Mazurek, Uhrík a Ďurica končia vo vedení ĽSNS

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) Milan Mazurek, Ondrej Ďurica a europoslanec Milan Uhrík končia vo vedení strany Kotlebovci - Ľudová straná Naše Slovensko (ĽSNS). Všetci traja to oznámili vo svojich profiloch na sociálnej sieti v utorok 19. januára večer.

19.01.2021 21:52 , aktualizované: 20.01.2021 12:48
Milan Mazurek Foto:
Milan Mazurek
debata (166)

Rozhodnutie zdôvodnili tým, že začiatkom mesiaca delegáti snemu strany odhlasovali zmenu stanov, ktorá mení spôsob fungovania predsedníctva, jeho štruktúru a dáva predsedovi strany prakticky všetky kompetencie.

Mazurek doplnil, že z praktického hľadiska predsedníctvo stratilo význam a stalo sa len čisto pro forma orgánom. „O obsahu zmeny stanov som rovnako, ako mnohí ďalší vedomosť predom nemal a dozvedel som sa o nej len náhodou, od hlasujúcich delegátov. Nikto so mnou, rovnako ako s ďalšími navrhnuté zmeny neprebral a nemal som tak možnosť sa k nim vôbec vyjadriť a ovplyvniť ich obsah. Nedokážem si nijako vysvetliť, prečo nám to zatajili, prečo nám takto klamali,” vysvetľuje opozičný poslanec.

Podľa Uhríka boli delegátom na sneme predložené na schválenie stanovy v úplne inom znení, ako návrh, ktorý bol odsúhlasený na poslednom spoločnom predsedníctve. „Jednoducho, ako podpredseda strany som bol z tejto zmeny stanov úplne vynechaný,” podotkol europoslanec s tým, že na nasledujúcom straníckom sneme už nebude kandidovať za podpredsedu. Hovorca ĽSNS Ondrej Ďurica rovnako na základe zmeny stanov odhlasovanej bez vedomia niektorých členov predsedníctva, ale aj vzhľadom na ďalšie okolnosti, nevidí zmysel byť súčasťou predsedníctva strany.

K trojici kolegov sa dnes pridal aj poslanec NR SR Miroslav Suja. Vo svojom profile na sociálnej sieti uviedol, že za súčasných podmienok nevyužije možnosť opätovne kandidovať za podpredsedu strany.

Poslanca parlamentu Eduarda Kočiša (ĽSNS) znepokojila vedomosť, že „popredné osobnosti našej strany, ktoré v poslednom období najvýraznejšie a najkvalitnejšie zastupovali našu stranu, boli oklamané a nám ako delegátom snemu boli predložené na hlasovanie iné stanovy, ako ich schválilo predsedníctvo za prítomnosti Milana Uhríka, Milana Mazureka, či Ondreja Ďuricu”. Na sociálnej sieti doplnil, že plne chápe rozhodnutie ľudí, ktorí už v takomto predsedníctve nechcú byť.

Mesežnikov: Konflikt súvisí s trestným stíhaním Kotlebu

Konflikt v strane ĽSNS súvisí podľa politológa a prezidenta Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Grigorija Mesežnikova s perspektívami, ktoré sa otvárajú v súvislosti s trestným stíhaním predsedu Mariana Kotlebu. Povedal to s tým, že ak bude odsúdený, príde o poslanecký mandát a bude fyzicky odlúčený od strany. Pripravuje sa na to, a preto prišlo k zmenám, ktoré posilnili jeho pozíciu.

Podľa politológa už aj minimálne prepadnutie poslaneckého mandátu oslabí postavenie predsedu Kotlebu. „V konečnom dôsledku si myslím, že bude odsúdený. Ako predseda strany musí vypracovať nejakú stratégiu,” povedal s tým, že sa pripravuje na to, aby mal stranu stále pod kontrolou. Otázka podľa neho je, či je pre samotnú stranu dobré, aby líder strany sedel vo väzení nie ako bojovník za demokraciu, ale ako človek, čo porušil trestný zákon. Mesežnikov podotkol, že v ĽSNS ide o prvý takýto konflikt. Pár ľudí už odišlo, ale neboli takí výrazní ako Uhrík či Mazurek.

Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ružena Sabová 12. októbra 2020 v kauze šekov s extrémistickou symbolikou uznala predsedu politickej strany ĽSNS a poslanca parlamentu Mariana Kotlebu za vinného. Podľa verdiktu sa dopustil trestného činu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd. Za to mu uložila trest väzenia v dĺžke štyri roky a štyri mesiace. Verdikt zatiaľ nie je právoplatný. Keďže obžalovaný podal na mieste odvolanie, vec prejde v odvolacom konaní na Najvyšší súd SR.

166 debata chyba
Viac na túto tému: #ĽSNS #Milan Mazurek #Milan Uhrík