Chmelár s Blahom sú na akadémii nadbytoční

Normalizácia a útok na intelektuálov alebo precenenie vlastnej dôležitosti? Politológovia Eduard Chmelár a Ľuboš Blaha ako pedagógovia na Akadémii Policajného zboru skončili. Oni za tým vidia politický pokyn ministerstva vnútra na umlčanie kritikov vlády. Rektorka akadémie Lucia Kurilovská však hovorí, že sa len zbavila najmenej potrebných.

20.01.2021 07:41
debata (687)

Chmelár a následne aj Blaha, ktorý zároveň pôsobí aj ako parlamentný poslanec opozičnej strany Smer, v pondelok na sociálnych sieťach informovali, že minulý týždeň v piatok im bolo oznámené nepredĺženie pedagogických zmlúv na Akadémii Policajného zboru (APZ).

Obaja to vyhodnotili ako rozhodnutie vlády na umlčanie kritikov a hovoria o útoku na intelektuálov. Vinia za to ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), pod ktorého rezort akadémia spadá, ako aj predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO).

„List s oznámením o skončení pracovného pomeru som iste ‚čistou náhodou‘ dostal deň po mojej výzve na občiansku neposlušnosť a niekoľko dní po ostrej kritike vlády,“ reagoval Chmelár. Považuje za nepochopiteľné, prečo popri mnohých ďalších vyhodnotili ako nadbytočného práve jeho a s Blahom. "Matovič a Mikulec sa mentálne zasekli v 50. rokoch a bojujú s ‚triednym nepriateľom‘. Režú a rúbu. Čakal som, kedy to príde – a prišlo,“ okomentoval zas Blaha.

Proces, z ktorého ako nadbytoční pedagógovia vyšli práve Chmelár s Blahom, pre Pravdu priblížila rektorka akadémie Lucia Kurilovská, ktorá podľa vlastných slov na konci decembra dostala z ministerstva vnútra pokyn na zníženie miezd a pracovných miest o 10 percent z dôvodu šetrenia.

Na akadémii pôsobia pedagógovia a zamestnanci ako policajti v služobnom pomere. Znížiť stavy preto musela u civilných zamestnancov a prví na rad prišli práve ľudia, ktorí nie sú stálymi zamestnancami. „Týkalo sa to relatívne veľa miezd, ktoré som musela navrhnúť. Nešlo len o pedagógov, ale aj administratívu a zabezpečenie infraštruktúry. Išlo to naprieč všetkými katedrami a oddeleniami,“ priblížila Kurilovská.

„Vyhľadala som zamestnancov, ktorí majú zmluvy na dobu určitú a končia v dohľadnom čase. Týmto dvom pánom sa končili zmluvy práve v januári. Zohľadnila som, samozrejme, zabezpečenie výuky a pozrela sa aj na pedagogickú a publikačnú činnosť a ďalšie aktivity na akadémii. Zo všetkých týchto hľadísk mi to vyšlo jednoznačne. Absolútne to nesúvisí s ich politickými názormi a pôsobením,“ zdôraznila.

Mikulec ich obvinenia označil za snahu o zviditeľnenie sa. "Potrebujem zdôrazniť, že pôsobením oboch pánov na APZ, ani v inej sfére života, som sa nikdy nezaoberal, ani sa zaoberať neplánujem,“ vysvetlil Mikulec.

Chmelárova a Blahova kritika nepredĺženia pedagogických zmlúv tak vyznieva skôr ako precenenie vlastného verejného pôsobenia. Niektoré reakcie politikov vládnej garnitúry však ich podozrenia môžu iba posilňovať. „Predsa len svitá na lepšie časy,“ napísala na sociálnu sieť europoslankyňa Lucia Nicholsonová (SaS). „Je to obrovská strata pre ľudstvo,“ poznamenal zas ironicky minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

Reakcie vládnych politikov a ich prívržencov Chmelár označil nielen za zmes primitivizmu a arogancie, ale aj za dôkaz, že s garnitúrou, ktorá si nectí vzdelanie a nemá žiadnu kultúru, nemožno očakávať kvalitatívne zmeny k lepšiemu.

687 debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Kurilovská #Eduard Chmelár #Ľuboš Blaha