Laboratóriá odhalili vyše dvetisíc nakazených. Zomrelo ďalších 55 ľudí

V piatok potvrdili na Slovensku 2 045 pozitívne testovaných osôb na koronavírus. Laboratóriá urobili 11 392 RT-PCR testov. Počet úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19 sa zvýšil o 55 prípadov. Vyliečilo sa ďalších 3 232 osôb. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

16.01.2021 10:13 , aktualizované: 10:58
testovanie koronavírus Foto:
Plošné testovanie na ochorenie COVID-19 v Košiciach.
debata (56)

Antigénové testy v piatok potvrdili ďalších 1 760 pozitívne testovaných. Pri viac ako 52-tisíc vykonaných antigénových testov ide o pozitivitu 3,37 percenta. V rámci PCR testov je pozitivita na úrovni 17,95 percenta.

Ako ďalej Ministerstvo zdravotníctva SR uviedlo na svojej webovej stránke, v Nitrianskom kraji odhalili PCR testy 373 pozitívne testovaných, v Košickom 308 a Trnavskom 278. Trenčiansky kraj eviduje 264 nových prípadov, Bratislavský 251, Žilinský 248, Banskobystrický 164 a Prešovský 159. Je medzi nimi 955 mužov a 1 090 žien.

Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

V nemocniciach je hospitalizovaných 3 286 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 3 055 ľudí. Na JIS je 250 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 277 osôb. Počet potvrdených úmrtí na pľúcnu formu COVID-19 vzrástol o 55 prípadov. Celkový počet úmrtí „na Covid“ je 3 417 a celkový počet úmrtí „s Covidom“ je 706. Pribudlo 3 232 vyliečených pacientov, celkovo sa z ochorenia zotavilo 166 555 ľudí.

Na Slovensku sa doteraz uskutočnilo 1 603 679 labo­ratórnych PCR testov, z nich vyšiel pozitívny výsledok u 222 752 osôb. Antigénových testov sa urobilo 146 245, infekciu odhalili v prípade 1760 vzoriek.

Antigénové testovanie vo väčších mestách aj cez víkend

Bezplatné antigénové testovanie na ochorenie COVID-19 bude možné aj cez víkendy v mestách a obciach nad 5000 obyvateľov. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo štvrtý a piaty verejný návrh na uzatvorenie zmluvy o spolupráci pri zriaďovaní a prevádzkovaní mobilný odberových miest (MOM). Informoval o tom komunikačný odbor MZ SR. Záujemcovia môžu na štvrtú výzvu reagovať do 1. februára do 12.00 h. Rovnako tak na piatu výzvu, ktorá je určená už zazmluvneným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a MOM už prevádzkujú.

V súčasnosti je na Slovensku 250 antigénových odberných miest. „Týmto spôsobom opäť rozširujeme nielen ich kapacity, ale aj celkový systém mobilných odberných miest, kde verejnosť má zadarmo k dispozícii diagnostické vyšetrenie na ochorenie COVID-19 aj počas víkendov a štátnych sviatkov,“ povedal šéf rezortu zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO).

Očkovanie + Covid automat

Ministerstvo zdravotníctva, 15. januára 2021

Fotogaléria
+6

Ministerstvo uzatvorí zmluvu o spolupráci s každým poskytovateľom, ktorý bude súhlasiť so stanovenými zmluvnými podmienkami spolupráce. Poskytovateľ bude podľa komunikačného odboru musieť vykonávať vyšetrenia minimálne šesť dní v týždni, z toho minimálne jeden deň bude deň voľna, minimálne osem hodín denne, najskôr od 8.00 h. Priblížil, že testovanie môže byť vykonávané aj sedem dní v týždni a viac ako osem hodín denne, ak „sa tak spoločensky uvedomelý a empatický poskytovateľ vzhľadom na vývoj pandémie a záujem občanov o testovanie takto slobodne rozhodne“.

Ministerstvo podotýka, že jeden poskytovateľ nemôže zriadiť viac ako jedno MOM v tom istom meste alebo mestskej časti. Viac MOM môže zriadiť, ale v rozdielnych mestách či mestských častiach.

MZ na základe štvrtej výzvy umožňuje poskytovateľovi zriadiť MOM vonku alebo vo vnútri v ktoromkoľvek meste nad 5000 obyvateľov. V mestách Bojnice, Dobšiná, Gelnica, Ilava, Komárno, Liptovský Hrádok, Modra, Námestovo, Nová Baňa, Poltár, Púchov, Rajec, Ružomberok, Sliač, Sobrance, Stupava, Svidník, Šahy, Štúrovo, Topoľčany, Tornaľa, Žarnovica nie podľa rezortu potrebné zriaďovať nové MOM.

Na niektorých mobilných odberných miestach bude možné využiť objednávkový systém prevádzkovaný Národným centrom zdravotníckych informácií. „Rezort zdravotníctva prosí občanov, aby rešpektovali objednávkové systémy/časenky jednotlivých odberových miest, ktoré slúžia predovšetkým na zabezpečenie väčšieho komfortu a plynulosti odberov,“ uviedol komunikačný odbor. Zároveň upozorňuje, že ľudia na odberové miesto nemôžu prísť bez objednania.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus