Vláda sa ešte nedohodla na podrobnostiach testovania

V sobotu po rokovaní vlády informoval iba minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). "Vláda zvažuje, ako ďalej v tejto situácii pokračovať," povedal Krajčí po rokovaní s tým, že podľa neho je celé Slovensko čierne - teda s vysokým počtom novoinfikovaných.

16.01.2021 12:19 , aktualizované: 19:42
SR koronavírus rokovanie vláda 65. rokovanie... Foto: ,
Na snímke zľava predseda vlády SR Igor Matovič, minister financií SR Eduard Heger, minister vnútra SR Roman Mikulec, minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (všetci OĽaNO). 11.1.2021
debata (498)

VIDEO: Matovič: Kto vám povedal že sme sa nedohodli?

Video

Tvrdí, že je potrebné zvýšiť počet testovaných, zo včerajších prírastkov môže zomrieť aj 80 ľudí. „Dohodli sme sa, že chceme skríningovo pretestovať obyvateľstvo našej krajiny. Tým spôsobom vychytať šíriteľov vírusu, izolovať ich, karantenizovať ich rodiny, dohľadať kontakty,“ pokračoval Krajčí. Covid automat by sa mal zapnúť 8. februára.

V sobotu vláda schválila „použitie ozbrojených síl na pomoc pri testovaní obyvateľstva“. Nejde však len o jednorazovú pomoc, vojaci majú byť pripravení pomáhať až do 30. júna. Minister obrany má na to vyčleniť päťtisíc príslušníkov ozbrojených síl.

Na zasadnutie, ktoré malo byť pôvodne online, prišli Igor Matovič, Eduard Heger, Natália Milanová, Ján Budaj, Marek Krajčí, Veronika Remišová, Milan Krajniak, Branislav Grohling.

V nedeľu vláda pokračuje, malo by sa prijať uznesenie. O výsledku by mali informovať predsedovania koaličných strán.

Matovič: Deti a dôchodcovia nebudú potrebovať test

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) už pred zasadnutím vlády vedel, čo jeho kabinet odsúhlasí. Tvrdí, že malé deti a dôchodcovia nebudú musieť na test kvôli vychádzkam do prírody.

V piatok informáciu o tom, že aj 11-ročné deti budú potrebovať negatívny test, ak budú chcieť ísť na vychádzku do prírody, priniesla vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí). Vysvetľovala, že to je hranica, ktorú jej strana jednoducho nepodporí.

Dnes však už premiér vysvetľuje, že to nie je pravda. „Včera médiami prebehlo strašenie, že malé deti aj dôchodcov chce vláda nútiť ísť na test kvôli vychádzkam do prírody. NIE JE TO PRAVDA. Žiadny taký materiál nebol a určite ani nebude schválený,“ napísal Matovič na sociálnej sieti.

Priznal, že na rokovanie prichádzajú rôzne návrhy ako pracovné materiály. Niektoré sú písomné a niektoré ústne. „Desiatky rôznych návrhov. Bolo tomu aj v tomto prípade … a zaznelo hocičo. Dôležité však je, si zo zásobníka opatrení vybrať len tie, ktoré majú – v tejto dobe – epidemiologické opodstatnenie,“ pokračoval premiér.

Podľa neho nemá epidemiologický zmysel posielať na testy malé deti a dôchodcov kvôli vychádzke. „Deti do 15 rokov a dôchodcov nad 65 rokov sa táto povinnosť určite nebude týkať,“ dodal Matovič.

Dnes od tretej do večerných hodín prebiehalo mimoriadne rokovanie vlády, ktorá by mala rozhodnúť, či bude celoslovenské testovanie antigénovým testami, alebo len v tých najzamorenejších regiónoch. Za celoslovenské testovanie sa zatiaľ postavil premiér a ministri za OĽaNO a hnutie Sme rodina.

SaS už niekoľko dní tvrdí, že celoslovenské testovanie je mrhanie silami a peniazmi, je skôr za cielené testovanie. K tomuto názoru sa kloní aj strana Za ľudí. Vláda bude rokovať online. Ak z nej bude nejaký mediálny výstup, tak dajú vedieť.

Očkovanie + Covid automat

Ministerstvo zdravotníctva, 15. januára 2021

Fotogaléria
+6

Keď sa na Slovensku testovalo takto celoplošne vlani začiatkom novembra, na testy museli ísť aj deti od 11 rokov. Vtedy však už nechodili do škôl, učili sa prezenčne. Keďže sa rátalo s možnosťou – a veľmi reálnou – že sa nemusia dostať na testovanie ľudia v produktívnom veku, čiže bez absolvovania testovania a negatívneho výsledku by nemohli ísť do práce, odporúčalo sa, aby ľudia nad 65 rokov zostali doma a nedali sa otestovať.

No už zakrátko sa ukázalo, že to bolo veľmi krátkozraké odporúčanie, pretože dôchodcov potom bez potvrdenia o negatívnom výsledku testu, nepustili ani len na poštu, aby si prevzali svoje dôchodky.

Ešte sa žiada pripomenúť, že o celoplošnom testovaní vláda rokuje od pondelka – vtedy sa malo rozhodnúť, či bude. Po celý týždeň vláda rokuje len na základe ústnych informácií a materiálov, ktoré dostali ministri krátko pred samotným zasadnutím. To priznali ministri naprieč koalíciou. Verejne dostupné boli len tie dokumenty, ktoré išli do parlamentu, schôdza bola tiež narýchlo zvolaná v priebehu asi piatich hodín.

498 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #koronavírus #vláda Igora Matoviča #celoplošné testovanie