Rakúsko sa hromadne testuje, vo Viedni sa protestovalo

Pôvodne sa malo cez víkend testovať celé Rakúsko, niektoré spolkové krajiny testovanie zrušili alebo zmenili termíny. Na viacerých miestach Slovenska počas soboty pokračovalo, prípadne sa začalo plošné testovanie na koronavírus.

16.01.2021 08:00 , aktualizované: 21:56
Rakúsko Viedeň Protest Koronavírus Foto: ,
Demonštranti mávajú rakúskymi vlajkami počas protestu proti pandemickým opatreniam v rakúskej metropole Viedeň v sobotu 16. januára 2021.
debata (169)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:55 Britský princ William vyzval všetkých ľudí v Spojenom kráľovstve, aby si vzali príklad z kráľovnej Alžbety II. a jej manžela princ Filipa a dali sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, keďže britské úrady bojujú proti neopodstatneným obavám, či vakcíny sú bezpečné. „Moji starí rodičia sa dali zaočkovať a som veľmi hrdý, že to urobili,“ povedal princ William.

Kráľovná Alžbeta II. (94) minulý týždeň informovala, že spolu s manželom Filipom (99) dostali prvú dávku vakcíny. Cieľom tejto správy bolo zvýšiť dôveru voči očkovacím látkam, keďže britská Národná zdravotná služba (NHS) sa snaží do polovice februára prvou dávkou vakcíny zaočkovať všetkých obyvateľov krajiny vo veku nad 70 rokov

21:16 Nemecko proti koronavírusu zaočkovalo už viac ako milión ľudí. Podľa údajov, ktoré v sobotu zverejnil Inštitút Roberta Kocha, nemecké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb, doteraz bolo zaočkovaných 1,05 milióna obyvateľov krajiny. Nemecká kancelárka Angela Merkelová a predsedovia 16 krajinských vlád však budú v utorok diskutovať, ako postupovať v oblasti reštriktívnych opatrení zameraných na zabrzdenie šírenia koronavírusu, keďže platnosť terajšieho lockdownu v Nemecku sa má skončiť 31. januára.

V sobotu Nemecko informovalo, že za predošlý deň bolo v krajine potvrdených 18 678 nových infekcií a 980 ľudí ochoreniu COVID-19 podľahlo. Priemerný počet nákaz za posledných sedem dní bol na úrovni 139 prípadov na 100-tisíc obyvateľov, pričom nemeckí zdravotníci chcú dosiahnuť pokles pod úroveň 50 prípadov na 100-tisíc obyvateľov.

20:58 Počas druhého víkendu plošného testovania obyvateľov na koronavírus, ku ktorému pristúpila košická samospráva, boli čakacie časy v odberových miestach minimálne. Antigénovými testami sa v sobotu prišlo otestovať menej ľudí oproti minulému týždňu. „Ľudia sa asi báli zimy, bolo tu dnes mínus deväť, tak sa im asi nechcelo ísť z domu, alebo chceli ísť do prírody,“ povedal pre TASR hovorca mesta Vladimír Fabian s tým, že prípadné obavy obyvateľov z dlhých minút strávených na zime boli zbytočné. „Vôbec sa nečaká, je to pohodlné,“ skonštatoval. Aj keď samospráva avizuje nižšiu účasť, presný počet otestovaných osôb zverejní mesto v nedeľu 17. januára.

Testovanie na 63 odberových miestach a tiež prostredníctvom mobilnej odberovej jednotky na testovanie v útulkoch pre ľudí či osadách bude pokračovať aj v nedeľu v čase od 9.00 h do 17.00 h. V rovnakom čase sa v nedeľu testovanie uskutoční aj v meste Medzev a obciach Budimír a Veľká Ida. Plošné testovanie počas tohto víkendu avizovali aj obce Belža, Nový Salaš a Slanská Huta.

20:00 Vláda chce skríningovo otestovať obyvateľov na ochorenie COVID-19. Takýmto spôsobom chce znížiť šírenie koronavírusu na Slovensku o 50 percent. Informoval o tom v sobotu minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) po rokovaní vlády. Vládny kabinet má zasadať aj v nedeľu, kde má prijať uznesenie a bude informovať o podrobnostiach. Viac o téme TU.

19:37 Rast počtu migrantov vo svete podľa odhadu Organizácie Spojených národov (OSN) od polovice roku 2019 do polovice roku 2020 sa pre pandémiu koronavírusu zmenšil o 2 milióny oproti pôvodnému odhadu, že ich počet stúpne o 7 až 8 miliónov. Dôvodom bolo to, že od marca sa v reakcii na pandémiu začali zatvárať hranice a prerušovať doprava.

Clare Menozziová, hlavná autorka správy OSN o migrácii, ktorú vypracovalo Oddelenie OSN pre ekonomické a sociálne záležitosti (DESA), uviedla, že pokles migrácie v druhej polovici roku 2020 bol pravdepodobne rovnaký, možno ešte výraznejší. Najväčšiu skupinu ľudí, ktorí v roku 2020 žili za hranicami svojej vlasti, podľa správy OSN tvorili Indovia (18 miliónov). Nasledovali Mexičania a Rusi (zhodne po 11 miliónov), Číňania (10 miliónov) a Sýrčania ( 8 miliónov).

19:28 V Banskej Bystrici počas prvého dňa komunitného testovania otestovali antigénovými testami 4 645 ľudí. Pozitívnych na ochorenie COVID-19 bolo 34 z nich. Komunitné cielené testovanie v meste prebieha počas víkendu na 12 odberných miestach vďaka 18 odberným tímom, ktoré tvorí 17 zdravotníkov a 69 administra­tívnych pracovníkov. Informovala o tom hovorkyňa primátora Banskej Bystrice Zdenka Marhefková.

„Ďakujem všetkým, ktorí sa správajú zodpovedne voči svojim kolegom a okoliu. Na komunitnom cielenom testovaní sa počas dnešného dňa zúčastnilo 4 645 ľudí, pričom 34 bolo pozitívnych na ochorenie COVID-19. Spolu s odborníkmi sme presvedčení, že nie celoplošné testovanie, ale práve takýto model má v súčasnom období zmysel,” uviedol primátor mesta Ján Nosko. Mesto upozorňuje, že registrácia je stále otvorená, stačí sa zaregistrovať na https://www.banskabystrica.sk/testovanie a vybrať si odberné miesto a konkrétny čas.

19:15 V Nitre sa podľa informácií mesta na sociálnej sieti počas celého dňa otestovalo 14 293 ľudí, z toho 137 bolo pozitívnych. V krajskom meste aplikácia TrustOne pomohla skrátiť časy čakania, obyvatelia nahlasovali plynulý príchod do odberových miestností. Odberové miesta sa v Nitre zatvorili o 17. hodine, v niektorých obciach podľa Hajdamárovej v testovaní pokračujú do večerných hodín.

18:55 Tisíce ľudí protestovali v sobotu v uliciach Viedne proti epidemiologickým opatreniam, ktoré majú obmedziť šírenie koronavírusu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters. Účastníci protestu, z ktorých mnohí nemali rúška, skandovali okrem iných aj heslá vyzývajúce rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza, aby odstúpil. Podľa agentúry AFP sa na protestoch zúčastnilo zhruba 10 000 ľudí. Medzi účastníkmi demonštrácie bol aj krajne pravicový politik a bývalý vicekancelár Heinz-Christian Strache.

Na mieste sa tiež uskutočnila protidemonštrácia zorganizovaná príslušníkmi krajnej ľavice, na ktorej sa podľa odhadov polície zúčastnilo zhruba 500 ľudí. Rakúsko zrejme čaká ďalšie predĺženie lockdownu, ktorý tam v súčasnosti platí do 24. januára.

18:08 Druhé kolo testovania v obciach a mestách okresu Nitra malo v sobotu bezproblémový priebeh. Do 12. hodiny sa dalo podľa prednostky Okresného úradu v Nitre Evy Hajdamárovej otestovať 23 572 občanov, z nich malo 294 pozitívny výsledok. Predstavuje to 1,2 percenta. V prvý deň druhého kola testovania, v piatok prišlo na odberové miesta v Nitre a dvoch obciach okresu spolu 13 736 ľudí, z nich 131 bolo pozitívne testovaných. Ostatné obce okresu sa k testovaniu pridali od soboty.

17:35 V harmaneckých papierňach použili na testovanie zamestnancov testy Eko Test Covid od čínskej firmy Assure Tech z Hangzhou, ktoré nemajú nič spoločné s testami používanými pri plošnom testovaní. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedol premiér Igor Matovič (OĽaNO). Dodal, že testy majú chybovosť pri určení falošnej pozitivity 0,32 percenta (podľa výrobcu) a 0,05 percenta podľa testovania v Trenčíne, teda z desaťtisíc testovaných bolo chybne za pozitívnych označených päť ľudí.

Denník N dnes informoval, že v Harmanci identifikovali pomocou antigénových testov 46 percent pozitívnych zamestnancov. Testovali 173 ľudí, za pozitívnych testy označili 80. Zo 70 ľudí, ktorých preverili aj PCR testami, nebol ako pozitívny vyhodnotený ani jeden.

„Podľa našich informácií z následného preverovania boli pri prvom harmaneckom testovaní v skutočnosti použité iné testy ako tie, ktorých parametre sú overené praxou, a ktoré sa používajú pri testovaní na oficiálnych odberných miestach,“ komentoval prípad pre denník Úrad verejného zdravotníctva SR. Podľa úradu je tento ojedinelý harmanecký prípad len výzvou na to, aby sa pri testovaní využívali výhradne testy, ktorých parametre sú overené praxou.

16:30 Dobrovoľné cielené komunitné testovanie na ochorenie COVID-19 v Banskej Bystrici pokračuje bez problémov, tvrdí to primátor mesta Ján Nosko. „V sobotu do 12.00 h sme stihli otestovať 2150 záujemcov, z toho 13 je pozitívnych na ochorenie COVID-19,“ dodal s tým, že záujemcovia sa môžu prihlasovať aj počas nedele. „Reakcie obyvateľov sú prevažne pozitívne," doplnil s tým, že pozitívne testovaných nahlasujú pracovníkom Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorí budú vykonávať ďalšie trasovanie.

RÚVZ zriadil infolinku +421 918 659 5­80 pre zamestnávateľov, ktorí majú pozitívnych zamestnancov a potrebujú čokoľvek konzultovať. „K dispozícii je počas soboty aj nedele v čase od 9.00 h do 15.00 h,“ informovala v sobotu hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

15:50 Čína dokončila v sobotu výstavbu nemocnice, v ktorej je pre pacientov infikovaných koronavírusom k dispozícii 1500 lôžok. Postavili ju za päť dní, píše agentúra AP a denník The Guardian. Ide o jednu zo šiestich nemocníc, ktoré v súčasnosti stavajú v meste Nan-kung ležiacom v severočínskej provincii Che-pej. Po dokončení budú mať dohromady kapacitu 6500 lôžok. Ich výstavba by mala byť dokončená v priebehu budúceho týždňa.

V provincii Che-pej, ktorá obklopuje hlavné mesto Peking, zaznamenali v ostatnom čase prudký nárast prípadov koronavírusu. Stovky nových prípadov hlásia z mesta Nan-kung i metropoly provincie Che-pej – mesta Š'-ťia-čuang. V oboch mestách sa v súčasnosti lieči dohromady 645 nakazených pacientov

Na leteckej snímke budovanie karanténneho... Foto: TASR/AP, Yang Shiyao
Čína koronavírus Š'-ťia-čuang nemocnica Na leteckej snímke budovanie karanténneho centra v meste Š'-ťia-čuang v severočínskej provincii Che-pej 14. januára 2021.

15:08 Ďalší predstavitelia strany Za ľudí zdôraznili, že je potrebné rešpektovať názor odborníkov i argumenty, ktoré hovoria, že v súčasnom mrazivom počasí a pri predpokladanej koncentrácii ľudí by testovanie prinieslo viac rizík ako benefitov. Poukázali tiež na to, že by mohlo odčerpať ďalšie sily zdravotníkov, i na to, že v boji s pandémiou ochorenia COVID-19 je nevyhnutné zefektívniť proces očkovania.

Podpredseda strany Juraj Šeliga odmietol vytváranie dojmu, že ak niekto nesúhlasí s ideou celoplošného testovania, vytvára konflikt a je braný ako nepriateľ. „My nie sme nepriateľ, my chceme byť hlasom rozumu, ktorý vníma odborné názory,“ zdôraznil.

14:30 Strana Za ľudí nepodporuje celoplošné testovanie, je za testovanie v ohniskách nákazy novým koronavírusom a najohrozenejších regiónoch. Predsedníčka strany Veronika Remišová to uviedla pred sobotňajším rokovaním vlády, na ktorom má kabinet prijať uznesenie k podobe plošného testovania v nasledujúcom týždni. Remišová nevidí dôvod hovoriť o rozklade koalície. „Koalícia funguje,“ povedala.

Remišová ďalej uviedla, že na rokovaní budú presadzovať podporu testovania u zamestnávateľov, ktorí by mali dostať od štátu testy i finančnú kompenzáciu, takisto zvýšenie počtu mobilných odberových miest pre ľudí, ktorí sa chcú dať testovať, rovnako efektívne využívanie personálnych a materiálnych zdrojov.

14:20 Srbsko prevzalo milión dávok vakcíny proti koronavírusu od čínskej spoločnosti Sinopharm. Stalo sa tak prvou európskou krajinou, ktorej čínska firma dodala veľké množstvo očkovacej látky. Srbský prezident Aleksandar Vučič zásielku privítal na letisku v Belehrade a vyhlásil, že sa čínskou vakcínou dá zaočkovať, aby ľuďom ukázal, že je bezpečná.

Srbsko doteraz doviezlo menšie množstvá vakcíny, ktorú vyvinula americká spoločnosť Pfizer v spolupráci s nemeckou firmou BioNTech, aj ruskej vakcíny Sputnik V. Srbskí vládni predstavitelia sa dali zaočkovať aj americko-nemeckou aj ruskou vakcínou s cieľom zvýšiť záujem o vakcináciu. Očkovacia látka čínskej firmy Sinopharm ani ruská vakcína Sputnik V nie sú schválené európskymi regulátormi, pričom čínsku očkovaciu látku zatiaľ neschválili ani srbské zdravotnícke úrady.

13:30 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 vzrástol v Poľsku od piatka o 7412 a dosiahol 1 429 612, informovalo v sobotu tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Chorobe COVID-19 podľahlo ďalších 369 ľudí, čím sa počet obetí epidémie zvýšil na 33 213, uviedla agentúra PAP. S potvrdenou koronavírusovou infekciou je v Poľsku hospitalizovaných 15 887 ľudí, ďalších 172 827 osôb je v karanténe a 5895 ľudí je pod sanitárno-epidemiologickým dohľadom. Z nákazy sa doteraz vyliečilo 1 173 087 ľudí.

Proti chorobe COVID-19 bolo v Poľsku zaočkovaných viac ako 410 480 ľudí, informovala v sobotu ráno kancelária predsedu vlády. S masovým očkovaním v Poľsku sa začalo 27. decembra, pričom medzi prvými zaočkovanými boli zdravotníci. Od piatka v krajine spustili očkovanie seniorov nad 80 rokov.

12:47 V Česku potvrdili prvý prípad nákazlivejšieho variantu koronavírusu, ktorý bol prvýkrát zistený v Británii. Informoval o tom v sobotu spravodajský server Denikn.cz s odvolaním sa na vedúcu Národného referenčného laboratória Helenu Jiřincovú. „Je tu veľmi silná indícia, že tam, kde máme posun citlivosti v (testovacej) súprave, môžeme mať tzv. britskú mutáciu,“ uviedla Jiřincová. Počet zachytených prípadov zatiaľ nie je známy.

Britský variant vírusu prvýkrát hlásili v Spojenom kráľovstve vlani 14. decembra. Šírenie je v súvislosti s vekom osôb a pohlavím podobné ako u iných variantov. Tento variant je však nákazlivejší a rýchlejšie sa šíri. WHO v stredu uviedla, že britský variant vírusu sa rozšíril už do 50 krajín a teritórií. Podobný variant z Juhoafrickej republiky (JAR) zaznamenali zatiaľ v 20 krajinách. WHO takisto uviedla, že tretí variant koronavírusu, objavený v Japonsku, môže ovplyvniť odozvu imunitného systému a vyžaduje si ďalšie preskúmanie.

11:42 Všetci prichádzajúci do Británie budú musieť od pondelka podstúpiť desaťdňovú karanténu a preukázať negatívny test na koronavírus. Oznámil to britský premiér Boris Johnson, ktorého v sobotu citovala spravodajská stanica Sky News. Opatrenia, ktoré vstúpia do platnosti v pondelok 18. januára o 4.00 h miestneho času (05.00 h SEČ), prichádzajú po tom, čo Británia od piatku zatvorila svoje hranice pre ľudí prichádzajúcich z juhoamerických krajín a Portugalska. Vláda tak urobila v obave zo zavlečenia nového variantu koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý zistili v Brazílii.

Test musia cestujúci absolvovať najviac 72 hodín pred odchodom do Británie. Bez ohľadu na výsledky testov budú cestujúci musieť podstúpiť desaťdňovú karanténu. Od piateho dňa môže byť karanténa skrátená novým testom. Opatrenia, týkajúce sa aj občanov Spojeného kráľovstva, budú platiť minimálne do 15. februára.

11:28 V Maďarsku potvrdili za posledný deň 1438 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a 87 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19, informoval v sobotu operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu. Od vypuknutia pandémie koronavírusu evidujú celkom 350 587 infiko­vaných a 11 264 obetí na životoch. Aktuálne je nakazených 111 998 osôb, z ktorých 4408 je v nemocničnom ošetrení. Na umelú pľúcnu ventiláciu je napojených 328 pacientov. Maďarsko prevzalo doposiaľ vakcíny pre 130 000 ľudí. Zaočkovali už 112 847 zdravot­níkov, zamestnancov a obyvateľov sociálnych zariadení.

11:02 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 7729 na celkovo 1 154 692, vyplýva zo sobotňajších údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Chorobe COVID-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 144 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 20 686. Z ochorenia sa za posledných 24 hodín uzdravilo 9792 ľudí, od začiatku pandémie už 857 183.

10:35 Česká republika v piatok zaznamenala 9230 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Vyplýva to z údajov zverejnených v sobotu ráno na oficiálnej webovej stránke ministerstva zdravotníctva ČR. Minulý piatok pribudlo 13 079 prípadov, píše server Novinky.cz. Rizikový index českého protiepidemického systému PES, od ktorého závisí úroveň opatrení, zostal na úrovni 72 bodov zo 100 a tretí deň tak zodpovedá štvrtému stupňu pohotovosti z piatich.

V ČR je v spojitosti s ochorením podľa ministerstva zdravotníctva hospitalizovaných 6929 ľudí, z toho 1122 pacientov je vo vážnom stave. Šírenie nákazy sa naďalej spomaľuje, tzv. reprodukčné číslo kleslo na 0,69. V krajine je podľa údajov ministerstva proti koronavírusu zaočkovaných už približne 70 680 ľudí.

9:54 V Indii sa v sobotu začalo s hromadným očkovaním proti koronavírusu. Vakcínu najprv dostane 30 miliónov zdravotníkov a pracovníkov v prvej línii boja proti pandémii COVID-19. Informovala o tom agentúra DPA. Do júla plánuje India zaočkovať bezplatne 300 miliónov svojej populácie, ktorú tvorí 1,35 miliardy ľudí. Po zdravotníkoch bude vakcína podaná zhruba 270 miliónom osôb starším ako 50 rokov, ako aj ľuďom do 50 rokov so závažnými pridruženými ochoreniami.

„India dnes spúšťa najväčšiu očkovaciu kampaň na svete,“ povedal indický premiér Nárendra Módí v prejave k národu, ktorý odvysielala televízia. Ako píše agentúra AP, India sa vo veľkej miere plánuje spoliehať na softvér s názvom Co-Win. Táto digitálna platforma slúži na vyhľadávanie informácií v reálnom čase týkajúcich sa zásob vakcín, teploty, pri ktorej sú skladované, ako aj osôb, ktorým bola vakcína podaná. India schválila dve vakcíny proti koronavírusovému ochoreniu COVID-19

8:59 Mesto Banská Bystrica v spolupráci s okresným úradom organizuje cez víkend od 8.00 do 18.00 h dobrovoľné komunitné testovanie na ochorenie COVID-19 určené zamestnancom, ktorí musia chodiť do práce a nemôžu pracovať z domu. Mesto otvorí počas víkendu celkovo 12 odberných miest. Na testovanie je potrebné sa zaregistrovať, vo štvrtok (14. 1.) sa zo 7200 termínov naplnila kapacita na 50 percent. Záujem o testovanie svojich zamestnancov prejavili viacerí veľkí zamestnávatelia.

8:54 V Nitrianskom okrese pristúpili k plošnému testovaniu pre kritickú pandemickú situáciu v celom regióne. Zlá situácia je aj vo Fakultnej nemocnici Nitra i v Špecializovanej nemocnici sv. Svorada v Nitre na Zobore, ktoré sú na hranici svojich kapacít.

S cieľom zlepšiť epidemiologickú situáciu v regióne a odbremeniť tak nemocnice od náporu pacientov nakazených novým koronavírusom sa počas víkendu koná i testovanie v Košiciach, Medzeve i obciach okresu Košice-okolie. V samotných Košiciach je k dispozícii 63 odberných miest a jedna mobilná odberová jednotka na testovanie v útulkoch pre ľudí či osadách. V sobotu a v nedeľu sa možno otestovať od 9.00 h do 17.00 h.

8:50 Na viacerých miestach Slovenska bude počas soboty pokračovať, prípadne sa začne plošné testovanie na koronavírus. V Nitre a Nitrianskom okrese, rovnako v Košiciach, Medzeve i viacerých obciach okresu Košice-okolie pokračuje druhé kolo testovania, v Banskej Bystrici spustia dobrovoľné komunitné testovanie zamerané na zamestnancov, ktorí nemôžu vykonávať prácu z domu.

V Nitre je od piatka (15. 1.) až do nedele (17. 1.) k dispozícii 42 odberných miest. Počas soboty a nedele sa testuje od 8.00 do 17.00 h. V meste Vráble sa druhé kolo testovania začne v sobotu o 7.00, potrvá do 19.00 h, rovnako ako i v nedeľu, k dispozícii bude deväť odberových miest.

8:21 Regionálne voľby v Katalánsku, ktoré sa mali konať 14. februára, preložili na 30. mája. Príčinou odkladu je pandémia vyvolaná koronavírusom SARS-CoV-2. O odklade volieb podľa agentúry AFP v piatok informovala Elsa Artadiová, hovorkyňa strany Spoločne pre Katalánsko (JxCat), jednej z dvoch vládnych strán v tomto regióne na severe Španielska. Tieto regionálne voľby budú v poradí piate za posledných desať rokov.

8:00 V Dolnom Rakúsku sa počas víkendu uskutoční druhá fáza hromadného testovania. To pokračuje aj vo Viedni či Burgenlande. Pôvodne sa malo cez víkend testovať celé Rakúsko, niektoré spolkové krajiny však hromadné testovanie zrušili alebo zmenili termíny. Vo Viedni sa očakávajú demonštrácie proti reštrikciám, ktorými sa úrady snažia obmedziť šírenie koronavírusovej nákazy.

V Rakúsku v súčasnosti platí už tretia uzávera, a to najmenej do 24. januára. Deväťmiliónová krajina má od začiatku pandémie takmer 390 000 potvrdených prípadov nákazy a temer 7 000 úmrtí. V sobotu popoludní sa na mimoriadnej schôdzi stretne slovenská vláda, aby rozhodla o tom, či sa uskutoční ďalšie plošné testovanie obyvateľov na koronavírus, ako aj o ďalších opatreniach. Hromadné testovanie obyvateľov uskutočnilo Slovensko už vlani na jeseň. Prostredníctvom menej presných antigénnych testov vtedy zdravotníci odhalili tisíce nakazených. Účasť na testovaní bola vysoká, úrady totiž v tom čase podmienili napríklad cesty do práce tým, že ľudia sa preukážu negatívnym výsledkom testu.

Takto vyzeralo dobrovoľné testovanie vo Viedni

Rakúšania sa na prítomnosť koronavírusu mohli v decembri otestovať dobrovoľne.

Fotogaléria
Ľudia čakajú v rade na prvé hromadné testovanie...
Rakúski vojaci v ochranných odevoach počas...
+3Ľudia čakajú v rade na prvé hromadné dobrovoľné...

„Po troch týždňoch lockdownu je situácia viac-menej rovnaká. Medzitým na Slovensku máme agresívne britskú mutáciu vírusu. Agresívna mutácia tu bude dominantná v horizonte šiestich týždňov,“ zdôvodňoval tento týždeň pred novinármi premiér Igor Matovič potrebu ďalšieho testovania. Podľa ministerského predsedu by sa plošné testovanie malo opakovať každý týždeň, kým podiel odhalených prípadov nákazy v jednotlivých regiónoch klesne pod pol percenta.

Na Slovensku najmä v októbri a potom od začiatku vlaňajšieho decembra výrazne stúpal počet nových potvrdených prípadov infekcie. Úrady na to reagovali napríklad obmedzením voľného pohybu ľudí. V uplynulých dňoch sa situácia s prírastkom nakazených prestala zhoršovať, nemocnice ale naďalej zostávajú vyťažené kvôli pacientom s COVIDOM-19.

169 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus