatkom januára, by najmä v menších podnikoch nebolo možné kontrolovať. (afp, tasr)

21:00 Karikatúra 14.01.2021 (Danglár)

Danglár, 14. 1. 2021

20:18 Británia od piatku zatvára svoje hranice pre ľudí prichádzajúcich z juhoamerických krajín a Portugalska. Toto rozhodnutie prijala britská vláda v obave zo zavlečenia nového variantu koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý zistili v Brazílii. Vo štvrtok o tom informoval britský minister dopravy Grant Shapps.

„Prijal som neodkladné rozhodnutie (…) na základe dôkazov o novom variante v Brazílii,“ napísal Shapps vo svojom vyhlásení na sociálnej sieti Twitter. Toto opatrenie bude platiť od piatku 04.00 h miestneho času (05.00 h SEČ). Pre dopravcov z Portugalska bude existovať výnimka, ktorá umožní prepravu základných tovarov.

Nové opatrenie sa nevzťahuje na štátnych príslušníkov Spojeného kráľovstva a Írska a na občanov tretích krajín s povolením na pobyt v Británii a Írsku. Cestujúci, ktorí sa vracajú zo spomenutých destinácií, však budú musieť byť desať dní pri návrate v karanténe, podobne ako všetky osoby žijúce v spoločnej domácnosti.

Britský premiér Boris Johnson už v stredu povedal, že jeho vláda je znepokojená novým variantom koronavírusu, ktorý objavili v Brazílii. Zatiaľ podľa neho nie je jasné, či je brazílsky variant vírusu odolný voči vakcínam od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca, ktoré už v Británii schválili na tzv. núdzové použitie. (afp, tasr)

19:45 Platnosť zákazu vychádzania po 18.00 h, ktorý bol vyhlásený v 25 departementoch Francúzska, sa od soboty rozšíri na celé územie krajiny. Toto opatrenie bude platiť najmenej dva týždne. Na brífingu v Paríži o tom vo štvrtok večer informoval francúzsky premiér Jean Castex, podľa ktorého sa zákaz vychádzania potvrdil ako účinný nástroj v boji proti pandémii.

Momentálna epidemiologická situácia vo Francúzsku je „pod kontrolou“ a nevyžaduje si, aby vláda opäť pristúpila k výraznému obmedzeniu pohybu ľudí a ekonomických aktivít v podobe tzv. lockdownu, konštatoval Castex.

Minister zdravotníctva Olivier Véran však na tejto tlačovej konferencii informoval, že francúzska vláda sa chystá „výrazne sprísniť podmienky pre vstup“ na francúzske územie a „posilniť hraničné kontroly“. Všetci cestujúci, ktorí chcú do Francúzska pricestovať z destinácie mimo Európskej únie, od pondelka budú musieť pred odchodom absolvovať test. Vstup do lietadla alebo na palubu lode bude možný len s negatívnym výsledkom testu. Takíto cestujúci budú musieť po príchode do Francúzska ísť na sedem dní do karantény a po jej skončení sa podrobiť druhému testu PCR.

Premiér Castex informoval, že situácia vo Francúzsku je „zjavne znepokojujúca, aj keď sa za niekoľko posledných dní celkovo stabilizovala“, keď denne pribúda okolo 16-tisíc nových prípadov potvrdenej nákazy koronavírusom nového typu. Zároveň sa každý deň zistí 200 – 300 nových prípadov nákazy tzv. britským variantom koronavírusu SARS-CoV-2. Všetko však nasvedčuje tomu, že vakcíny proti covidu sú proti tomuto variantu účinné. (tasr)

19.25 Tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zaočkovali vo štvrtok za prítomnosti televíznych kamier proti koronavírusu SARS-CoV-2. Živým vysielaním očkovania chcel Erdogan podľa hovorcu svojej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) zbaviť občanov Turecka akýchkoľvek pochybností o účinnosti vakcíny.

Erdogan dostal prvú dávku čínskej vakcíny Sinovac v mestskej nemocnici v metropole Ankara. Na očkovanie spolu s ním dorazil aj minister zdravotníctva Fahrettin Koca, ktorý prvú dávku očkovacej látky dostal už v stredu, teda v deň, kedy turecký úrad pre reguláciu liekov schválil tzv. núdzové použitie tejto vakcíny v krajine.

Erdogan sa pre médiá pred budovou nemocnice vyjadril, že spolu s ním sa dajú zaočkovať aj ďalší vysokopostavení členovia jeho strany a apeloval na politikov, aby podporili vakcinačnú kampaň. Zároveň dodal, že Turecko momentálne očakáva ďalších 25–30 miliónov dávok vakcíny od spoločnosti Sinovac.

Turecko vo štvrtok zároveň spustilo vakcinačnú kampaň tamojších zdravotníkov, pričom doteraz prvú dávku dostalo až 250.000 zdravot­níkov. Prvé tri milióny dávok vakcíny dorazili do Turecka koncom decembra. Celkovo má Turecko dostať 50 miliónov dávok. (reuters, tasr)

19:17 Riaditeľ českého Štátneho zdravotného ústavu Pavel Březovský odstúpil z funkcie. Vo štvrtok to oznámil minister zdravotníctva ČR Jan Blatný (za ANO). Podľa neho tak Březovský urobil po tom, ako sa zistilo, že jeho ústav rozdelil asi tisícku vakcín medzi svojich zamestnancov a ich príbuzných. Väčšina z nich pritom na vakcínu podľa vládnej očkovacej stratégie teraz ešte nemala nárok.

Minister dodal, že Březovského odchodom z funkcie sa prípad nekončí. Avizoval, že bude žiadať ďalšie vysvetlenia a prešetrovanie. Český premiér Andrej Babiš (ANO) označil dianie v Štátnom zdravotnom ústave za „absolútne neprijateľné“ a zdôraznil, že „takéto excesy sa nemôžu opakovať“. Zopakoval, že vláda jasne stanovila, že prioritu pri očkovaní majú zdravotníci, seniori a pracovníci v sociálnych zariadeniach.

Na očkovanie v Štátnom zdravotnom ústave v stredu upozornil server Seznam Zprávy. Poukázal na to, že spomedzi zhruba 450 zamestnancov je lekármi len niekoľko desiatok, zvyšok sú zdravotnícki pracovníci, hygienici, výskumníci alebo úradníci, ktorí s covidovými pacientmi prichádzajú do styku len ojedinele.

Štátny zdravotný ústav dostal k dispozícii asi tisíc vakcín, pretože ho ministerstvo zdravotníctva určilo ako jednu z inštitúcií, ktorá má pomáhať s očkovaním prioritných skupín. Tieto dávky vakcíny boli teda určené pre zdravotníkov a seniorov, nie však pre zamestnancov ústavu a ich príbuzných. (novinky.cz, seznamzpravy.cz, tas­r)

18:15 Nemecko zaznamenalo dosiaľ najvyšší počet úmrtí v súvislosti s koronavírusom hlásených za jeden deň. V uplynulých 24 hodinách v krajine zaevidovali 1244 nových prípadov úmrtia, vyplýva z údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI) zo štvrtkového rána, podľa ktorých tiež potvrdili 25 164 nových infikovaných.

Doterajšie maximum počtu úmrtí Nemecko dosiahlo 8. januára, keď v krajine podľahlo koronavírusovej chorobe 1188 ľudí. V prípade počtu nakazených hlásila krajina „rekordných“ 33 777 nových infekcií 18. decembra, v tomto čísle však bolo aj 3 500 prípadov zaradených do štatistík dodatočne.

V posledných dňoch v Nemecku počty potvrdených nových prípadov znova rástli, vyplýva zo správy RKI o epidemiologickej situácii zo stredajšieho večera. Či bude tento trend pokračovať, sa ukáže až v priebehu ďalších dní. RKI, spolkový úrad pre kontrolu a prevenciu chorôb, registruje od začiatku pandémie 1 978 590 pot­vrdených prípadov nákazy vírusom Sars-CoV-2 v Nemecku a 43.881 úmrtí súvisiacich s ochorením Covid-19. Počet ľudí, ktorí sa z infekcie uzdravili, dosiahol podľa inštitútu približne 1 620 200. (dpa, rki, tasr)

17:33 Maďarská vláda podporí nákup aj takých vakcín proti ochoreniu COVID-19, ktoré neschválila Európska lieková agentúra (EMA). Rozhodnutie vlády bolo zverejnené vo štvrtok v štátnom vestníku, informoval spravodajský server szmo.hu.

Vládny kabinet zároveň vyzval ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa, aby urobil potrebné opatrenia na zaobstaranie týchto očkovacích látok.

Server szmo.hu pripomenul, že šéf maďarskej diplomacie nedávno kritizoval Európsku komisiu za to, že mesiace útočila na krajiny, ktoré avizovali, že chcú nakupovať aj iné, než len ňou schválené vakcíny, ako to urobilo aj Maďarsko.

16:52 Švédsko hlási 351 ďalších úmrtí na koronavírus, čo je doposiaľ najvyšší denný nárast. Dohromady v desaťmiliónovej krajine zomrelo 10 185 nakazených, čo je menej ako napríklad v porovnateľne ľudnatej Českej republike, ktorá pritom zavádzala aj oveľa drastickejšie opatrenia.

Zatiaľ čo vo Švédsku počet úmrtí pacientov s COVIDOM-19 presiahol hranicu 10-tisíc až vo štvrtok, v Česku ich už je 13 856. Švédsko je pritom známe svojím neortodoxne liberálnym prístupom k boju s pandémiou.

Počty infikovaných v severskej krajine zrejme dosiahli vrchol už na konci decembra, naznačila agentúra Reuters. Dnes švédsky úrad verejného zdravia hlási 6 580 ďalších nakazených. Od začiatku pandémie pred necelým rokom tak v škandinávskej krajine vyšlo s pozitívnym výsledkom 518 783 testov (v ČR 866 522).

15:53 Počas nasledujúcich dvoch víkendov, teda 16. 17. januára a 23. 24. januára, budú zatvorené všetky pobočky Slovenskej pošty. Dôvodom je nepriaznivý vývoj pandemickej situácie na Slovensku a neustále rastúci počet obmedzení prevádzok pôšt, keďže mnoho zamestnancov je v povinnej karanténe, na PN či OČR. Pošta tak chce zároveň umožniť svojim zamestnancom, aby sa dali otestovať.

Ako ďalej informovala hovorkyňa pošty Iveta Dorčáková, 16. januára a 23. januára Slovenská pošta jednorazovo pozastavuje sobotné doručovanie tlače na celom území Slovenska. Doručenie sobotnej tlače bude zabezpečené v pondelok 18. januára, respektíve 25. januára 2021.

14:59 Čína po ôsmich mesiacoch zaznamenala úmrtie pacienta s chorobou COVID-19. Čínske úrady tiež zaregistrovali 138 nových prípadov nákazy, čo je najvyšší prírastok za viac ako desať mesiacov. V porovnaní s prírastkami v západných krajinách sú ale údaje z najľudnatejšej krajiny sveta stále veľmi nízke.

Úmrtie pacienta bolo ohlásené z provincie Che-pej. Od začiatku epidémie oficiálne zomrelo v Číne, ktorá má takmer 1,4 miliardy obyvateľov, 4 635 nakazených. V poslednej dobe sa ale infekcia šíri rýchlejšie aj na čínskom území. Za posledných 24 hodín pribudlo najviac prípadov od 5. marca minulého roka – 138. Úrady už skôr uzavreli 11-miliónové mesto Š'-ťia-Čuang, ktoré je metropolou provincie, aj päťmiliónové mesto Lang-fang.

Obyvatelia Š'-ťia-Čuangu sú od minulého piatka v sedemdňovej karanténa, počas ktorej nesmú vychádzať z domovov. Vlakové, letecké aj autobusové spoje do mesta a z mesta boli zrušené a všetci obyvatelia budú otestovaní na koronavírus.

14:26 V spoločnosti Jaguar Land Rover v Nitre sa vo štvrtok začalo druhé kolo testovania zamestnancov automobilky a jej dodávateľov. Testovacie miesta sa zatvoria o 19.00 h, testovanie bude pokračovať aj v piatok (15. 1.) do 22.30 h. Celkovo je pripravených 5000 antigénových testov, informovala manažérka pre firemné záležitosti Jaguar Land Rover Miroslava Remenárová.

Prevádzka v nitrianskom závode pokračuje za prísnych protipandemických opatrení. Od začiatku tohto týždňa je vykonávaná kontrola negatívnych výsledkov testov pri vstupe do závodu a od štvrtka sa začala testovať aj aplikácia TrustOne, potvrdila Remenárová.

14:08 Pápež František a jeho predchodca, niekdajší pápež Benedikt XVI., dostali očkovaciu látku proti koronavírusu. Vo štvrtok to oznámil Vatikán, na ktorý sa odvolala agentúra AFP.

„Môžem potvrdiť, že v rámci vakcinačného programu Vatikánskeho mestského štátu bola pápežovi Františkovi a emeritnému pápežovi podaná prvá dávka vakcíny proti ochoreniu COVID-19,“ uviedol hovorca Vatikánu Matteo Bruni.

Už skôr prišla správa, že František (84) dostal dávku vakcíny v stredu, v prvý deň vatikánskej očkovacej kampane, ale predstavitelia odmietli informáciu potvrdiť.

Portál Vatican News napísal, že Benediktovi XVI. (93) vpichli dávku vo štvrtok ráno. Bývalý pápež, ktorý odstúpil v roku 2013 a teraz žije v prestavanom kláštore vo Vatikánskych záhradách, je čoraz slabší.

13:16 V Maďarsku stúpol počet úmrtí za uplynulý rok o 9000, informoval vo štvrtok v Budapešti šéf úradu vlády Gergely Gulyás, podľa ktorého tento nárast súvisí s ochoreniami spôsobovanými koronavírusom SARS-CoV-2.

Gulyás povedal, že aj prvý polrok tohto roka bude ovplyvnený pandémiou koronavírusu, avšak dobrou správou podľa neho je, že Maďarsko už prekonalo vrchol druhej vlny pandémie a nákaza je na ústupe. „Inde v Európe je horšia situácia, preto aj naďalej hrozí zavlečenie z inej krajiny,“ zdôraznil.

13:04 Od pondelka 18. januára začnú v nemocnici v Michalovciach, ako v jednom z vakcinačných centier stanovených ministerstvom zdravotníctva, očkovať proti ochoreniu COVID-19 určené skupiny ľudí, ktoré sa prihlásia cez národný portál na voľné kapacity v rámci dňa. „Ide o konkrétne definované zdravotnícke pozície v zmysle národnej očkovacej stratégie,“ informovala TASR Jana Fedáková, komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia, pod ktorú patrí aj michalovské nemocničné zariadenie.

„Očkovanie v michalovskej nemocnici sa bude konať vo vakcinačnom centre na Duklianskej ulici,“ priblížila s tým, že zariadenie má na očkovanie pripravených päť ambulancií s dennou kapacitou približne 300 ľudí. Vakcinačné centrum bude v prevádzke od 9.00 do 15.30 h.

12:23 Úrad priemyselného vlastníctva (ÚPV) SR opätovne upozorňuje, že trestná činnosť súvisiaca s farmaceutickými výrobkami a vakcínami neprestáva ani počas pandémie COVID-19. Pripomína, že vakcíny proti COVID-19 sa distribuujú výhradne prostredníctvom oficiálnych mechanizmov kontrolovaných štátom a ich dostupnosť zabezpečujú zdravotnícke zariadenia.

ÚPV tak reaguje na poslednú prax v Spojenom kráľovstve, kde rôzne webové sídla ponúkajú vakcíny za úhradu online prevodom alebo za prístup k bankovým účtom. „Ide však len o spôsob, ako získať peniaze, osobné údaje a prístupy k bankovým účtom obyvateľov,“ upozorňuje predseda ÚPV Matúš Medvec.

Priblížil tiež najčastejšie spôsoby fungovania podvodníkov. Občanovi napríklad príde správa do mobilného telefónu tváriaca sa, že je od oficiálnej štátnej alebo súkromnej inštitúcie zabezpečujúcej testovanie alebo vakcináciu obyvateľstva, ktorá vyzýva na okamžité zaplatenie poplatku, vyplnenie osobných a bankových údajov.

11:50 V Rakúsku vlani zomrelo vyše 90-tisíc ľudí. To je najviac od roku 1983 a takmer o 11 % viac, než je priemer posledných piatich rokov. Vyplýva to z predbežných údajov štatistického úradu Statistik Austria. Výrazný nárast počtu úmrtí pripočítajú štatistici pandémii nového koronavírusu.

V Rakúsku, ktoré má zhruba 8,9 milióna obyvateľov, vlani podľa štatistík zomrelo 90 123 ľudí. Podľa štatistikov sú však dáta stále predbežné a bilancia by mohla ešte vzrásť. Na ochorenie Covid-19 v Rakúsku od začiatku pandémie do dneška zomrelo najmenej 6 921 nakazených.

11:34 Zavedenie požiadavky na negatívny test na koronavírus pred vstupom do Anglicka odložili o tri dni. Opatrenie by tak malo platiť od budúceho pondelka. Britský minister dopravy Grant Shapps to vo štvrtkovom vyjadrení odôvodnil tým, že vláda chce dať „medzinárodným cestujúcim čas, aby sa pripravili“, informovala agentúra DPA.

Nové pravidlo, týkajúce sa aj občanov Spojeného kráľovstva, vstúpi do platnosti v pondelok 18. januára o 4.00 h miestneho času (05.00 h SEČ). Test musia cestujúci absolvovať najviac 72 hodín pred odchodom do Anglicka, pričom potvrdenia majú kontrolovať prevádzkovatelia leteckých, železničných alebo lodných spojov pred začiatkom cesty.

10:58 Kuba od štvrtka zatvára školy, bary a reštaurácie a zastaví aj všetku nočnú verejnú dopravu. Dôvodom je prudký nárast prípadov nákazy koronavírusom, oznámila vláda. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Nové opatrenia prichádzajú po tom, čo zdravotnícke úrady hlásili v stredu 550 nových prípadov nákazy za posledných 24 hodín. Ostrovná krajina zaznamenala celkovo vyše 16 000 infikovaných a 158 úmrtí na ochorenie COVID-19.

Podľa prísnejších opatrení si môžu ľudia z reštaurácií iba vziať jedlo domov alebo dať si ho doručiť donáškovou službou. Všetka verejná doprava sa zastaví vždy o 21.00 h. Každý, kto nebude dodržiavať pravidlá, dostane „ťažké pokuty“, napísali štátne noviny Tribuna de la Habana. Ministerka školstva Ena Elsa Velázquezová na Twitteri zároveň uviedla, že vyučovacie hodiny budú od nasledujúceho týždňa vysielané v televízii.

10:45 V Bratislave zaočkovali proti ochoreniu COVID-19 prvých zamestnancov mestských zariadení pre seniorov. Oznámil to primátor hlavného mesta Matúš Vallo. „Som rád, že kolegyne a kolegovia zo zariadenia Gerium zvládli očkovanie v nemocnici na Antolskej bez problémov. Väčšina zamestnancov a riaditeľka tohto zariadenia majú už prvé kolo očkovania úspešne za sebou a po druhom očkovaní tak budú chránení pred novým koronavírusom,“ skonštatoval primátor.

Dúfa, že im to aspoň o kúsok zmierni nápor psychickej aj fyzickej záťaže, ktorému sú vystavení od začiatku koronakrízy. Vedenie hlavného mesta deklaruje, že pokračuje v práci na tom, aby bola čo najskôr dosiahnutá vysoká miera zaočkovanosti aj v ďalších mestských zariadeniach. „Ochrániť seniorov a personál je pre nás prioritou,“ skonštatoval Vallo.

9:55 V Maďarsku pribudlo za posledný deň 1926 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. V súvislosti s ochorením COVID-19, spôsobovaným týmto vírusom, zomrelo 118 pacientov, informoval vo štvrtok operačný štáb na svojej webovej stránke koronavirus.gov.hu. Doterajšou bilanciou pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 v Maďarsku je 347 636 prípadov infekcie a 11 066 obetí na životoch. V súčasnosti je nakazených 116.266 osôb a z nákazy sa zotavilo už 220 304 ľudí.

9:35 Niektorí austrálski vedci majú pochybnosti, či je vakcína od spoločnosti AstraZeneca vhodná pre dosiahnutie imunity celej spoločnosti proti Covidu-19. Poukazujú na nižšiu účinnosť dosiahnutú v klinických testoch.

Obavy ohľadom preparátu od spoločnosti AstraZeneca vyjadril napríklad predseda Imunologické spoločnosti Austrálie a Nového Zélandu (ASI) Stephen Turner. „Zásadnou otázkou je, či vakcína od AstraZeneca môže naozaj poskytnúť kolektívne imunitu," uviedol Turner. Vo vyhlásení pre tamojšiu tlač potom povedal, že by si preparát od tejto spoločnosti nevybral pre „širšie použitie, a to kvôli nižšej účinnosti". Podľa neho by vláda mala preferovať látky od spoločností Pfizer a BioNTech či od firmy Moderna.

zväčšiť Vakcína od spoločnosti AstraZeneca. Foto: SITA/AP, Russell Cheyne
vakcína, astrazeneca Vakcína od spoločnosti AstraZeneca.

Austrálski vedci a epidemiológovia pripomínajú, že preparát od spoločnosti AstraZeneca dosiahol v testoch výrazne nižšiu účinnosti ako látky od uvedených konkurenčných firiem. Vzhľadom na nízky počet novo nakazených v Austrálii niektorí vedci mienia, že krajina môže počkať, až budú široko dostupné tie najviac účinné preparáty.

Austrálske zdravotnícke úrady označili látku od AstraZeneca za účinnú a bezpečnú. „Veľkou výhodou vakcíny od spoločnosti AstraZeneca je to, že vakcíny sú vyrábané v Austrálii," uviedol hlavný epidemiológ Paul Kelly. Podľa neho by liekový regulátor mohol schváliť preparát vo februári.

8:48 V piatok sa pre vybrané skupiny občanov v Českej republike sprístupní centrálny rezervačný systém na očkovanie. V priebehu štvrtka by ho na tlačovej konferencii mali predstaviť predseda vlády Andrej Babiš a minister zdravotníctva Jan Blatný, informovala webová stránka televízie Nova.

Od piatka by sa na očkovanie mohli začať objednávať ľudia starší ako 80 rokov, zdravotníci a pracovníci domovov pre seniorov, ktorí zatiaľ neboli zaočkovaní na svojich pracoviskách. Ľudí starších ako 80 rokov je v Česku približne 400 000, podľa Blatného ide celkovo o 700 000 ľudí. Ostatní by sa na očkovanie mohli registrovať od 1. februára. Primárne sa budú môcť nahlasovať prostredníctvom internetu, využiť môžu aj telefonickú linku 1221, približuje TV Nova.

7:00 Skupina desiatich vedcov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pricestovala vo štvrtok do Číny s cieľom skúmať pôvod koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý vyvolal celosvetovú pandémiu. Do krajiny prišli v deň, keď čínska Národná zdravotnícka komisia informovala, že v krajine po ôsmich mesiacoch zaznamenali prvé úmrtie súvisiace s chorobou COVID-19. Píše o tom agentúra AFP.

Predstavitelia WHO majú v krajine skúmať pôvod nového druhu koronavírusu, ktorý sa po prvý raz objavil koncom roka 2019 v stredo­čínskom meste Wu-chan. Ešte predtým však musia absolvovať 14-dňovú karanténu. Podľa pôvodného časového harmonogramu sa táto značne spolitizovaná misia mala začať ešte minulý týždeň.

5:55 Druhý rok pandémie COVIDU-19 by mohol byť ťažší ako prvý. Varoval pred tým podľa agentúry Reuters krízový expert Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Mike Ryan s poukazom na rýchlosť šírenia koronavírusu najmä na severnej pologuli a na šírenie nákazlivejších mutácií.

„Vstupujeme do druhého roku, mohol by byť dokonca ťažší vzhľadom k dynamike prenosu a niektorým problémom, ktoré vidíme,“ povedal Ryan. Svetová bilancia obetí COVIDU-19 sa blíži dvom miliónom a nakazilo sa vyše 91,5 milióna ľudí. WHO uvádza, že po dvoch týždňoch poklesu počtu prípadov ich bolo počas minulého týždňa celosvetovo hlásených zhruba päť miliónov, čo je pravdepodobne dôsledok ochabnutia ochrany počas sviatkov.

Na severnej pologuli, najmä v Európe a Severnej Amerike, bola zima, ľudia sa zdržiavali vo vnútorných priestoroch, viac sa schádzali a nastala kombinácia faktorov, ktoré v mnohých krajinách urýchlili šírenie vírusu, konštatoval Ryan.

Ďalšia zástupkyňa WHO Maria Van Kerkhoveová varovala: „Po sviatkoch sa v niektorých krajinách situácia výrazne zhorší, než by sa zlepšovala.“

Aj pre silnejúci strach z nákazlivejšej mutácie koronavírusu, ktorá sa prvýkrát objavila v Británii a ktorá sa už rozšírila po svete, európske vlády ohlasujú sprísňovanie a predlžovanie platnosti protiepidemických reštrikcií. (čtk)

© Autorské práva vyhradené

119 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19