Pumpa vraj robila iba politickú satiru. Aj zo smrti

Ostatný diel seriálu Pumpa verejnoprávnej televízie zdvihol zo stoličky mnohých. Tri svojské postavičky sa s ministerkou spravodlivosti rozprávajú o smrti a samovražde.

18.01.2021 20:18
debata (519)

RTVS Pumpu predstavuje ako „komediálny seriál“, ktorý reaguje na aktuálne udalosti predošlého týždňa cez trojicu svojských postáv stretávajúcich sa na benzínovej pumpe. Tentoraz sa k nim pridala aj Mária Kolíková (Za ľudí), ktorá sa popri vysvetľovaní súdnej mapy dotkla aj udalostí v prešovskej väznici v decembri.

„K aktuálnym témam patrí aj tragická udalosť smrti generála Milana Lučanského. RTVS si uvedomuje, že táto udalosť polarizuje spoločnosť a tento fakt bol znázornený aj ústrednými postavami seriálu, ktoré reprezentovali oba názorové póly,“ reagovala verejnoprávna televízia. Kým Kolíkovej viac nahrávajú dva hostia pumpy, pochybnosti okolo „smutnej veci“ má len pumpár. Ten je však v rámci tejto časti vykreslovaný ako nešikovný a tak trochu hlúpy. Na margo Lučanského smrti Kolíková povedala, že prvé zranenie bolo jeho vlastné a druhé „tak to zo všetkého vychádza, že to bola, žiaľ, samovražda“.

Potom si z ministerky robia srandu pre jej účes, padne zmienka o bývalom povolaní súčasného ministra školstva, pre jej prejav, že sa neusmieva.

Pri odchode sa jej prihovorí druhý hosť (pozrite si scénku v archíve RTVS), ktorého „strašne serie, že niektorí ľudia majú toho Lučanského za hrdinu“. „No Kuciak ani Palach to nebol,“ odpovedala Kolíková.

Potom všetci traja ešte filozofujú o vyšetrovaní, podmienkach v base, spomínajú bezpečnostného analytika Milana Žitného či poslanca Smeru Ľuboša Blahu. Jedna z postáv bez obalu hovorí, že Lučanský mal toľko majetku, ktorý poctivý policajt nezarobí za tri životy a samovraždu spáchal, aby ochránil majetky.

Potom sa ešte snažili uťahovať si z prepustenia finačníka Jaroslava Haščáka z väzby, nejakému miestnemu predal pumpár produkty pred koncom spotreby a na záver si televízia urobila promo na vlastnú reláciu v rozhlase.

„Téma bola hereckými protagonistami prezentovaná argumentačne vyvážene,“ myslí si RTVS. Dodáva, že nemali v úmysle „v žiadnom prípade dehonestovať osobu generála Milana Lučanského ani jeho tragické úmrtie“.

Televízia sa ospravedlnila divákom, ktorých sa vyjadrenia, ktoré odzneli v sobotnej epizóde, dotkli.

Režisér seriálu Peter Begányi hovorí: „Ako všetci hostia relácie, aj pani ministerka dostala priestor prezentovať svoje osobné názory a postoje bez cenzorského zásahu.“ Podľa neho snažia vrátiť politickú satiru na televízne obrazovky. „Našou snahou je v rámci dialógov ústredných postáv predstaviť všetky názorové fronty a tému odprezentovať vyvážene, konečný názor na prezentované problémy nechávame na diváka. Rovnako sme pristupovali aj k téme tragického úmrtia Milana Lučanského v rámci ostatnej epizódy,“ dodal Begányi.

Podľa zmluvy zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv platí RTVS za jeden diel seriálu 27 600 eur s DPH.

Verejná televízia sa zastáva relácie, v ktorej sa bez obalu hovorí o samovražde ako spôsobe ochrany majetku. Tým sa síce autori snažia naznačiť, že Lučanský bol väzobne stíhaný za korupciu, no nebol uznaný vinným. Platí pre neho prezumpcia neviny.

519 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #pumpa