Čaputová a Naď si pripomenuli 15. výročie leteckej havárie pri obci Hejce

Prezidentka Zuzana Čaputová si v utorok spolu s ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽANO) pripomenula 15. výročie havárie slovenského vojenského lietadla pri maďarskej obci Hejce, ktorá si vyžiadala 42 obetí. Na nádvorí ministerstva obrany v Bratislave položili k Pamätníku zmierenia vence a zapálili sviečky. Tragédia z roku 2006 je najväčším leteckým nešťastím v dejinách samostatného Slovenska.

19.01.2021 13:13
debata (17)
Minister obrany Jaroslav Naď a prezidentka SR... Foto: SITA, Kancelária prezidentky
hejce čaputová naď Minister obrany Jaroslav Naď a prezidentka SR Zuzana Čaputová si uctili pamiatku na obete pri Pamätníku zmierenia na nádvorí Ministerstva obrany v rámci 15. výročia tragédie, ktorá sa stala pri obci Hejce. 19. január 2021.

„Správa o nehode svojho času šokovala celé Slovensko a bolela o to viac, že lietadlo s vojakmi sa zrútilo len kúsok od slovenských hraníc a len krátko pred ich návratom z misie domov. Česť ich pamiatke,“ uviedla hlava štátu na sociálnej sieti.

Výročie tragédie sa každoročne pripomína pietnym aktom na vrchu Borsó, kde je umiestnených symbolických 42 dubových stĺpov ako pamiatka na našich zosnulých vojakov. „Tento rok vycestoval do obce Hejce pre pandemické opatrenia iba náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR generál Daniel Zmeko v úzkom kruhu generálov. Ja s pani prezidentkou a hlavnou veliteľkou OS SR Zuzanou Čaputovou sme si uctili pamiatku obetí v areáli rezortu pri Pamätníku zmierenia,“ informoval na sociálnej sieti minister obrany.

Symbolické dubové stĺpy pripomínajú statočnosť a obetavosť profesionálnych vojakov a vojačiek. „Slovenskí vojaci odišli budovať lepší svet, spolu zdolávali prekážky, prežívali spoločné víťazstvá a úspechy, no, bohužiaľ, 42 z nich sa už domov nevrátilo. V mysliach nás všetkých však zostávajú navždy,“ uviedol Zmeko.

Rezort obrany 31. júla 2020 zverejnil na webe vyšetrovací spis havárie. Naď informoval, že odvtedy si ho pozrelo už viac ako 18.000 ľudí.

Lietadlo AN-24 viezlo príslušníkov Ozbrojených síl SR, ktorí sa vracali z misie KFOR v Kosove. Nehodu prežil iba jeden z vojakov, npor. Martin Farkaš. V utorok 19. januára uplynulo od tragédie 15 rokov.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Naď #Hejce #havária lietadla #Zuzana Čaputová