Blanár: Smer odmieta úpravu zákonov na poslednú chvíľu a s jediným cieľom

Opozičná strana Smer nesúhlasí s upravovaním zákonov na poslednú chvíľu s jediným cieľom, a to umožniť celoplošné testovanie. Na adresu vládneho balíka zmien súvisiacich s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu to vyhlásil podpredseda Národnej rady (NR) SR a Smeru Juraj Blanár. Podotkol tiež, že kým celé Slovensko čaká, či vláda schváli návrh premiéra Igora Matoviča (OĽANO) na ďalšie plošné testovanie, on jej rokovanie krátko pred začiatkom preloží na neurčito.

14.01.2021 17:50
debata (4)

„Nesúhlasím s takýmto upravovaním zákonov na poslednú chvíľu s jediným cieľom, a to umožniť celoplošné testovanie. To prvé plošné testovanie z októbra – novembra minulého roka totiž neprinieslo nič iné, iba zásadné zhoršenie zdravotnej situácie celého Slovenska,“ tvrdí Blanár. Dodal, že celé Slovensko čaká, či si premiér presadí plošné testovanie alebo nie, napriek tomu, že ho odmietajú odborníci, opozícia, ako i časť koalície. „Podpredseda vlády za SaS Richard Sulík jasne povedal, že odmieta plošné testovanie. Dokonca ho označil za mrhanie personálnymi, organizačnými a materiálnymi zdrojmi,“ dodal Blanár.

Pripomenul, že dvojstránkový materiál meniaci až osem zákonov predložený v stredu do parlamentu len 43 minút pred rokovaním vytvára podmienky, ktoré majú umožniť premiérovi Matovičovi presadiť si jeho návrh realizovať celoplošné testovanie. Podotkol, že hoci sa predseda SaS kategoricky vyjadruje proti plošnému testovaniu, takmer všetci jeho poslanci v parlamente na hlasovaní podporili zákony v prvom čítaní.

Blanár poukázal z navrhovaných zmien napríklad na novelu zákona o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, ktorá by umožnila vykonávať odbery žiakmi tretieho a štvrtého ročníka odboru zdravotnícky asistent. Kritizuje aj to, že zo zákona o verejnom obstarávaní chce koalícia vypustiť povinnosť dodržania odkladnej lehoty pre všetky verejné obstarávania, ktoré sú vykonávané priamym rokovaním. „Dokonca toto rozšírenie plánujú využiť aj retroaktívne na všetky verejné obstarávania, ktoré nie sú ešte dokončené,“ poznamenal.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Juraj Blanár